Fin i slatkast okus kestena ovu poslasticu koju vežemo uz jesenske dane čini savršenim sastojkom za pripremu torti. Donosimo recept za pripremu torte s kestenom koja će kremastim i bogatim okusom udovoljiti i najzahtjevnijima. Ne sadrži gluten i umjesto običnog mlijeka koristi se bademovo ili zobeno, što je čini pogodnom za vegansku prehranu. Priprema traje otprilike pola sata i vrlo je jednostavna: nećete morati čak niti upaliti pećnicu. Sastoji se od tri sloja, tj. baze, sloja s kesten pireom i čokolade. Količine navedene u receptu namijenjene su kalupu za torte veličine 18-20 cm.
U bazi se stapaju okusi badema, datulja i kokosovog ulja, a povrh nje nalazi se sloj koji će tortu prožeti upečatljivim okusom kestena zahvaljujući kesten pireu zaslađenim javorovim sirupom. Ako pak ne uspijete nabaviti prethodno nezaslađeni pire, možete upotrijebiti i zaslađeni pod uvjetom da prilagodite količinu korištenog javorovog sirupa kako konačni proizvod ne bi bio prekomjerno sladak. Cijelu će priču zaokružiti gornji sloj čokolade koja će biti vaših ruku djelo: možete je jednostavno napraviti, i to koristeći samo nekoliko sastojaka.
Sastojci
Baza
- 2 šalice badema
- 1 šalica datulja
- 3 žlice kokosovog ulja
- Prstohvat soli
Sloj kestena
- 2 šalice kesten pirea (500 g)
- 1/3 šalice javorovog sirupa (ili manje, ovisno o ukusu)
- ½ šalice kokosovog ulja
- Prstohvat soli
Čokolada
- 2 žlice kokosovog ulja
- 4-5 žlica kakaa u prahu
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1/3 šalice bademovog ili zobenog mlijeka
Priprema
- Nasjeckajte datulje i pustite ih da se u toploj vodi namaču barem 15 minuta, ovisno o tome koliko su meke. Ako su izrazito svježe i meke možete preskočiti namakanje.
- U sjeckalici ugrubo sameljite bademe te ih izvadite.
- Ocijeđene datulje i rastopljeno kokosovo ulje dodajte u sjeckalicu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte mljevene bademe i sol. Miksajte u kratkim intervalima dok ne dobijete mokru, ljepljivu mješavinu.
- Čvrsto utisnite u okrugao kalup za pečenje da pripremite bazu.
- Pripremu sloja s kestenom započnite tako što u sjeckalicu stavite kesten pire. Mora biti sobne temperature jer bi kokosovo ulje u dodiru s hladnim pireom postalo čvrsto pa ne biste mogli miksati. Dodajte rastopljeno kokosovo ulje i ostale sastojke te miksajte dok ne dobijete vrlo glatku smjesu što ne bi trebalo potrajati dulje od minute.
- Bazu prelijte slojem od kestena te je ostavite u hladnjaku da se stisne i ohladi. Na taj će se način rastopljena čokolada kojom ćete preliti vrh torte brzo stvrdnuti na površini. Ako ste u stisci s vremenom, umjesto u hladnjak, tortu možete staviti i u zamrzivač kako biste ubrzali postupak.
- Za pripremu čokolade na lonac s kipućom vodom položite zdjelu s kokosovim uljem. Kad se ulje rastopi, dodajte sirup i kakao. Povežite sastojke miješanjem i dodajte mlijeko. Nastavite miješati sve dok čokolada ne postane savršeno glatka.
- Prelijte vrh torte. Ako ste je dobro ohladili, vidjet ćete kako čokolada odmah počinje stvarati čvrst sloj na vrhu.
- Ostavite da se stisne u hladnjaku.
Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Bez pečenja: Okusi i mirisi jeseni spojeni u jednoj roladi od kestena
- Kesteni u neodoljivom jesenskom pudingu
- VIDEO: Pjena od čokolade i kestena
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!