Bundeva je prava jesenska zvijezda, koja nas uvijek iznova oduševljava svojim okusom, koji do posebnog izražaja dolazi upravo u pitama. Bez obzira na godišnje doba, ovaj recept za pitu od bundeve osvojit će vas na prvi zalogaj! Ako još niste isprobali ovu divnu poslasticu, sada je pravi trenutak da se prepustite uživanju u savršenom spoju začina i kremaste bundeve.
Pita od bundeve – sastojci:
- 2 velika jaja i žumanjak još jednog jaja
- ½ šalice smeđeg šećera
- ⅓ šalice bijelog šećera
- ½ čajne žličice soli
- 2 čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica mljevenog đumbira ili đumbira u prahu
- ¼ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
- ¼ čajne žličice naribanog klinčića
- ⅛ čajne žličice naribanog kardamoma
- ½ čajne žličice naribane limunove korice
- 2 šalice pirea od bundeve, domaći ili iz konzerve
- 1 i ½ slatkog vrhnja
- 1 smrznuta ili odleđena kora za pitu od prhkog tijesta, domaća ili kupovna
Pita od bundeve – priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. U velikoj zdjeli istucite jaja, dodajte smeđi i bijeli šećer, sol i začine (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić, kardamom i limunovu koricu). Dodajte pire od bundeve i slatko vrhnje. Miješajte sve dok se sastojci ne povežu i dok ne postignete ujednačenu teksturu. Ulijte punjenje u koru za pite od prhkog tijesta. Kora za pite treba biti smrznuta ili ne ispečena, odnosno sirova – ona će se zajedno s punjenjem ispeći u pećnici.
Pitu pecite 15 minuta na 220 stupnjeva, a potom smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite još minimalno 45 minuta. Pita je gotova kada iz njenog centra izvučete vlažni, ali čisti nož. U pravilu se peče između 45 i 55 minuta, ali nekad je potrebno i dulje, zato su čisti nož ili čačkalica najbolji indikator toga da je pita ispečena.
Ako želite izbjeći da vam tijekom pečenja kora dobije smeđu nijansu, nakon 25 do 30 minuta pečenja zaštitite koru od topline aluminijskom folijom.
Nakon pečenja ostavite pitu da se ohladi dva sata. Pita od bundeve će se malo spustiti kako se bude hladila – bez straha, to je skroz normalno i očekivano! Poslužite ju uz šlag i uživajte.