Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
192

Početna stranica Zdravlje Kako ispeći kestene bez stana punog dima?

  • Zdravi recepti

Kako ispeći kestene bez stana punog dima?

Ništa ne dočarava duh jeseni kao miris pečenog kestena

  • Posted on 6. listopada 2015.7. listopada 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
11
Shares
11
0
0
Total
11
Shares
11
0
0

Slastan, sladak, punoga okusa… Tko ne voli pečeni kesten? Ono što zasigurno manje volimo od njihova okusa, je peći ih u stanu pa ih stoga radije kupujemo od kestenjara. No, postoji li način na koji možemo uživati u ovim plodovima, a bez stana punog dima ili štednjaka koji poslije pečenja kestena morate dobrano oribati?

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne kada plod sazre, što jesen čini idealnim dobom za uživanje u pečenim ili kuhanim kestenima. Svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa, kesten nalazi široku primjenu u kulinarstvu i slastičarstvu.

Za razliku od ostalih orašastih plodova, poput oraha, lijeske ili bukve kojima je glavni sastojak masno ulje, kesten se odlikuje nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba. Upravo se zbog visokog sadržaja škroba od kestena može praviti brašno koje je, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno u prehrani djece i starijih osoba. Također je bogat mineralima, vitaminima B grupe te vitaminom A i C. Od minerala, sadrži kalij i fosfor uz dodatak kalcija, magnezija i željeza. Zbog visokog udjela kalija i niske razine natrija, preporučuje se u prehrani bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim bolestima. Iako zbog svoje gorčine nije jestiv, divlji kesten poznat je po svom ljekovitom djelovanju te se koristi u liječenju venoznih oboljenja, prije svega, proširenih vena i hemoroida.

Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo koje s jesenskim danima možemo sresti na svakom koraku. Za razliku od kuhanog kestena, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti i vitamina te dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Usto sadrži vitamin E i fitokemikalije dok kuhani kesten ima veću količinu mineralnih sastojaka. Osim za izradu brašna, oguljeni se kesteni mogu kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač, a uz dodatak šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku poslasticu.

Za uvijek ukusne kestene bez opasnosti po vaš stan iskušajte sljedeći recept. Kestene zarežite s obje strane tankim nožićem i ostavite da se namaču u vodi 15 minuta. Zagrijte pećnicu s ventilatorom na 180°. Kestene prebacite u lim za pečenje u koji možete staviti masni papir za pečenje, ulijte toliko vode da prelije polovicu ploda i pustite pećnici da odradi svoje. Kesteni će se prvo lagano skuhati i postati mekani, a zatim kad voda ispari, još će se dodatno zapeći, ali zadržati sočnost. Ovisno o vašoj pećnici, potrebno im je otprilike 35-45 minuta. Kad ih izvadite, zamotajte ih u krpu na desetak minuta i to bi bilo to. Preostaje samo da uživate…

Total
11
Shares
11
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Obilježen 16. Dan ružičaste vrpce

  • Posted on 5. listopada 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Crveni nosovi ponovno u akciji

  • Posted on 12. listopada 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Kruh od rižinog brašna s domaćim kefirom po receptu Vedrane Orlović

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brza i zdrava večera: Ljuti pečeni batat s tahinijem

  • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdravo i prirodno: Dozovite rano proljeće uz ovih 5 prirodnih sokova

  • Posted on 15. ožujka 2021.15. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Povrtna fritaja – bezglutenski obrok jednostavne pripreme

  • Posted on 12. ožujka 2021.12. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrava večera: Top 5 slasnih jela koja su vrlo jednostavna za pripremu

  • Posted on 9. ožujka 2021.9. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Dr. Meri Bura: Muči vas nesanica? Pozabavite se svojim “startnim stresom”

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 12 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Kruh od rižinog brašna s domaćim kefirom po receptu Vedrane Orlović

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
192
Najnovije objave
  • Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Urtekram lansirao novu kolekciju za njegu tijela i kose
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.