Kolač od mrkve svestrani je klasik među desertima, poznat po svojoj bogatoj, vlažnoj teksturi i aromatičnom okusu, koji možete obogatiti raznim poslasticama – grožđicama koje nisu preslatke i obaveznom glazurom, koja ne treba biti preteška. Ako pak ne volite grožđice ili orašaste plodove, ne brinite se – ovaj kolač može podnijeti sitne izmjene i prilagodbe.
Ovaj način pečenja omogućuje vam da eksperimentirate i pronađete savršenu kombinaciju sastojaka koja će zadovoljiti vaše nepce. Bilo da volite više začina, dodatke poput ananasa ili jednostavniju verziju, ovaj recept pruža fleksibilnost da ga prilagodite svojim željama. Uživajte u okusima i stvaranju vlastite verzije ovog klasičnog kolača od mrkve!
Sastojci:
Za smjesu:
- 2 velika jaja
- 120 ml kokosovog ulja, zagrijanog, ili ulja avokada + još za podmazivanje posude
- 60 ml javorovog sirupa
- 135 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica narančine korice
- 3⁄4 žličice cimeta
- 1⁄4 žličice mljevenog đumbira
- svježi muškatni oraščić
- 225 g zdrobljenog ananasa
- 165 g sitno naribane mrkve
- 40 g oraha, dobro nasjeckanih
- 30 g naribanog kokosa
- 112 g zobenog brašna
- 135 g super finog smeđeg rižinog brašna
- 35 g tapioka brašna
- 1⁄4 žličice praška za pecivo
- 1⁄2 žličice sode bikarbone
- 1⁄2 žličice morske soli
Za glazuru:
- 225 g krem sira, sobne temperature
- 85 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 2 žličice narančine korice
- 2 žličice soka od naranče
- 120 ml javorovog sirupa
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1⁄2 žličice morske soli
- tostirani orasi ili nasjeckani kokos, po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 185°C i obložite kvadratni pleh papirom za pečenje i namastite ga.
U velikoj zdjeli za miješanje umutite jaja, ulje, javorov sirup, šećer, vaniliju, narančinu koricu, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Dodajte ananas, mrkvu, orahe i kokos i promiješajte. Dodajte zobeno brašno, rižino brašno, tapioka brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te sve promiješajte da se sjedini. Izlijte smjesu u pleh i pecite na srednjoj rešetki 26 do 28 minuta dok čačkalica u sredini ne izađe čista. Kako se hladi, više će se stvrdnuti.
Dok se kolač peče, napravite glazuru. U samostojećem mikseru pomiješajte krem sir i maslac dok se ne sjedine i postanu glatki, oko 2 minute. Dok stroj radi, dodajte narančinu koricu i sok, javorov sirup, šećer u prahu, vaniliju i sol te miješajte dok se dobro ne sjedini.
Kada se kolač potpuno ohladi, premažite ga glazurom. Ako vam se sviđa, ukrasite prženim orasima ili kokosom. Čuvajte na sobnoj temperaturi jedan dan ili poklopljeno u hladnjaku do 5 dana.
Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Uhvatila te želja za slatkim? Prevari je uz zdrave zamjene
- Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
- Torta od kokosa koja savršeno dočarava okus ljeta