Priprema božićnih slastica samo što nije započela, ali vas muče alergija ili intolerancija na određene sastojke? Premda je svijest o zdravijim kolačima i alternativnim sastojcima sve veća i bogatija, i dalje možete naići na kamen spoticanja. U želji da olakša svima kojima je to potrebno, dr. Alenka Brozina se bacila na eksperimentiranje sa sastojcima s ciljem pronalaska idealnog recepta za običan biskvit bez jaja, laktoze i glutena – tri najčešća alergena.
Modificirajući recept Dunje Gulin, autorice mnogih kuharica, ‘smućkala’ je svoju dobitnu kombinaciju i smislila recept koji je pogodan za:
- osobe koji se bore s celijakijom i preosjetljivošću na gluten
- osobe koje imaju alergiju na pšenicu, jaja, mlijeko i druge mliječne proizvode
- osobe s intolerancijom na laktozu
- osobe sa sindromom nadražajnog crijeva
- vegetarijance i vegane
Suhi sastojci:
- 170 g bezglutenskog brašna (ja sam koristila 140 g Schar Mix Universal i 30 g Schar Mix B)
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
- 2 žličice sirovog kakao praha
- 1/4 žličica xantan gume
Vlažni sastojci:
- 240 ml biljnog mlijeka (ja sam koristila rižino)
- 1 žlica jabučnog octa
- 60 ml ulja (ja sam koristila kokosovo ulje)
- 80 ml javorovog sirupa
Postupak:
Zagrijte pećnicu te pomiješajte posebno suhe i posebno vlažne sastojke. Potom uz miješanje postepeno dodajte mokre sastojke u suhe sastojke. Dobivenu smjesu stavite u kalup i pecite na 180 stupnjeva cca. 20 minuta.
Nakon toga, čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Ohlađeni biskvit možete prerezati napola i puniti različitim punjenjima ili najjednostavnije marmeladom.
Pročitaj i ovo:
- Dr. Alenka Brozina: Recept za domaću majonezu bez jaja
- Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije
- Dr. Alenka Brozina: Hoteli se trebaju prilagoditi sve većem broju turista s celijakijom i dijabetesom
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!