Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Grad djevojaka: novi hit Elizabeth Gilbert, savršen za čitanje u dugim zimskim noćima
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • Zaštićeno: 5 neočekivanih stvari koje brišu stres i bude pozitivne emocije
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
118

Početna stranica Zdravlje Zdrave priče Zdravlje započinje s pravilnom probavom – čuvajte ga

  • Zdrave priče

Zdravlje započinje s pravilnom probavom – čuvajte ga

Problemi s probavom mogu biti različiti - nadutost, težina u želucu, žgaravica i zatvor

  • Posted on 28. ožujka 2014.2. rujna 2019.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Problemi s probavom mogu biti različitog tipa – od osjećaja nadutosti i težine u želucu, preko žgaravice i nepodnošenja određenih namirnica (intolerancija na laktozu, fruktozu ili histamin iz hrane), do zatvora uzrokovanog slabijom pokretljivošću crijeva i neravnotežom crijevne flore. Kako biste generalno smanjili rizik od probavnih tegoba svakako je bitno prestati pušiti, konzumirati alkohol i napitke koji sadrže kofein, jesti manje i češće obroke spravljene od namirnica koje vam ne uzrokuju tegobe, ne jesti najmanje 3 sata prije spavanja, izbjegavati tjelovježbu nakon obroka i izbjegavati stres.
 
Ukoliko imate izražene i svakodnevne probavne tegobe, ako naglo i neobjašnjivo mršavite, osjećate žgaravicu i ujutro kada se probudite ili osjećate nelagodu nakon jela, a niste sigurni da li je riječ o lošoj probavi, obvezno se javite svom liječniku, kako biste napravili sve pretrage da bi se utvrdilo što je uzročnik vaših tegoba.
 
Nadutost i težina u želucu
 
Nadutost, grčevi i težina u donjem dijelu trbuha nakon svakog obroka te ako manjak snage i loše raspoloženje, mogući su znaci nepodnošenju pojedinih namirnica. Simptomi nepodnošenja hrane su vrlo nespecifični, a variraju od npr. gore navedene nadutosti, težine u želucu i grčeva, preko glavobolje, migrene, umora ili depresije do osipa, svrbeži, dermatitisa, psorijaze, artritisa itd.
 
Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je manjak enzima u probavnom sustavu, ali do nje može doći i zbog farmakološkog učinka vazoaktivnih amina prisutnih u hrani (npr. histamin iz tvrdog sira ili crvenog vina) te anomalije u apsorpciji hranjivih tvari u crijevima (intolerancija na fruktozu). Probavni enzimi se stvaraju u gušterači i omogućuju probavu unesene hrane. Osnovne skupine probavnih enzima uključuju proteaze za probavu proteina, lipaze za probavu masnoća i amilaze za probavu ugljikohidrata. Enzim celulazu, koji je potreban za razgradnju vlakana, ljudski organizam ne proizvodi, stoga ga je potrebno unijeti u organizam konzumacijom sirovih namirnica ili u dodacima prehrani. 
 
U slučaju nedostatka određenih probavnih enzima dolazi do intolerancije na te namirnice za čiju je probavu enzim zadužen.
 
Najpoznatija intolerancija na hranu je nepodnošenje laktoze. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže šećer laktozu koji se u organizmu razgrađuje uz pomoć enzima laktaze. S obzirom da se prirodna proizvodnja laktaze u organizmu postepeno smanjuje već nakon druge godine života, laktoza se ne probavlja do kraja i nastaju simptomi kao što su nadutost, grčevi i proljev.
 
Također, mahunarke i žitarice predstavljaju važan dio zdrave prehrane, ali kod velikog broja ljudi izazivaju nadutost i vjetrove. Za razgradnju ovih namirnica potrebne su velike količine probavnih enzima (osobito iz skupine amilaza). Ukoliko organizam ne proizvede dovoljne količine tih enzima, dolazi do otežane probave ugljikohidrata koji se nalaze u ovim namirnicama i do pojave simptoma intolerancije.
 
Ukoliko je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima, veća količina polu razgrađene hrane dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do njihove fermentacije i gomilanja plinova, a broj se štetnih bakterija povećava. 
 
Zbog sposobnosti sprečavanja rasta patogenih (štetnih) mikroorganizama, probiotičke bakterije imaju osobinu vraćanja narušene ravnoteže crijevne mikroflore. Laktobacili i bifidobakterije samo neke od korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu crijeva. 
 
Probiotici "dopunjuju odred" zdravih bakterija koje se i inače nalaze u crijevima. Posljednjih godina sve je više znanstvenih istraživanja koja dokazuju brojne pozitivne učinke probiotika na zdravlje općenito, posebno na zdravlje crijeva, a korisni su i za brže ponovno uspostavljanje ravnoteže bakterijske crijevne flore kad je ona narušena zbog uzimanja antibiotika. 
 
