Ako volite prokulice, brokulu, kupus i kelj, vrijeme je da počnete uživati i u korabici. Povrće slično repi član je obitelji kupusnjača i sviđa se svim ljubiteljima povrća i škroba.
Lako se koristi kao zamjena za korjenasto povrće – poput mrkve ili krumpira – ili kupusnjače – poput kupusa ili rotkvice – korabica je kulinarska zvijezda koja se može koristiti u bilo koje doba dana i obogatiti bezbroj recepata.
Što je korabica?
Okus korabice često se uspoređuje s paprenom, slatkom repom, s teksturom stabljike brokule. Malo je teško konceptualizirati, pa ćete jednostavno morati sami isprobati!
Korabica je povrće iz porodice Brassicaceae, kupusnjača, a može se jesti sirova ili kuhana. Postoji nekoliko njezinih varijanti, uključujući zelenu i ljubičastu korabicu, a ta se podjela odnosi na boju kore jer je korabica iznutra, zapravo – bijela.
Slično rezancima od tikvica ili rezancima od slatkog krumpira, možete napraviti i rezance od korabice, a zapravo su to niti korabice izrezane i kuhane tako da podsjećaju na duge rezance. Rezanci korabice trebaju se kuhati samo nekoliko minuta kako bi postigli al dente teksturu, a mogu upiti mnoštvo okusa.
Prednosti korabice
Puna je zdravstvenih prednosti. Zapravo, poznata je po tome što ima visok sadržaj kalcija i kalija, što je izvrsno za zdravlje kostiju. Također je izvrstan izvor dodatnih hranjivih tvari, uključujući magnezij i fosfor, kao i vitamin A i vitamin C. Korabica prirodno ima malo kalorija, masti i šećera, a dobar je izvor složenih ugljikohidrata.
Kako kuhati s korabicom
U korabici se može uživati na nekoliko različitih načina i upijati širok raspon okusa. Započnite s uklanjanjem svih pričvršćenih peteljki ili listova, ogulite drugu kožu i spremni ste za kuhanje.
To je vrlo svestrano povrće koje se može jesti sirovo ili kuhano. Možete od nje napraviti izvrsnu salatu, pirjati je ili ispeći. Mnogi je vole i sirovu, a možete je servirati uz sva mesna jela te uz umake, primjerice od jogurta pa dodate malo kopra i ružičastog papra ili limunovog soka, malo soli i maslinova ulja.
Pročitaj i ovo:
- Juha od pečene korabice i koromača
- Opasna hrana na policama naših dućana
- Je li sirova prehrana doista zdravija prehrana?