Chia sjemenke ne zove bez razloga superhranom – bogate su vlaknima, proteinima i antioksidantima te nezasićenim masnoćama (prvenstveno omega-3 masnim kiselinama), a ujedno su dobar izvor minerala poput kalcija, cinka, fosfora i mangana. Ove sjemenke imaju sposobnost snažnog bubrenja u vodi, pa se brzo pretvaraju u želatinoznu smjesu i time potiču osjećaj sitosti. Upravo zbog te karakteristike ove sićušne sjemenke i šalica zrelog voća dat će ukusni džem s niskim udjelom šećera, koji može biti gotov u 20 minuta.
Kod pripreme džema s chia sjemenkama, sjemenke obavljaju sav posao. Umjesto kuhanja voća i dodavanja šećera kako bi se džem zgusnuo, sve što treba učiniti u ovom receptu je skuhati voće po izboru i umiješati nekoliko žlica chia sjemenki. U roku od nekoliko minuta, chia sjemenke će apsorbirati voćne sokove i zgusnuti smjesu voća.
Najbolji omjer voća i chia sjemenki je dvije šalice voća na dvije žlice chia sjemenki. Započnite s ovim omjerom, a zatim, ako je vaše voće bilo jako sočno ili želite gušću konzistenciju, dodajte jednu po jednu čajnu žličicu chia sjemenki kroz određeni vremenski period.
Voće koje na ovaj način možete pripremati su različite bobice (jagode, kupine, borovnice, maline), trešnje, breskve, marelice, šljive, ananas, kivi… u stvari bilo koji "sočni" plodovi. Različite vrste voća daju različite teksture i okuse pa probajte džem i prilagodite ga prema potrebi. Na primjer, neki plodovi trebaju više sladila od drugih (maline su nešto gorče od borovnica), a drugi su pak sočniji (zato džem od ananasa može biti nešto rjeđi od džema od jagoda.) Probajte, eksperimentirajte, po potrebi prilagodite i uživajte.
Chia džem će biti manje čvrst od tradicionalnih, potpuno ukuhanih džemova koje kupite u trgovini ili pripremite na klasičan način. Nakon nekog vremena u hladnjaku postaje nešto gušći, ali nikada neće postići istu čvrstu, ljepljivu konzistentnost običnih džemova. Ali i dalje ga možete mazati na tost, dodavati u jogurt, domaćoj granoli ili zobenim pahuljicama i koristiti u kolačima i slasticama – baš kao i običan džem.
Chia džem je (ili barem može biti) manje sladak od klasičnog džema. Budući da se ne oslanja na šećer u procesu zgušnjavanja, u džem možete dodati malo sladila po želji – med, agavin ili javorov sirup dodat će željenu dozu slatkoće.
Sastojci
– 2 šalice svježeg ili smrznutog voća
– 2 žlice chia sjemenki (ili malo više prema potrebi)
– 1 žlica svježe stisnutog limunovog soka
– 1-2 žlice meda ili drugog sladila (ako je potrebno)
Priprema
Pripremite voće – uklonite stabljike, sjemenke i kožu, prema potrebi. Narežite voće na komadiće. Bobice mogu ostati cijele.
Zagrijte voće u tavi na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, sve dok se ne počinje raspadati. Koristite žlicu kako biste zgnječili voće i postigli željenu konzistenciju.
Umiješajte chia sjemenke i sok od limuna sve dok se ne sjedine. Zatim probajte i prema potrebi umiješajte 1 ili 2 žlice sladila.
Maknite s topline i pustite da se ohladi 5 minuta. Džem će se znatno zgušnjavati dok se hladi, a prema potrebi možete postepeno dodavati jednu po jednu čajnu žličicu chia sjemenki.
Još jednom dobro promiješajte. Poslužite odmah ili se prebacite u zatvoreni spremnik/staklenku i držite u hladnjaku do tjedan dana ili zamrznite do 3 mjeseca.