U doba pandemije pojam “imunitet” doživio je svoj procvat. Zašto? Jer dobar imunitet mogao bi nas doslovno spasiti. Ako smo prošle zime možda priželjkivali savršene čizme, topli kaput ili nezaboravno skijanje, ove godine samo želimo – dobar imunitet. I da ostanemo zdravi.
Najtraženiji proizvodi u hrvatskim ljekarnama danas su dodaci prehrani – vitamini. Međutim, ako naša probava ne funkcionira dobro svi ti vitamini neće nam puno pomoći. Prvi korak do snažnog imuniteta je pobrinuti se o zdravlju naše probave.
Zdrava probava, sretan život
Dr. Alejandro Junger u svojoj knjizi Zdrava probava objasnio je da gotovo sve kronične bolesti započinju u crijevima. Čak i ako vam nije dijagnosticirana specifična bolest, mnoge boljke koje vas možda muče, kao što su umor, neodređeni bolovi, alergije, nagle promjene raspoloženja, zadah iz usta, neugodan tjelesni miris, ekcem i zatvor, također mogu biti povezane s poremećajem funkcije crijeva. Osim toga, sigurno ste čuli izraz da su naša crijeva zapravo naš drugi mozak.
Kad bismo izolirali neurone iz crijeva i stavili ih na hrpu, oni bi činili masu neurona veću od onih u našoj glavi. U tom smislu, dr. Junger navodi da se serotonin, neurotransmiter odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva, uglavnom proizvodi u crijevima – zapravo, ondje ga se proizvodi 90 posto.
Ako je zdrava crijevna flora odgovor ne samo za zdraviji, već i sretniji život, koji je najjednostavniji način za održavanje naše probave čistom i zdravom? Svi znamo da bi trebali iz prehrane izbaciti toksine kao što su šećer ili alkohol. Međutim, jedna od dobro čuvanih tajni dobre probave skriva se u živom jabučnom octu.
Živi jabučni ocat, narodni lijek u modernom ruhu
O važnosti jabučnog octa govori se od antičkih vremena. Hipokrat ga je preporučivao svojim pacijentima kao lijek, a stari su Rimljani svojim ratnicima od jabučnog octa i vode pripremali napitak zvan posca u koji su dodavali začine i sol, za okrjepu i osvježenje.
Najbolji ocat koji si možete pokloniti je craft, prirodni jabučni ocat Cidrani. Radi se o živom octu, odnosno octu u kojem žive zdrave bakterije Acetobacter aceti, znane i kao wild mother (majka) kultura. To znači da su jabuke divlje fermentirane te nisu dodani kvasci kako bi se potaknuo proces fermentacije.
To je sasvim prirodan postupak i njegov rezultat je zato ocat bogat polifenolima. Polifenoli dokazano utječu na dugovječnost, a Cidrani ih sadrži čak 8000 mg po litri. Cidrani je bogat i mineralima kao što su kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor i željezo, a uz to sadrži i vrijedne vitamine B C, E i A skupine.
Osim što se od antičkih vremena koristi u različitim kulturama kao narodni lijek, začin i konzervans te je jedan od najpoznatijih prirodnih saveznika za podizanje imuniteta, također je i na listi poželjnih saveznika za pomoć pri mršavljenju i detoksikaciji organizma.
Započnite jutro zdravo i vedrite cijeli dan
Cidrani tim preporučuje da se dan započne s dvije žlice Cidrani octa razrijeđenog u čaši vode. Možete ga dodati i u sok od limuna ili grejpa za dodatni detox ili pomiješati s đumbirom u prahu za imunitet. Ako u njega dodate malo kurkume dobit ćete napitak protuupalnog djelovanja.
Kombinacije su razne, a u slučaju da vam ne odgovara uzimanje jabučnog octa ujutro, možete ga slobodno konzumirati i prije spavanja jer pospješuje dobar san. Ocat se jedino ne stavlja u ništa vruće jer čim ga stavimo na visoku temperaturu, probiotici se gube.
Four Seasons simfonija za sva godišnja doba
Tim Cidranija pobrinuo se da u jabučnom octu uživamo kao pravi gurmani. S tom idejom nastali s Cidranijevi koncentriraniji octevi s fermentiranim biljem i sirovim medom pod nazivom Four seasons, koji dolaze u manjim pakiranjima, ali su tako bogati okusom jer nastaju pažljivim kombiniranjem fermenata različitih biljaka.
Podijeljeni su po godišnjim dobima po uzoru na Vivaldija pa tako Ver odnosno proljeće predstavljaju orijentalni okusi zamišljeni da idu s hladnim predjelom i pripreme tijelo na proces uživanja u hrani. Potom dolazi Aestes ili ljeto s mediteranskim biljkama namijenjen toplom predjelu, uz glavno jelo se slažu jesenske note paprike i čilija octa Autumnus, koji odlično ide uz meso, a zadnji je Heims ili zima, ocat idealan za deserte jer ima okus bakinih kolačića.
Kad probate autentičan okus i miris Cidranija, konzumiranje jabučnog octa postat će pravi ritual koji neće biti samo koristan za vašu probavu i time vaš imunitet, već bit će to prava simfonija za vaša osjetila.
Iako možda nije sigurno vrijeme za ulaganje u fondove, dionice ili nekretnine, definitivno jest vrijeme za ulaganje u sebe i zdravlje svoje probave. Jer zdravlje probave dokazani je put izbjegavanja bolesti i ponovnog preuzimanja vlastite moći nad očuvanjem zdravlja. Priuštite si najbolje.
>> Cidrani možete pronaći na njihovom webshopu www.cidrani.com, dm prodavaonicama i specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!