Kava je više od napitka – mnogima je jedan od omiljenih jutarnjih rituala, razlog za druženje i vrijeme u danu koje uzimamo samo za sebe. Jedna je od najprodavanijih roba na svijetu i značajan izvor magnezija. Sadrži više antioksidanta od šalice soka od grožđa, a neka istraživanja sugeriraju da reducira dijabetes tipa 2, Parkinsonovu bolest i Alzheimerovu bolest.
Tijekom dana nerijetko popijemo i više šalica pa je zbog svega toga važno da je ta moćna crna tekućina kvalitetna i spravljena na pravilan način. Pažljivo tretirana, procesuirana i kontrolirana zelena kava je najbolji preduvjet za dobar napitak.
Što se tiče kućne pripreme turske kave, treba vam kvalitetno pržena kava u zrnu i – džezva. I iako je možda kuhate svako jutro, jeste li sigurni da je znate pravilno skuhati? Čak i da jeste, bacite pogled na recept Marka Brajkovića, stručnjaka u coffee businessu s najviše različitih priznanja i diploma u branši – možda vas iznenadi.
Kako pravilno skuhati kavu?
Za početak, treba vam što kvalitetnija kava – birajte kavu specialty kvalitete. Proces kuhanja traje ovisno o veličini džezve i jačini prijenosa temperature. Poanta je da se kava ne preprži i da temperatura ne prelazi okvirnih 93 °C. Ulijte hladnu vodu u džezvu i na nju stavite kavu – jedna šalica vode, jedna žličica kave, ovisno kakvu jačinu volite. Ne miješajte kavu i vodu, pustite je da “pluta” na vodi. Vatra neka bude skroz lagana i pustite da se lagano zagrijava na vatri te da se što više arome ekstrahira u vodu.
Džezvu uklonite s vatre čim se pojavi prvi „balončić“. Dopustite joj da se stabilizira, brojite polako do pet, pa je ponovno vratite na vatru do pojavljivanja novog „balončića“ – tada je kava gotova. Prije konzumiranja je pustite da odmori desetak sekundi. Skinite žličicom pjenu i natočite kavu u šalicu. Što se tiče mlijeka, najbolje je odabrati svježe jer kiselija i masnija mlijeka prikrivaju defekte manje kvalitetnih kava.
Dodatne zanimljivosti, recepte i male tajne ove crne tekućine pronađite u novom broju Naturala Life. Magazin možete kupiti na odabranim prodajnim mjestima po cijeni od 28 kuna (PDV uključen) ili naručiti godišnju pretplatu koja sadrži 4 tiskana primjerka po cijeni od 99 kuna (PDV uključen).
Pročitaj i ovo:
- Napokon otkrivene sve tajne dobre kave
- Kavoljupci, pozor: Koliko šalica kave je previše?
- Već i sam pogled na kavu ima svoje prednosti