Hidracija može izgledati (i imati okus) mnogo privlačnije od obične čaše vode, zahvaljujući raznim zdravim voćnim plodovima. Postoji mnoštvo voća koje gasi žeđ zahvaljujući visokom udjelu vode i garantira zdravo grickanje za povećanje hidracije te nudi i mnoštvo drugih zdravstvenih prednosti.
Naša tijela sastoje se od najmanje 60 % vode, koju stanice koriste za međusobnu komunikaciju, učinkovitiju isporuku kisika i apsorpciju hranjivih tvari.
Zašto je hidracija važna?
Voda također djeluje na podmazivanje zglobova, oslobađa toksine iz tijela, regulira temperaturu i štiti kralježnicu, kožu, oči i nos. Čak potiče probavu, kao i zdravlje bubrega, jetre i crijevnog mikrobioma.
Međutim, tijekom dana normalne tjelesne funkcije, poput znojenja, odlaska na toalet, pa čak i disanja, prirodno rezultiraju gubitkom vode. U konačnici, pravilna hidracija svodi se na unos više tekućine nego što je gubite svaki dan. No jeste li znali da hrana koju jedete, a ne samo voda koju pijete, također doprinosi vašoj ukupnoj razini hidracije i pomaže u sprječavanju dehidracije?
Voće s visokim udjelom vode
Dvije porcije od jedne šalice voća s najvećim udjelom vode mogu biti ekvivalentne do 240 ml vode. Prijeđimo na neke od dostupnih vrsta voća koje će vam pomoći da se dobro hidrirate.
1/ Lubenica
Osim što je puna vitamina C i biljnih spojeva koji jačaju imunitet, osvježavajuća lubenica često se smatra jednim od voća koje najviše hidrira, jer sadrži do 91 % vode. Iako nema ničeg boljeg od uživanja u kriški lubenice tijekom vrućeg dana, ako tražite novi način prehrane ovog ljetnog favorita, savršeno se uklapa u slane salate i druga neočekivana jela (metvica i feta je posebno dobro nadopunjuju).
2/ Jagode (i sve bobičasto voće!)
Gotovo svaka vrsta bobičastog voća ponudit će vam velike količine vlakana, zahvaljujući njihovoj istaknutoj kožici i sjemenkama. Također, dajte im prednost pri dnevnim ciljevima hidratacije. Jagode su bobičasto voće koje najviše hidratizira s do 91 % udjela vode, a slijede kupine s 88 %. Maline su također na popisu s 86 % vode kao i borovnice s 84 %, a posebno volimo brusnice jer su ukusne i sadrže puno vode.
Glavne uloge u mnogim obrocima i međuobrocima
3/ Citrusno voće, posebno grejp i naranče
Nije slučajnost da se citrusno voće obično cijedi – oni nude toliko osvježavajuće tekućine iz svoje slatko-opore unutrašnjosti. Grejp je citrusno voće s 91 % ukupnog udjela vode, a naranče sadrže 87 % vode. Iako su ovi kiseli plodovi zapravo sezonski zimi, uobičajeno ih je naći u trgovini tijekom cijele godine pa slobodno u njima uživajte uz vašu jutarnju zobenu kašu, može predstavljati lagani popodnevni međuobrok ili biti zvijezda u vašoj omiljenoj salati ili desertu.
4/ Dinja
Teško je nadmašiti savršeno zrelu dinju u ljetnim mjesecima, a slučajno je sezonska i puna vode tijekom najtoplijih mjeseci u godini. Dinja se zapravo sastoji od 90 % vode! Osim što igra glavnu ulogu u mnogim voćnim salatama, lijepo se slaže sa slanim sastojcima kao što su pršut, rikula i sir mozzarella – klasično predjelo inspirirano talijanskim jezikom za grickanje tijekom cijele godine.
5/ Koštuničavo voće poput breskvi i nektarina
Koštuničavo voće također pripada vrstama voća za ‘jačanje’ hidratacije. Breskve sadrže do 89 % vode, a ne zaostaju ni nektarine s 88 %. Šljive su na začelju s 87 % udjela vode kao i marelice s 86 %. Slično lubenici, i ovo ljetno voće često zahtijeva ubrus jer je super sočno kad sazre.
Pomažu u jačanju imuniteta i bolje probave
6/ Ananas
S do 86 % ukupnog udjela vode, ananas zaslužuje mjesto na ovom popisu. Osim hidracijske sposobnosti, ananas je bogat vitaminom C, a jedna šalica nudi više od 100 % vaših dnevnih potreba te pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava. Ananas je također jedinstveno zdrav jer je pun bromelaina, enzima koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina. No dobrobiti ovog enzima ne staju tu jer može pomoći u smanjenju boli, oteklina i tjelesnih upala.
7/ Kruške
Ima toliko toga za voljeti u skromnoj kruški – vlakna, vitamin C, folat, bakar i kalij. Ove hranjive tvari pomažu našem tijelu da optimalno probavlja i regenerira se. Azijska kruška je sorta kruške koja sadrži najviše vode s 88 %. Kruška nije pretjerano slatka, pa se dobro uklapa u slana jela poput slastica, marinada, somuna, pa čak i juha.
8/ Jabuke
Sasvim je moguće da se poslovica “jabuka na dan, doktor van” ne odnosi na vitamine, minerale i vlakna u ovom voću – već na izvrstan sadržaj vode. S 85 % vode, jabuke su izuzetno osvježavajuće i zadovoljavajuće (i ultimativni međuobrok). Bilo da su umočene u maslac od orašastih plodova, umiješane u parfe od jogurta, uparene s oštrim sirevima ili posute cimetom, postoji toliko mnogo načina da uživate u jabukama u bilo koje doba dana.
Visok sadržaj vitamina i vode
9/ Mango
Ovo tropsko voće pomoći će vam da ispunite svoje dnevne ciljeve za tekućinom s visokim udjelom vode od 83 %. Kao i mnoga druga hidratantna voća, mango ima visok sadržaj vitamina C, kao i vitamina A i B6 za jačanje imuniteta, te zdravlja očiju i mozga.
10/ Krastavac
Krastavac je tehnički voće, iako se često smatra povrćem (i u supermarketu se može grupirati s povrćem). Super stvar kod njega je to što se uglavnom sastoji od vode. Zapravo, krastavci se sastoje od 93 do 97 % vode. Njegova prednost je i ta što daje finu hrskavost dok ga jedete tako da nemate osjećaj da jedete samo vodu.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Ljetno osvježenje stiže u obliku ljubičastog i zelenog sladoleda
- Ne dopustite ljetno isušivanje kože – uz ovih 7 namirnica hidratizirajte kožu iznutra
- Koja hrana i pića vas potajno dehidriraju – i što konzumirati umjesto njih?