U slučaju  gore navedenih simptoma, ograničite unos namirnica koje prekomjerno opterećuju probavu. Počnite sa smanjenjem konzumacije mliječnih proizvoda (dnevno pojedite najviše dva mliječna obroka), a posebno izbjegavajte velike količine mlijeka, ali i kavu s mlijekom. Potrebnu količinu kalcija organizmu osigurajte konzumiranjem kozjeg sira ili jogurta. Oprezni budite i s rafiniranim žitaricama, odnosno ograničite unos keksa, bijeloga kruha, rafinirane tjestenine i riže, te ih radije zamijenite cjelovitim žitaricama koje se  znatno lakše probavljaju.  U prehranu uvrstite i mahunarke: leću, mahune, slanutak…
 
Žgaravica
 
Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij ("žličicu"), ili u ždrijelo. Jedan je od osnovnih simptoma GERB-a (gastro-ezofagealne refluksne bolesti, gaster = želudac), kada je obično udružena s povratom želučanog sadržaja. Rjeđa je u sklopu ulkusne bolesti, gastritisa (upale sluznice želuca), bolesnika koji imaju žučne kamence, te u bolesnika koji imaju usporeni rad crijeva (peristaltiku), kao što su na primjer dijabetičari. Javlja se u 20-40 % ljudi, a 7 % odraslih ima svakodnevne tegobe.
 
Budući da je sastav sluznice jednjaka drugačiji od sastava sluznice želuca te je jednjak kao takav manje zaštićen, kiselina može oštetiti njegovu sluznicu. Opetovano, često i dugotrajno prodiranje kiseline u jednjak može izazvati teže zdravstvene tegobe, pa čak i karcinom. Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti. Tipično je da se žgaravica javlja nakon jedenja masne, pržene hrane, obično sat vremena nakon jela, pa je bitno izbjegavati takvu hranu. Opustite se dok jedete (stres povećava proizvodnju želučane kiseline) – sjednite, jedite polako i  ne velike količine hrane, dobro prožvačite hranu. Konzumiranje alkoholnih pića i pušenje potiču žgaravicu, pa treba razmisliti o prestanku. Nemojte leći odmah nakon jela.
 
Antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) su ovdje lijekovi prvog izbora, jer se gotovo uopće ne apsorbiraju iz probavnog trakta. Antacidi ne smanjuju količinu izlučene klorovodične kiseline, već samo neutraliziraju izlučenu (povećanu) količinu. Kao antacidi koriste se magnezijeve, natrijeve, kalcijeve i aluminijeve soli karbonata, silikata ili hidroksidi.
 
Bikarbonat, tj. hidrogen karbonat, ima veliku sposobnost vezivanja kiselina i puferiranja slobodnih kiselina – on veže želučanu kiselinu u ekvivalentnim količinama.
Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili je osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku. Čak niti uzimanje antacida u nekim slučajevima ne pomaže. Kada su tegobe jače i učestale potrebno je u terapiju uvesti inhibitore histaminskih receptora (npr. ranitidin), ili lijekove koji snažno smanjuju lučenje želučane kiseline, koje zajedničkim imenom zovemo inhibitorima protonske pumpe (IPP). 
 
Zatvor
 
Od zatvora pate milijuni ljudi, od kojih su tri četvrtine žene, no taj se problem često prešućuje, bilo zbog srama ili zbog uvjerenja da se ne može riješiti. Opstipacija je izostanak spontana pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje kada osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja. Uzroci zatvora su najčešće promjena uobičajenih, svakodnevnih životnih navika (putovanja, privremeno nekretanje, preobilni obroci), uzimanje nekih lijekova (primjerice, sedativa ili lijekova protiv kiseline) ili bolesti poput dijabetesa, tumora, sindroma nadraženog crijeva, multiple skleroze i sl., a čest je i u trudnoći.
 
Zatvor se može javiti samo povremeno ili pak prerasti u kroničan problem potraje li dulje od šest tjedana. Često je praćen umorom jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja crijeva. Kad je prolaz crijevnog sadržaja usporen, sluznica crijeva dulje upija vodu i stolica postaje tvrda.
 
Što vam može pomoći kod probavnih tegoba?
 
Vlakna, voda, kretanje
Prirodna pomoć kod zatvora je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima (mahunarke, povrće, voće, žitarice, integralni kruh, riža i tjestenina) i dovoljnih količina vode (2 litre tekućine dnevno), koji pomažu održati mekoću stolice, poboljšavaju tonus mišića stijenke crijeva i potiču prolazak stolice kroz crijeva. Također, bitno je uvesti i svakodnevno kretanje, jer ono potiče peristaltiku.
 
