Čokolada i naranča oduvijek su dobra kombinacija, a kad im još pridodate tahini, dobijete slasticu za pamćenje. Ono što je najbitnije jest to da je priprema vrlo jednostavna, a čak i ne uključuje pećnicu. Idealan izbor za predstojeća blagdanska druženja!
Sastojci
Za podlogu
- 200 g oraha
- 140 g brazilskog oraha
- 30 g sirovog kakaa u prahu
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 60 g otkoštenih svježih datulja
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica tahinija
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 cijeđene naranče
Za preljev
- 30 g sirovog kakaa u prahu
- 90 g javorovog sirupa
- 20 g kokosovog ulja
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Za ukrašavanje
- pistacija
- listići badema
Priprema
Količine su idealne za kalup od 18 cm ili 20 cm. Može biti okrugli ili kockasti. U blenderu ili multipraktiku usitnite orahe i 100 g brazilskog oraha. Zatim dodajte kakao, cimet, sol i datulje te pulsirajte dok smjesa ne postane kompaktna. Nakon toga ulijte javorov sirup i kokosovo ulje te ponovno pulsirajući, formirajte kompaktnu smjesu. Podlogu utisnite u kalup.
Preostalih 40 g brazilskog oraha usitnite nožem i također utisnite u smjesu u kalupu. Na kraju sve prelijte sokom od naranče i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Za to vrijeme napravite preljev tako da sve sastojke pomiješate te ih umutite pjenjačom. Preljev prelijte preko podloge i kolač ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata. Na kraju ga razrežite na kocke ili rombove te ukrasite pistacijom, listićima badema ili čime želite.
Pročitaj i ovo:
- Kolač od čokolade i rogača – jednostavno, brzo i fino!
- Jamie Oliver: Kolač iz tave s borovnicama i kukuruznom krupicom
- Okusi jeseni: Kremasta torta od kestena bez pečenja
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!