Cheesecake je, bez premca, kralj slastica. Uz toliko mogućih kombinacija, naprosto mu je teško odoljeti. Jedemo ga s voćem, bez voća, ispečenog ili bez pečenja, ali ima onih koji mu pristupaju s dozom opreza. Ovaj kolač često dolazi s pozamašnom količinom šećera, glutena i laktoze pa ipak ne odgovara svima. No, naša doktorica Alenka Brozina i za to ima rješenje u obliku cheesecakea bez glutena i bez laktoze! Bilo da ih vaš organizam ne podnosi ili jednostavno želite zakoračiti u proljeće s boljim prehrambenim navikama, ovaj je recept vrijedan vaše pažnje.
Sastojci za podlogu:
- 300 g petit beurre keksa (bezglutenski Schar)
- 125g kokosovog maslaca (ili maslaca bez laktoze)
Sastojci za kremu:
- 3 krem sira Free from bez laktoze (iz Spar-a)
- 1 biljno vrhnje za šlag
- javorov sirup kao zaslađivač
- bobičasto voće
Priprema:
Kekse sameljite, a maslac otopite na blagoj vatri. Sve zajedno dobro izmiješajte te stavite u kalup pritišćući žlicom ili čašom da se stisne. Stavite u frižider na pola sata da se smjesa ukruti, a za to vrijeme pripremite kremu.
Mikserom istucite vrhnje u šlag, a krem sir izmiksajte u odvojenoj posudi. Dodajte zaslađivač, ponovno miksajte te ubacite šlag i bobičasto voće.
Za učvršćivanje kreme, u kremu umiješajte agar agar ili želatinu. Ako koristite agar agar, vodite računa da je jedna žličica (2 g) ekvivalent otprilike 5 listova želatine. Na kraju, rasporedite kremu na podlogu od keksića te ponovno stavite na hlađenje. I uživajte!
Za savjetovanje u prehrani posjetite www.nutrifito.weebly.com
Pročitaj i ovo:
- Dr. Alenka Brozina: Biskvit bez jaja, laktoze i glutena
- Dr. Alenka Brozina: Recept za domaću majonezu bez jaja
- Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!