Magnezij
Magnezij je mineral koji doprinosi normalnom radu mišićnog i živčanog sustava, od mišića do probavnog trakta. Većina osoba koje probaju magnezij primijetit će mekše i učestalije stolice. Budući da mnoge osobe imaju manjak magnezija u prehrani, suplementacija magnezijevim tabletama će biti od dvostruke koristi.
 
Probavni enzimi
Ukoliko vas muče nadutost i težina u želucu moguće je da je probavljanje hrane otežano zbog smanjene proizvodnje probavnih enzima (laktaze, amilaze, lipaze, proteaze itd.). U tom slučaju od koristi mogu biti dodaci prehrani koji sadrže probavne enzime.
 
Probiotici
Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crijevima. Iako su poznatije po sprječavanju proljeva, ove bakterije pomažu i kod zatvora. Zaslužene su za normalnu probavu i uklanjanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Probiotici su mikroorganizmi (iz roda laktobacila i bifidobakterija) koji živi dospijevaju u crijeva i tamo obavljaju funkcije korisne za zdravlje organizma. Može ih se dodavati u razne prehrambene proizvode, poput jogurta, napitaka i drugih proizvoda na bazi fermentiranog mlijeka. 
 
Antacidi
Ukoliko vas muči žgaravica, antacidi (magnezijeve, natrijeve, kalcijeve i aluminijeve soli karbonata, silikata ili hidroksidi – lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) su lijekovi prvog izbora. Tako npr. bikarbonat, tj. hidrogen karbonat, ima veliku sposobnost vezivanja kiselina, pa dobro neutralizira želučanu kiselinu i pomaže kod žgaravice.
 
Laksativi
Samo ako je doista nužno, možete posegnuti za laksativima, no bez pretjerivanja i uvijek u dogovoru s liječnikom. Dugotrajno, prečesto ili nepravilno korištenje ovih lijekova može izazvati nadraženost crijeva te neku vrstu ovisnosti, uslijed koje bi pražnjenje bez laksativa moglo postati problem. Laksative treba koristiti samo kao sredstvo za kratkoročno rješavanje zatvora, nakon kojeg morate nastojati stimulirati crijeva na pražnjenje prirodnim putem.
 
 
Zdravlje započinje s pravilnom probavom – čuvajte ga 
 
Stručnjaci za prehrambenu biotehnologiju razvili su OviLac® kapsule, koje u svojem sastavu sadrže probavne enzime, magnezij, hidrogenkarbonat (tj. bikarbonat) te bakterijske sojeve Lactobacillus acidophilus i Bifidus Longum.
 
Potražite OviLac® kapsule u svojoj ljekarni, od sada i u duo-pakiranju u kojem je jedna kutija OviLaca® gratis!
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Mršavljenje

Ketoni iz maline – novi hit u mršavljenju?

  • Posted on 27. ožujka 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Anti-kandida dijeta: riješite se Candide albicans

  • Posted on 31. ožujka 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Centar Origo - promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdrave priče

Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku

  • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?

  • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Preuranjena menopauza: Zašto se javlja i koji su joj simptomi?

  • Posted on 12. siječnja 2021.12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Zima i zimski uvjeti neprijatelj su kože – zaštitite kožu od oštrih ugriza hladnoće!

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 6 min
  • Autor: Promo Farmakol
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Čaj kao eliksir zdravlja: 5 vrsta koje bi trebali dodati svojoj kolekciji napitaka

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Umorni od umora? Poboljšajte kvalitetu spavanja u tjedan dana

  • Posted on 10. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

  • Posted on 8. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo Fitzona
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

VIDEO: Ovako se izvodi pravilna inhalacija eteričnim uljem ravensare

  • Posted on 8. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Depositphotos
Najnovije
  • Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti

    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom

    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Čuvaj živce i pametno biraj kome ćeš pokloniti svoju energiju 💚 #quote #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 36 0
Na linku u opisu profila provjerite koju to neobičnu tehniku za smirivanje dječjih tantruma preporučuje psihologica 👆🏽 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 4 0
S navršenih 99 godina i još uvijek aktivnom karijerom, legendarna glumica Betty White očito nešto radi kako treba. Na linku u opisu profila saznajte koje su to njezine 4 tajne za dugovječnost 💚 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 24 1
Ivan Volarić se prvi u Europi dosjetio kako bi mogao puniti ljekoviti lošinjski zrak u bočice te ga ponuditi svima na tržištu. Pitali smo ga kako to funkcionira, a Ivan nam je na linku u opisu profila sve detaljno objasnio 🌿 @breatheairbreath #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 6 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Grad djevojaka: novi hit Elizabeth Gilbert, savršen za čitanje u dugim zimskim noćima
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • 2
    Zaštićeno: 5 neočekivanih stvari koje brišu stres i bude pozitivne emocije
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 4
    Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
118
Najnovije objave
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići