Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
193

Početna stranica U fokusu Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

  • Kolumne

Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

Mnogi se odlučuju na potpuno sirovu prehranu jer smatraju da hrana kuhanjem gubi određene blagotvorne tvari. No, ipak nije sve tako crno-bijelo, a evo što kaže znanost

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: Unsplash
Total
3
Shares
3
0
0
Total
3
Shares
3
0
0

Sve je više ljudi koji se odlučuju na prehranu sirovim namirnicama. Pod ovim se podrazumijeva korištenje prvenstveno sirovog voća, povrća i orašastih plodova te pripravaka spravljenih od istih. U prošlosti su nas učili da je kuhanje izrazito bitno kod priprema namirnica jer nam pomaže da probavimo hranu, omekšava hranu (vlakna celuloze, meso) i omogućava nam da kvalitetno započnemo prvu fazu probave koja započinje žvakanjem. Jednako tako su nas učili da kada netko ima probavne tegobe ne smije jesti sirovo, nego kuhano.

Postavlja se pitanje jesmo li cijelo ovo vrijeme bili u zabludi? Je li zaista sirova hrana zdravija od kuhane? Vremenom se pokazalo da se određene hranjive tvari (prvenstveno vitamini i minerali) uništavaju pod utjecajem visoke temperature i gube svoju djelotvornost. No, kako bismo dobili pravi uvid u problematiku, „prokopali“ smo malo po stručnoj literaturi.

Pozitivna strana kuhanja povrća

Studija publicirana u The British Journal of Nutrition iz 2008 godine, u koju je uključeno 198 pojedinaca na striktno sirovoj prehrani pokazuje da su ispitanici imali normalne količine vitamina A i visoke vrijednosti beta karotena (antioksidans koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću te „žutom“ voću i povrću), ali niske vrijednosti antioksidansa likopena. Likopen je antioksidans koji se nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću i povrću (lubenica,guava, crvene paprike, papaya).

Nekoliko studija proteklih godina su povezale visoki unos likopena s nižim rizikom razvoja tumora i srčanih oboljenja (prvenstveno infarkt miokarda). Studija koja je 2002 godine objavljena u Journal of Agriculture and Food Chemistry je pokazala da kuhanje povećava količinu iskoristivog likopena u rajčicama. Razlog je taj, tvrde znanstvenici, da temperatura (prema njima 88 stupnjeva Celzijusa tijekom 30 minuta) cijepa stanične zidove biljke i tako omogućava bolju iskoristivost likopena. Kuhana mrkva, špinat, gljive, šparoge, kupus, paprika nam osiguravaju više antioksidanasa kao što su karotenoidi, nego što bi to činile u sirovom obliku. Znanstvenici se slažu da je, kada se radi o termičkoj obradi hrane, najbolji izbor kuhanje na pari.

U siječnju 2008 godine predstavljena je studija u Journal of Agriculture and Food Chemistry koja tvrdi da kuhanje i kuhanje na pari ( tzv. „parenje“) bolje održava antioksidanse, posebno karotenoide, od prženja. Također je učinjena studija koja je ispitala tehnike kuhanja i očuvanje antioksidanasa te su došli do sljedećih spoznaja: „prženje u dubokom ulju pogoduje nastanku slobodnih radikala, koji zbog svoje strukture (imaju barem jedan „nesparen“ elektron) mogu oštetiti stanice tijela“

Studija publicirana u Journal of Agricultural and Food Chemistry iz 2002 godine, ukazuje na činjenicu da mrkva kuhanjem povisuje sadržaj beta karotena (beta karoten je antioksidans koji daje onu crveno-žutu boju voću i povrću; tijelo pretvara beta karoten u vitamin A, a od posebnog značaja je u održavanju zdravog vida, reprodukcije, koštanim funkcijama i imunološkom sustavu).

Kuhanje povrća nije uvijek dobra ideja

Negativna strana kuhanja povrća je ta što se uništava vitamin C. Istraživanja su pokazala da se kuhanjem gubi 10% vitamina C (kuhanje tijekom 2 minute na 88 stupnjeva). Razlog je taj, pišu znanstvenici, jer je vitamin C jako nestabilna molekula, brzo se „pocijepa“ putem procesa oksidacije, izloženosti višoj temperaturi i kuhanjem u vodi (otapa se u vodi).

Povrće kao što je, primjerice brokula, je zdravije sirovo od kuhane. Studija, učinjena 2007. godine, a objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazala je da temperatura nepovoljno djeluje na neko povrće. Prema ovoj studiji, temperatura oštećuje enzim mirozinazu, koja cijepa glukokinaze iz kojih nastaje sulforafan, sastojak brokole koji sprečava i suzbija proliferaciju prekanceroznih stanica (stanice iz kojih može nastati tumor). Također, sulforafan je odgovoran za „borbu“ sa želučanom bakterijom Helicobacter pylori koja je uzročnik čira želuca i povećava rizik od razvoja želučanog tumora.

S druge strane, indol, koji se nalazi u povrću porodica kupušnjače (brokula, prokula, kupus, koraba ,kelj…) se aktivira kuhanjem. Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Nutrition, 2001. godine, indol pomaže u „uništavanju“ prekanceroznih stanica prije nego se one „preobraze“ u maligne. Ako vam je pak nezamislivo pojesti sirovu brokulu, kratko je prokuhajte na pari i tako ćete osigurati adekvatnu količinu indola i sulforafana.

Važna je raznolikost prehrane

I dok se kuhanjem povećava udio karotenoida u mrkvi, gube se polifenoli, aktivni spojevi koji se nalaze isključivo u sirovoj mrkvi. Određeni polifenoli imaju antioksidativna djelovanja i smanjuju rizik kardiovaskularnih oboljenja i tumora, prema studiji publiciranoj 2005. godine u The American Journal of Clinical Nutrition.

„U svakom slučaju, još se dosta kliničkih ispitivanja treba sprovesti kako bi se točno potvrdio učinak različitih tvari prisutnih u voću i povrću na organizam čovjeka“, poručuju znanstvenici. Mi smo na kraju došli do zaključka da naša prehrana mora biti raznolika, što uključuje i način pripreme hrane, naravno izbjegavajući prženje i duže kuhanje. Ako ste jedan od onih kojima je izrazito odbojna prehrana sirovim namirnicama dajte priliku kratkom kuhanju na pari.

Ostale zanimljive teme i zdrave recepte pronađite na: www.nutrifito.hr

Pročitaj i ovo:

  • Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije
  • Dr. Alenka Brozina: Recept za domaću majonezu bez jaja
  • Dr. Alenka Brozina: Uz celijakiju me veže profesionalno, ali i osobno iskustvo

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
3
Shares
3
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Predstavljamo

Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje

  • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Što jasnije pokažete svijetu tko ste, svijet će vas više cijeniti

  • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Meri Bura: Muči vas nesanica? Pozabavite se svojim “startnim stresom”

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • 12 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Pretilost kod adolescenata: Zašto je tjelovježba važan čimbenik razvoja?

  • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Morana Horvat
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Ksenija Krajina Pokupec: Fitoterapijska rješenja za probleme prostate

  • Posted on 22. ožujka 2021.22. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: Koliko (ne)spavanje zaista utječe na žensku ljepotu – unutarnju i vanjsku?

  • Posted on 19. ožujka 2021.19. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Debljina kod adolescenata – stanje koje utječe na sve aspekte života

  • Posted on 18. ožujka 2021.18. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sara Sila, mag. nutr.
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Fran Mikuličić: Priča o Emmi ili kako slijediti srce i zaigrati igru života?

  • Posted on 15. ožujka 2021.15. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Fran Mikuličić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mršavljenje: jesu li za vas bolje kardio vježbe ili utezi?

  • Posted on 10. ožujka 2021.10. ožujka 2021.
  • 8 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Ksenija Krajina Pokupec: Fitoterapijska rješenja kod alergija

  • Posted on 9. ožujka 2021.9. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Dr. Meri Bura: Muči vas nesanica? Pozabavite se svojim “startnim stresom”

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 12 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Kruh od rižinog brašna s domaćim kefirom po receptu Vedrane Orlović

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
193
Najnovije objave
  • Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Urtekram lansirao novu kolekciju za njegu tijela i kose
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići