Vruće, pečene kestene možete pronaći na svakom koraku, ali ima nešto posebno slasno i fino u laganom i kremastom kesten pireu. Ovaj recept pokriva temelje kuhanja kesten pirea, te je brz i prilagodljiv vašim željama! Također, mali kulinarski savjet: od guljenje kestena napravite grupnu aktivnost i pozovite u pomoć svoje najmilije!
Sastojci:
- 800 grama neoguljenih kestena
- 180 grama šećera
- 1 čajna žličica vanilinog ekstrakta
Po želji:
- 50 mililitara ruma
- mlijeko
- maslac
Za posluživanje: slatko vrhnje za šlag, suho voće…
Priprema
Prije kuhanja ljuske kestena zarežite nožem u obliku križića. Kuhajte ih u vodi oko 15 minuta. Dok se kesteni hlade, u malo vode na laganoj vatri miješanjem otopite šećer. Nakon što se otopi, dodajte i vanilin ekstrakt. Kako biste dobili sirup, nastavite kuhati smjesu još par minuta nakon što cijela smjesa zakuha.
Ohlađene i oguljene kestene usitnjavajte u multipraktiku ili blenderu i postupno dodajte sirup. Postupno dodavanje kestena i sirupa će vam dati bolju kontrolu nad cijelim procesom – kako vaš pire ne bi bio ni previše gust ni previše rijedak. Ako vam je ispao previše gust, možete dodati malo mlijeka, a ako ne želite koristiti mlijeko, sačuvajte vodu u kojoj ste kuhali kestene i koristiti ju umjesto mlijeka.
Na kraju protisnite smjesu kroz mašinicu za pasiranje. Servirajte uz dodatke po izboru – šlag, čokoladni preljev, mrvice čokolade, preljev od karamele, suho voće… Igrajte se i pronađite svoju dobitnu kombinaciju sami!
Isprobajte i ovo
Umjesto da odvojeno kuhate kestene i sirup, možete prvo skuhati samo kestene kako bi ih bilo lakše oguliti, usitniti ih u blenderu ili grubo zgnječiti žlicom za gnječenje, a potom ih kuhati u 500 mililitara mlijeka zajedno sa šećerom i vanilinim ekstraktom – i rumom po želji. Također, u originalnom receptu možete dodati rum u sirup zajedno sa vanilinim ekstraktom.
Za drugačiju aromu pirea, prije kuhanja kestene lagano popržite u tavi ili ispecite u pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta. Prije pečenja im obavezno u ljusku urežite križić.