Što je nama više vruće to su lubenice sve slađe jer one za dozrijevanje trebaju što više sunca. Instant osvježenje od nepodnošljivih ljetnih sparina pruža idealno rashlađena lubenica. Osim što je odlična za hidraciju može predstavljati i pravi međuobrok koji će opustiti vaše krvne žile i sniziti povišeni tlak.
Dakle, možete je jednostavno narezati na kriške i navaliti na nju – ali ako vam je to već pomalo dosadilo donosimo dva nova i zabavna načina uživanja u lubenici. Napravite od nje osvježavajući ružičasti sladoled ili ukomponirajte lubenicu s feta sirom u slasnu ljetnu salatu.
Ledeni štapići od lubenice
Sastojci
1 kg lubenice očišćene od sjemenki
250 g jagoda ili malina
250 g šećera
3 žlice sveže iscijeđenog soka od limete
Upute
1. U multipraktiku dobro usitnite lubenicu i jagode. Dodajte šećer i sok od limete i miješajte dok se šećer sav ne istopi.
2. Ulijte mješavinu u desetak kalupa za sladoled te umetnite štapiće. Spremite u zamrzivač dok u potpunosti ne očvrsnu.
Salata od lubenice i feta sira
Sastojci
2 žlice vinskog octa
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar
3 busena rikole
1/4 luka, tanko narezati
700 g rashlađene lubenice, narezane i očišćene od sjemenki
110 g feta sira, razlomiti
Upute
1. U manju zdjelu pomiješajte ocat i ulje te dodajte sol i papar.
2. U veću zdjelu pomiješajte rikolu i luk te ih prelijte mješavinom octa i ulja. Nježno ubacite i komade lubenice te feta sira i poslužite.