Chia sjemenke s razlogom se nazivaju superhranom – bogate su vlaknima, proteinima i antioksidantima te nezasićenim masnoćama (prvenstveno omega-3 masnim kiselinama), a ujedno su dobar izvor minerala poput kalcija, cinka, fosfora i mangana. Ove sjemenke podrijetlom iz Južne Amerike ne sadrže gluten i neutralnog su okusa, pa se lako kombiniraju s različitim jelima, salatama i desertima.
Krasi ih sposobnost snažnog bubrenja u vodi, pa se ubrzo pretvaraju u čvrstu želatinastu smjesu, tako zahvalnu za pripremu jednostavnog, a zdravog doručka – chia pudinga. Zbog toga ih je najbolje konzumirati nakon što su bile potopljene u vodi ili drugoj tekućini 10-tak minuta jer će tako potaknuti osjećaj sitosti.
Osim toga, chia puding ujedno je i jedan od najjednostavnijih načina pripreme chia sjemenki – par žlica chia sjemenki prelijte duplom količinom mlijeka (bademovo i kokosovo mlijeko su naši favoriti) te lagano promiješate. Zasladite omiljenim sladilom, što može biti javorov sirup ili med, opet promiješajte i ostavite barem pola sata do sat vremena (ili preko noći) da se zgusne. Ovaj osnovni recept toliko je raznovrstan da ga možete varirati po želji – dodajte mu banane, mango, bobičasto voće, orašaste plodove, voćni džem, pa čak i ružinu vodicu.
Jagodičasto iznenađenje
Sastojci
– 3 žlice chia sjemenki
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
– 1/2 šalice bademovog mlijeka
– 2 žlice džema od jagode
– svježe jagode (za ukras)
Priprema
U zdjeli pomiješajte chia sjemenke, ekstrakt vanilije, kokosovo i bademovo mlijeko. Ostavite smjesu stajati 20 minuta dok se ne zgusne. Promiješajte prije posluživanja i zatim dodajte polovicu chia pudinga u čašu za posluživanje. Dodajte sloj džema od jagoda, a zatim dodajte ostatak chia pudinga na vrh. Ukrasite sa svježim jagodama.
Banana el clasico
Sastojci
– 1 cijela banana, prepolovljena
– 3 žlice chia sjemenki
– 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
– 3/4 šalice bademovog mlijeka
– nasjeckani orasi za ukras
Priprema
Izgnječite pola banane u maloj zdjeli. Dodajte chia sjemenke, cimet i bademovo mlijeko i promiješajte. Pustite da odstoji 2 sata ili preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, dodajte pola chia pudinga u posudu. Zatim dodajte preostalu polovicu banane (narezanu na kolutiće), ostatak chia pudinga, ostatak banane i nekoliko sjeckanih oraha.
S okusom manga
Sastojci
– 2 velika svježa manga
– 1/2 šalice chia sjemenki
– 2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
– 2 žlice javorovog sirupa
Priprema
Očistite i narežite mango. Jedan mango stavite u blender i pretvorite u pire, a drugi ostavite narezan na komadiće.
U zdjelu stavite chia sjemenke, kokosovo mlijeko, javorov sirup i pire od manga i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Zatim dodajte nasjeckani mango i promiješajte (ostavite nekoliko komada za dekoraciju).
Stavite smjesu u hladnjak na 15 minuta, zatim je izvadite i promiješajte te ponovno vratite u hladnjak još 15 minuta (ili ostavite preko noći)
Stavite u četiri čaše za posluživanje, ukrasite s preostalim komadićima sjeckanog manga i poslužite.
Limun i maline za osvježenje
Sastojci
– 3 žlice chia sjemenki
– 1 žlica javorovog sirupa
– korica od 1 limuna
– 2/3 šalice bademovog mlijeka
– 1/4 šalice svježih + više za ukras
Priprema
U zdjelu dodajte chia sjemenke, javorov sirup i većinu korice limuna. Promiješajte te pustite odstoji 2 sata ili preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, dodajte maline na dno posude i zgnječite ih vilicom. Dajte chia puding i završite s još nekoliko malina i ostatkom korice limuna.
Uvijek savršena čokolada
Sastojci
– 3 žlice chia sjemenki
– 2 žlice sirovog kakao praha
– 2 žlice javorovog sirupa
– 3/4 šalice bademovog mlijeka
– sjeckani lješnjaci i komadići čokolade za ukras (po želji)
Priprema
Promiješajte zajedno chia sjemenke, kakao prah, javorov sirup i bademovo mlijeko. Ostavite smjesu da odstoji najmanje sat vremena ili preko noći. Promiješajte prije posluživanja te ukrasite lješnjacima i komadićima čokolade.
Za ljubitelje kokosa i vanilije
Sastojci
– 3 žlice chia sjemenki
– 2 žlice javorovog sirupa
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 3/4 šalice kokosovog mlijeka
– 1 žlica maslaca od indijskih oraščića
– ljuskice kokosa (za ukras)
Priprema
U zdjeli pomiješajte chia sjemenke, javorov sirup, ekstrakt vanilije i kokosovo mlijeko. Pustite da odstoji najmanje sat vremena ili preko noći. Promiješajte prije posluživanja i dodajte chia puding u čašu za posluživanje. Na vrh stavite maslac od indijskih oraščića i ljuskice kokosa.
Chia puding a la Turska
Sastojci
– 1 šalica bademovog mlijeka
– 1/2 šalice svježih ili smrznutih malina
– 2 čajne žličice meda
– 1/2 čajne žličice ružine vodice
– pistacije (za posluživanje)
Priprema
U blenderu pomiješajte bademovo mlijeko, maline, med i ružinu vodicu dok ne dobijete glatku smjesu. Premjestite u zdjelu ili čašu za posluživanje. Umiješajte chia sjemenke i zatim ostavite smjesu u hladnjaku najmanje 2 sata ili preko noći. Nakon 20 minuta promiješajte kako bi se chia sjemenke ravnomjerno rasporedile. Poslužite uz nasjeckane pistacije i jestive latice ruže (po želji).
Pročitaj i ovo:
• Neodoljivi čokoladni mousse sa chia sjemenkama
• Džem od voća i chia sjemenki gotov u 20 minuta
• Napravi ukusni bezglutenski kruh od kvinoje i chia sjemenki