Ljubav ide kroz želudac, i zato je jedan od besmrtnih zaštitnih simbola Valentinova – čokolada. Slatki osjećaji i toplina u trbuhu koja nas obuzme nakon jedenja čokolade nije toliko različita od ljubavnih leptirića u trbuhu, a slične će osjećaje izazvati i ova sočna torta od čokolade s kremom od jagode.
Vrijeme pripreme torte je 1 sat i 10 minuta – oko pola sata traje priprema svih sastojka, a pečenje traje do 40 minuta; ova torta je dovoljna za 12 porcija, odnosno kriški, torte. Također, ako ste više u raspoloženju za muffine, od ovog ćete recepta dobiti 24 muffina – pecite ih znatno kraće, od 17 do 20 minuta.
Sastojci
Za biskvit
- maslac, za namazati plehove
- 225 g bijelog višenamjenskog brašna – i onda još malo za posuti plehove
- 400 g bijelog šećera
- 64 g nezaslađenog kakao praha
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 1 šalica mlaćenice, sobne temperature
- pola šalice biljnog ulja
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica vruće kave
Za kremu od maslaca s jagodama
- 750 g šećera u prahu, prosijanog
- 452 g neslanog maslaca, sobne temperature
- ⅔ šalice džema od jagoda
- ½ čajne žličice sitne soli
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Po želji u kremu možete koristiti i crvenu boju za hranu u gelu, a kao ukras preporučujemo cijele jagode umočene u čokoladu.
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite plehove – maslacem namažite, a brašnom pospite dva okrugla pleha promjera 20 cm. Ako već niste, sada je vrijeme da prosijete brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Uspite ih sve u veliku zdjelu, dodajte sol i pomiješajte mikserom.
U zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, ekstrakt vanilije i jaja. Uz sporo miješanje mikserom ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhima – kavu dodajte posljednju. Kako na dnu zdjele suhi sastojci ne bi stvorili neprobojan sloj, redovno gumenom špatulom stružite dno. Nemojte prekomjerno izmiješati tijesto – ono treba biti rijetko.
Podijelite tijesto u već pripremljene plehove i pecite biskvit 35 do 40 minuta. Nakon toga napravite test čačkalicom i po potrebi produljite vrijeme pečenja. Biskvit je poprilično vlažan te bi mogao malo potonuti u sredini – ne brinite, to se lako popravi prilikom slaganja torte.
Ostavite ih da se hlade u plehovima oko pola sata pa ih oprezno okrenite na rešetku za hlađenje kako bi se u potpunosti ohladili. Kada se sasvim ohlade, stavite ih u hladnjak ili ledenicu da se stisnu i očvrsnu.
Krema
U velikoj zdjeli na maloj brzini miksera pomiješajte šećer i maslac sobne temperature. Kada se pomiješaju, povećajte brzinu na srednju i miješajte još 3 minute, sve dok krema ne postane iznimno glatka i ultra lagana.
Dodajte džem od jagode, šećer, ekstrakt vanilije i miješajte još oko 1 minute. Ako koristite crvenu boju za hranu, dodajte četvrtinu žličice u smjesu i miješajte mikserom dok se boja kreme ne ujednači. Po želji dodajte još boje za hranu.
Spajanje torte
Položite prvi biskvit torte na ravnu površinu, poput postolja za torte. Neka vam ravna strana biskvita gleda put gore. Ako vam je biskvit potonuo i u sredini ima rupu, izravnajte ga uz pomoć noža. Pomoću špatule kremom prekrijte cijelu površinu biskvita, kao i njegove rubove; za to će vam trebati otprilike trećina smjese.
Na prvi namazani biskvit položite drugi, opet s ravnijom stranom prema gore. Prvo na njega nanesite jako tanak sloj kreme – on služi da zagladi površinu torte i oblikuje “barijeru” koja sprječava da mrvice biskvita ne završe na glazure gotove torte.
Uklonite višak kreme s tog “zaštitnog sloja”, ali pazite da ju ne vratite u posudu s ostatkom kreme – mogla bi sadržavati mrvice biskvita koji će onda završiti u zadnjem, površinskom sloju kreme. Stavite tortu u hladnjak dok se krema ne stisne.
Nakon što se stisne, izvadite tortu iz hladnjaka i ujednačeno je prekrijte ostatkom kreme. Ako želite ukrasiti tortu, jagode prelivene čokoladom i ukrasne mrvice su naš izbor, ali slobodno eksperimentirajte i pronađite svoju vlastitu dobitnu kombinaciju.
Torta će na sobnoj temperaturi izdržati jedan dan, a ako želite da vam dulje potraje stavite ju u hladnjak, tamo će biti svježa i ukusna puna tri dana – ali sumnjamo da će toliko dugo potrajati. Dobar vam tek!
Zašto kava?
Ako se pitate što kava radi u receptu za slatku i čokoladnu tortu od jagoda, odgovor je da je kava jedan od važnih sastojaka najfinijih čokolada. Kava pomaže istaknuti čokoladni okus kakao praha i često se koristi u čokoladama kako bi dobile bogat, rafiniran okus.
U količini u kojoj je koristimo u receptu je nećete ni osjetiti, a možete koristiti tursku kavu, instant kavu ili jednostavno u smjesu dodati vruću vodu i čajnu žličicu espresso praha (koji nije isto što i instant kava!).
Ako ipak ne želite koristiti kavu u svojoj torti, jednostavno ju preskočite i dodajte samo jednu šalicu vruće vode. Pazite da voda ne bude kipuća jer ćete tako skuhati jaja i dobiti omlet, što nije loše, ali definitivno nije čokoladna torta s preljevom od jagode.
Pročitaj i ovo:
- Jednostavna torta od borovnica koju možete prilagoditi svojem ukusu
- Sandra Rončević: Torta od jabuka s kardamomom i mrvičastim posipom
- Torta od kokosa: Poslastica bez koje više nećete moći zamisliti ljeto

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







