Za mnoge narode, kokosa predstavlja drvo života, i to ne bez razloga – gotovo svaki dio kokosa može se iskoristiti, i to u različite svrhe.
Kokos je jedna od onih namirnica koja svoju primjenu nalazi u kozmetici i kuhinji, u obliku kokosovog ulja, maslaca, vode, kreme, brašna…
U ovom desertu svi se raskošni okusi kokosa spajaju u tortu s mekanim biskvitom bez glutena (koji možete koristiti i u drugim receptima) i laganom kremom.
Naravno, ono što kokos torti daje završni finiš su pahuljice kokosa kojima je posuta i koje joj daju puninu okusa laganog ljetnog deserta – savršenog za uživanje u dubokom hladu uz obalu mora, na opuštenom pikniku u prirodi ili na ljetnom partyju uz neko fino vino ili koktel…
Sastojci za tortu:
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 200 ml nezaslađenog bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka)
- sok od 1 limuna
- 8 žlica javorovog sirupa (ili bilo kojeg drugog sladila)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 150 g bademovog brašna
- 150 g bezglutenskog brašna (ili običnog brašna, za klasičnu verziju)
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbona
Sastojci za glazuru:
- 400 g (1 konzerva) punomasnog kokosovog mlijeka
- 4 žlice javorovog sirupa (ili bilo kojeg drugog sladila)
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za dekoraciju:
- 6 žlica kokosovih pahuljica
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kokosovo ulje (u tekućem obliku) stavite u zdjelu, dodajte mlijeko, sok od limuna, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Promiješajte pa dodajte sol i bademovo brašno.
U smjesu zatim umiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro promiješajte, dodajući malu količinu mlijeka ako izgleda previše suho.
Prebacite mješavinu u dvije okrugle posude za pečenje (kalup za tortu promjera 18 cm), obložene papirom za pečenje. Pecite u pećnici oko 15 minuta, do zlatno-smeđe boje, dok umetnuta čačkalica ne izađe suha. Izvadite biskvit iz kalupa za pečenje i stavite na žičanu rešetku da se hladi.
Konzervu kokosovog mlijeka ostavite preko noći u hladnjaku, okrenutu s vrhom prema dolje, kako bi se bogati kremasti dio odvojio od vodenog dijela na dnu. Koristite punomasno kokosovo mlijeko, inače se to odvajanje neće dogoditi.
Otvorite konzervu naopako – kokosova krema će biti na dnu, a tekućinu odlijte (i sačuvajte za dodavanje u juhe ili deserte). Prebacite kremasti dio u zdjelu. Dodajte javorov sirup i ekstrakt vanilije. Upotrijebite električni mikser kako biste dobili laganu i pahuljastu kokosovu kremu.
Jednom kada se biskviti u potpunosti ohlade, stavite jedan na stalak za torte i prekrijte s manje od polovice glazura. Stavite drugi biskvit na vrh i upotrijebite preostalu glazuru kako biste prekrili vrh i stranice torte. Dekorirajte pahuljicama kokosa i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Napravite najfinije domaće sladolede – od čokolade i maline
- Ljeto kaže: Kokteli!
- Lagana kremasta torta od jagoda kao stvorena za ljetne dane