Voljene zbog slatkog i blagog okusa te raznovrsnih recepata, smokve sadrže malo kalorija i još manje masti. Tako jedna velika sirova smokva ima samo 47 kalorija, što je čini odličnim voćem za lagani obrok i grickanje na plaži.
I suhe i svježe smokve su jednako dobre. 30 grama suhih smokvi sadrži 3 grama vlakana, koja pomažu sporoj probavi, ublažavaju zatvor i pridonose osjećaju sitosti. Također pridonose snižavanju kolesterola i kontroliraju razinu šećera u krvi.
Ako želite u svoju prehranu dodati još antioksidansa, ne možete pogriješiti sa smokvama. Prema studiji iz 2005. godine, suhe smokve posjeduju izvrsna antioksidativna svojstva. Antioksidansi djeluju kao „protuotrov“ za slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice u tijelu, zbog čega stručnjaci za prehranu preporučuju da povećate svoj unos antioksidansa tako što ćete jesti više voća i povrća kao što su smokve.
Smokve su dobar izvor kalcija, važnog minerala zbog njegove uloge u prevenciji osteoporoze i drugih zdravstvenih problema. Također su jedan od najbogatijih biljnih izvora raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, B vitamine, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan i željezo.
Zbog ovih razloga vrijedi razmisliti o dodavanju smokvi u ljetnu salatu ili isprobavanju sljedećih recepata.
Slatko slane smokve na tostu
Sastojci
– kruh sa sjemenkama
– krem sir za mazanje
– smokve
– maslinovo ulje
– med
– morska sol
Priprema
Na kruh namažite krem sir. Na vrh stavite narezane zrele smokve i posipajte maslinovim uljem i medom. Začinite pahuljastom morskom soli.
Super-jednostavni džem od smokve
Sastojci
– 450 g smokvi
– 1/2 šalice (filtrirane) vode
– 2 žlice meda
– prstohvat soli
– 3-4 žlice balzamičkog octa, prema ukusu
Priprema
Stavite smokve i vodu u posudu, pustite da zakipi. Kuhajte 10-15 minuta ili dok smokve ne postanu mekane i počnu se raspadati.
Dodajte med, sol i balzamički ocat i smanjite toplinu na srednju/nisku.
Smjesu pretvorite u pire pomoću štapnog miksera.
Nastavite kuhati na srednjoj / niskoj temperaturi 10 minuta ili dok ne postignete željenu gustoću.
Prebacite u posudu i čuvajte u hladnjaku 7-10 dana.
Parfe od smokvi i oraha
Sastojci
– 2 zrele smokve, narezane na šestine
– 2 žlice cijelih oraha
– 1 šalica običnog grčkog jogurta
– med ili javorov sirup
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Narežite smokve na četvrtine ili šestine i stavite ih na lim za pečenje, s narezanom stranom prema gore. Stavite i orahe na lim za pečenje
Orahe pecite 5 do 8 minuta (dok se ne tostiraju i dobe laganu boju), a smokve 15 do 20 minuta, ili dok sokovi ne iscure, a one postanu mekane na dodir. Maknite smokve iz pećnice i pustite da se ohlade.
U čašu dodajte sloj jogurta, nakon čega slijedi sloj pečenih smokava i oraha te malo meda. Dodajte još jedan sloj jogurta te na vrh smokve, orah i med.
Pročitaj i ovo:
• Grickalica koja vraća energiju: Energetske kuglice u tri zdrave varijante
• Sirovi kolač od svježih smokava – savršena ljetna poslastica
• Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi