Rezultati znanstvenih istraživanja na životinjama kažu da su ketoni iz maline spojevi koji vrlo učinkovito razgrađuju masnoće u organizmu. Radi se o aromatičnoj komponenti prisutnoj u malini i ostalom voću, no mogu se proizvesti i kao umjetni spojevi u laboratoriju. Spojevi slične kemijske strukture, poput kapsaicina i sinefrina, imaju lipolitičko djelovanje, tj. smanjuju količinu masnoće pohranjene u masnim stanicama i uzrokuju njezino ubrzano izgaranje.
Ketoni maline smanjuju količini masti u organizmu
Kako bi se testirao učinak ketona iz maline na pretilost, u jednom eksperimentu miševi su hranjeni velikim količinama masti i ketonima u periodu od 10 tjedana, a drugi je eksperiment proveden in vitro. Znanstvenici su zapazili da su, u odnosu na kontrolne uzorke, ketoni uspješno smanjili količinu masti u jetri i abdomenu. Također, u nekim masnim stanicama značajno se povećala koncentracija norepinefrina koji inducira lipolizu (razgradnju masti). Masne stanice koje su in vitro tretirane s ketonima iz maline pokazale su slične karakteristike.
Adiponektin je protein u tijelu koji regulira metabolizam. Njegove više razine povezane su sa smanjenjem masnih naslaga. Znanstvenici su proučavali učinke ketona iz maline in vitro na masnim stanicama i primijetili su veće izlučivanje adiponektina u usporedbi s kontrolnom skupinom. Zaključeno je da ketoni iz maline sprečavaju pretilost i masnu jetru u određenim životinjskim skupinama. Iako točan mehanizam još nije u potpunosti razumljiv, znanstvenici su primijetili da ketoni iz maline mijenjaju metabolizam lipida u smjeru povećavanja norepinefrina u masnim stanicama. Nagađa se da ketoni iz maline potiču metabolizam energije putem mehanizma sličnom onome kod kapsaicina (prirodni alkaloid iz ljute paprike koji poboljšava prokrvljenost).
Potiču termogenezu
U drugoj studiji, učinak ketona iz maline na metabolizam energije ispitan je mjerenjem metaboličkih markera u masnom tkivu koje stvara toplinu u procesu zvanom termogeneza. Rezultati su pokazali da ketoni aktiviraju termogenezu masnoća i poboljšavaju metaboličke promjene. U svakom slučaju, detaljnije studije ići će u smjeru razumijevanja samog mehanizma djelovanja ketona iz maline.
Životinjski modeli i eksperimenti u epruvetama važni su dijelovi znanstvenih otkrića i inovacija, pogotovo u ranim fazama, ali ipak pozitivni prvi rezultati u laboratoriju ne znače da će se isti učinci pojaviti i kod ljudi iako upotreba ketona maline već i na temelju ovih istraživanja zvuči obećavajuće.