Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Kako nam suosjećanje prema sebi može pomoći u suočavanju sa stresom
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ovo jednostavno pitanje može spasiti vašu vezu i brak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • Glatka koža bez bora? Moguće je – uz ova 3 podcijenjena sastojka
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: FREEPIK
  • Ne možete zaspati? Ove vježbe vraćaju miran san – dokazano!
    • Posted on 2. studenoga 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Torta za Valentinovo – čokoladna rapsodija s kremom od jagoda

  • Doza inspiracije

Torta za Valentinovo – čokoladna rapsodija s kremom od jagoda

Zašto za Dan zaljubljenih sebe i svoju najdražu osobu ne biste počastili pravom poslasticom iz vlastite radinosti?

  • Posted on 9. veljače 2022.9. veljače 2022.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Ljubav ide kroz želudac, i zato je jedan od besmrtnih zaštitnih simbola Valentinova – čokolada. Slatki osjećaji i toplina u trbuhu koja nas obuzme nakon jedenja čokolade nije toliko različita od ljubavnih leptirića u trbuhu, a slične će osjećaje izazvati i ova sočna torta od čokolade s kremom od jagode.

Vrijeme pripreme torte je 1 sat i 10 minuta – oko pola sata traje priprema svih sastojka, a pečenje traje do 40 minuta; ova torta je dovoljna za 12 porcija, odnosno kriški, torte. Također, ako ste više u raspoloženju za muffine, od ovog ćete recepta dobiti 24 muffina – pecite ih znatno kraće, od 17 do 20 minuta.

Sastojci

Za biskvit

  • maslac, za namazati plehove
  • 225 g bijelog višenamjenskog brašna – i onda još malo za posuti plehove
  • 400 g bijelog šećera
  • 64 g nezaslađenog kakao praha
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 šalica mlaćenice, sobne temperature
  • pola šalice biljnog ulja
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica vruće kave

Za kremu od maslaca s jagodama

  • 750 g šećera u prahu, prosijanog
  • 452 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • ⅔ šalice džema od jagoda 
  • ½ čajne žličice sitne soli
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Po želji u kremu možete koristiti i crvenu boju za hranu u gelu, a kao ukras preporučujemo cijele jagode umočene u čokoladu. 

Priprema

Biskvit 

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite plehove – maslacem namažite, a brašnom pospite dva okrugla pleha promjera 20 cm. Ako već niste, sada je vrijeme da prosijete brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Uspite ih sve u veliku zdjelu, dodajte sol i pomiješajte mikserom. 

U zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, ekstrakt vanilije i jaja. Uz sporo miješanje mikserom ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhima – kavu dodajte posljednju. Kako na dnu zdjele suhi sastojci ne bi stvorili neprobojan sloj, redovno gumenom špatulom stružite dno. Nemojte prekomjerno izmiješati tijesto – ono treba biti rijetko. 

Podijelite tijesto u već pripremljene plehove i pecite biskvit 35 do 40 minuta. Nakon toga napravite test čačkalicom i po potrebi produljite vrijeme pečenja. Biskvit je poprilično vlažan te bi mogao malo potonuti u sredini – ne brinite, to se lako popravi prilikom slaganja torte.

Ostavite ih da se hlade u plehovima oko pola sata pa ih oprezno okrenite na rešetku za hlađenje kako bi se u potpunosti ohladili. Kada se sasvim ohlade, stavite ih u hladnjak ili ledenicu da se stisnu i očvrsnu. 

Krema

U velikoj zdjeli na maloj brzini miksera pomiješajte šećer i maslac sobne temperature. Kada se pomiješaju, povećajte brzinu na srednju i miješajte još 3 minute, sve dok krema ne postane iznimno glatka i ultra lagana.

Dodajte džem od jagode, šećer, ekstrakt vanilije i miješajte još oko 1 minute. Ako koristite crvenu boju za hranu, dodajte četvrtinu žličice u smjesu i miješajte mikserom dok se boja kreme ne ujednači. Po želji dodajte još boje za hranu.

Spajanje torte

Položite prvi biskvit torte na ravnu površinu, poput postolja za torte. Neka vam ravna strana biskvita gleda put gore. Ako vam je biskvit potonuo i u sredini ima rupu, izravnajte ga uz pomoć noža. Pomoću špatule kremom prekrijte cijelu površinu biskvita, kao i njegove rubove; za to će vam trebati otprilike trećina smjese.

Na prvi namazani biskvit položite drugi, opet s ravnijom stranom prema gore. Prvo na njega nanesite jako tanak sloj kreme – on služi da zagladi površinu torte i oblikuje “barijeru” koja sprječava da mrvice biskvita ne završe na glazure gotove torte.

