Još jednu neobičnu, a prefinu slasticu potpisuje Vedrana Orlović, autorica bloga Kefirolicious. Ovoga je puta riječ o neodoljivoj kombinaciji batata i bijele čokolade stopljenoj u jednoj torti u kojoj će uživati sva vaša osjetila, a već nas pogled na predivne fotografije mami u izradu.
Premda smo se za vrijeme blagdana nauživali slatkog, zasigurno ćemo je napraviti već ovoga vikenda jer naizgled nespojiva kombinacija tjera zazubice. U nastavku saznajte kako i vi možete napraviti ovaj vrhunski desert i iznenaditi svoje ukućane.
Sastojci:
- 450 g pirea od narančastog batata
- 100 g kokosovog brašna
- 2 jaja
- 75 ml meda (livada ili bagrem)
- čajna žlica cimeta u prahu
- čajna žlica đumbira u prahu
- čajna žlica praška za pecivo
- jušna žlica maslaca od badema
- 200 g bijele čokolade
- 200 g malina
Priprema:
Količina sastojaka je dostatna za kalup za tortu veličine promjera 19 cm. Pećnicu ugrijte na 175 °C, a kalup za tortu premažite maslacem te ga obložite papirom za pečenje.
Batat operite, ogulite, narežite na manje komade i kuhajte u vodi dok ne omekša te ostavite da se ohladi. Zatim u multipraktiku izblendajte ohlađeni batat u kremastu smjesu pa dodajte jaja, med, cimet, đumbir, maslac od badema, kokosovo brašno i prašak za pecivo.
Ako nemate multipraktik, batat dobro izgnječite u pire pa dodajte jedan po jedan sastojak. Smjesu utisnite u kalup i pecite oko 40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice) dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe suha.
Potom prelijte s rastopljenom bijelom čokoladom i ukrasite malinama. Poslužite uz čašicu vina od malina i guštajte!