Jedna od prvih asocijacija na ljeto definitivno su šareni i osvježavajući kokteli – stoga, ako vam ljetna žega teško pada, slobodno posegnite za osvježenjem u vidu laganih koktela. S kapi ruma ili votke, s kremastim kokosom ili ohlađenom lubenicom, uskočite u ulogu koktel-majstora i smućkajte svoj signature drink ili pripremite koji od provjerenih recepata
Mojito
Različite su varijacije ovog popularnog koktela, ali njegovi glavni sastojci, rum i limeta, provjereno osvježavaju i podižu raspoloženje. Mojito potječe s Kube, nastao je u tamošnjem glavnom gradu, a popularnosti ovog pića pridonio je i Ernest Hemingway, koji je bio čest gost barova u Havani.
Sastojci
– 40 ml bijelog ruma
– 30 ml svježeg soka limete
– soda voda
– 6 listića mente
– čajna žličica smeđeg šećera
– led
Priprema
U čašu stavite nekoliko kockica leda i lagano zgnječene listiće mente. Dodajte šećer i svježe iscijeđeni sok limete. Nakon što je metvica pustila svoju aromu, dodajte rum i soda vodu pa dobro promiješajte. Dodajte slamku i grančicu mente za dekoraciju.
Sangria
Ovo popularno ljetno piće podrijetlom iz Španjolske i Portugala krasi tamna crvena boja. Obično se poslužuje u većem vrču s komadima leda i narezanog voća poput breskve, naranče, limete ili ananasa, koje pluta na površini.
Sastojci
– 750 ml crnog vina
– 100 ml soka naranče
– 100 ml brendija
– 2 limete (sok)
– 50 g šećera u prahu
– 1 limeta narezana na kriške, za ukrašavanje
Priprema
U velikom staklenom vrču pomiješajte crno vino, sok limete, narančin sok i brendi. Dodajte šećer te miješajte dok se posve ne otopi. Poslužite u visokim čašama s kockicama leda ukrašenim kriškama limete.
Piña Colada
Ime mu znači „procijeđeni ananas“, a nastao je u Puerto Ricu – koktel u kojem je najvažniji sastojak krema od kokosa dobrodošlo je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Za tropski ugođaj, možete ga umjesto u čašama, poslužiti u izdubljenim ljuskama kokosa.
Sastojci
– 50 ml bijelog ruma
– 100 ml soka od ananasa
– 25 ml kokosova vrhnja
– led
Priprema
U blender stavite dvije šalice leda te sve sastojke dobro izmiksajte. Umjesto kokosova vrhnja možete upotrijebiti jednaku količinu bilo kojeg likera od kokosa. Poslužite u koktelskoj čaši s nožicom te po želji ukrasite kriškom ananasa ili trešnjom.
Najbolje vrijeme za Gin & Tonic? Upravo sada!
U povodu otvorenja Oleander terase, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar predstavio je autorski Gin O’clock menu kao savršenu uvertiru za nadolazeće tople dane. Proslavljeni ginovi poput prvog američkog craft gina – Aviation Americana, svježeg Monkey 47 Schwarzwald gina s cvjetnom aromom, Tanqueray no. 10 osvježavajućih citrusnih nota ili klasičnog Hendrick’s gina našli su svoje mjesto na meniju. Svakako isprobajte gin s neobičnim twistom, Gin Mare s maslinama aromatiziran timijanom, ružmarinom i bosiljkom, koji u zagrebački centar donosi miris i okus Mediterana.