Uklonite višak kreme s tog “zaštitnog sloja”, ali pazite da ju ne vratite u posudu s ostatkom kreme – mogla bi sadržavati mrvice biskvita koji će onda završiti u zadnjem, površinskom sloju kreme. Stavite tortu u hladnjak dok se krema ne stisne. 

Nakon što se stisne, izvadite tortu iz hladnjaka i ujednačeno je prekrijte ostatkom kreme. Ako želite ukrasiti tortu, jagode prelivene čokoladom i ukrasne mrvice su naš izbor, ali slobodno eksperimentirajte i pronađite svoju vlastitu dobitnu kombinaciju.

Torta će na sobnoj temperaturi izdržati jedan dan, a ako želite da vam dulje potraje stavite ju u hladnjak, tamo će biti svježa i ukusna puna tri dana – ali sumnjamo da će toliko dugo potrajati. Dobar vam tek!

Zašto kava?

Ako se pitate što kava radi u receptu za slatku i čokoladnu tortu od jagoda, odgovor je da je kava jedan od važnih sastojaka najfinijih čokolada. Kava pomaže istaknuti čokoladni okus kakao praha i često se koristi u čokoladama kako bi dobile bogat, rafiniran okus.

U količini u kojoj je koristimo u receptu je nećete ni osjetiti, a možete koristiti tursku kavu, instant kavu ili jednostavno u smjesu dodati vruću vodu i čajnu žličicu espresso praha (koji nije isto što i instant kava!).

Ako ipak ne želite koristiti kavu u svojoj torti, jednostavno ju preskočite i dodajte samo jednu šalicu vruće vode. Pazite da voda ne bude kipuća jer ćete tako skuhati jaja i dobiti omlet, što nije loše, ali definitivno nije čokoladna torta s preljevom od jagode.

Pročitaj i ovo:

  • Jednostavna torta od borovnica koju možete prilagoditi svojem ukusu
  • Sandra Rončević: Torta od jabuka s kardamomom i mrvičastim posipom
  • Torta od kokosa: Poslastica bez koje više nećete moći zamisliti ljeto

Naturala Life br. 14

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Doza inspiracije

Za prste polizat’ – isprobajte ovaj pikantni tempeh burger

  • Posted on 7. veljače 2022.7. veljače 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Doza inspiracije

Martina Dimitrijević: “Potaknuta vlastitim problemima s tenom, osmislila sam Sulis – regenerator za kožu”

  • Posted on 10. veljače 2022.10. veljače 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta

  • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu

  • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Okus jeseni na tanjuru: Pita od bundeve koja osvaja na prvi zalogaj

  • Posted on 17. listopada 2025.17. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Muffini od bundeve s cimetom – prava jesenska poslastica

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: freepik, canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Spavaća soba kao oaza – 6 savjeta dizajnera za prostor koji opušta

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Napravi sama mirisnu svijeću – osoba s velikom pažnjom priprema svijeću u staklenoj posudi, fokusirajući se na detalje
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Napravi sama mirisnu svijeću – u osam lakih koraka

  • Posted on 12. listopada 2025.10. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Cheesecake s bundevom bez pečenja je prava slastica za vas
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Cheesecake s bundevom: Božanstvena kremasta slastica jedinstvenog okusa

  • Posted on 9. listopada 2025.9. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Ne možete napraviti sklekove? Konačno ih savladajte uz ovaj trik!

  • Posted on 8. listopada 2025.7. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Saznajte koje namirnice s biotinom podržavaju rast i sjaj za zdravu kosu, jačaju mozak i potiču metabolizam.

    10 moćnih namirnica za zdravu kosu (i mozak!) koje preporučuju nutricionisti

    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Koga štitimo ako izbjegavamo razgovor o smrti – svoje dijete ili svoje unutarnje Dijete?

    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: FREEPIK, Pexels
    Pročitaj
  • Domaći piling za lice: Jednostavan način da koži pružite svježinu, mekoću i sjaj

    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • Hobi nije samo razonoda, već ulaganje u dugoročno zdravlje mozga

    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Dvije od tri majke imaju manje od sat vremena dnevno za svoje osnovne potrebe!

    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Philips
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Kako nam suosjećanje prema sebi može pomoći u suočavanju sa stresom
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Ovo jednostavno pitanje može spasiti vašu vezu i brak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • 3
    Glatka koža bez bora? Moguće je – uz ova 3 podcijenjena sastojka
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: FREEPIK
  • 5
    Ne možete zaspati? Ove vježbe vraćaju miran san – dokazano!
    • Posted on 2. studenoga 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Kako unijeti više vitamina E prirodnim putem – 5 moćnih ulja
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • Revolucija bez buke – ovaj skincare atelier mijenja način na koji promatramo njegu kože
    • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Frano Ožbolt (Studio Gle Fotka)
  • Kad se domaće spoji: Mala tvornica zadovoljstva donosi najslađi collab na domaćoj sceni
    • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Bojan Zibar
  • Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta
    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: canva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.