Osim što je bobičasto voće ukusno, sadrži polifenol – kemijski spoj kojim obiluju tamna čokolada i vino. Istraživanja pokazuju kako ovaj spoj igra važnu ulogu u metabolizmu, održavanju zdrave tjelesne težine i olakšavanju kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih poremećaja, pa čak i raka. Osim toga, proširuje krvne žile čime ubrzava protok krvi u mozak.
Iako su, tehnički, poslastice poput vina i čokolade izvor polifenola, liječnici preporučuju zdraviju opciju koja se nalazi upravo u bobičastom voću. Neke su bobice bolji izvor polifenola od drugih, a u tu grupu spada i grožđe – otuda je i ta vaša čaša crnog vina.
No liječnici ga nikako neće preporučiti u ljekovite svrhe i kao adekvatan izvor polifenola. Također, bobičasto je voće nepresušan izvor vrijednih nutrijenata potrebnih za neometano funkcioniranje organizma, a sadrži i niz minerala, vlakana te ostalih važnih spojeva.
Jedna od najboljih stvari kod bobičastog voća jest da se mogu samostalno konzumirati, ali ako ih želite dodavati jelima, preporučujemo da ih umiješate u smoothie ili u puding s chia sjemenkama.
Pročitaj i ovo:
- Idealni za ljeto: 10 najsočnijih vrsta voća s najvećim udjelom vode
- Lubenica, masline i za’tar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate
- Ovo je idealan međuobrok za zdravlje mozga i dugovječnost