Kesteni se definitivno ubrajaju među one namirnice čiji nas miris i okus automatski podsjeća na jesen. Pečeni ili kuhani, u neodoljivom kesten pireu, njihova gastronomska priprema seže i mnogo dalje – pojavljuju se u juhama i jesenskim salatama, glavnim jelima i desertima, a u nekim je zemljama Božić nezamisliv bez pečene purice nadjevene kestenima. Ako ste ljubitelj kesten pirea, brzo ćete zavoljeti i puding od kestena, gdje se ovi plodovi sljubljuju s kokosovim mlijekom, aromatičnim začinima i chia sjemenkama.
Sastojci
– 1 šalica organskog kokosovog mlijeka
– 8 žlica chia sjemenki
– 1 šalica kuhanih i oguljenih kestena
– 1 šalica vode
– 1 čajna žličica cimeta
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– stevija, prema ukusu
– prstohvat soli
Priprema
Skuhajte kestene – zarežite im koru i stavite ih u tavu. Prelijte ih hladnom vodom, pustite da zakipe i kuhajte 30-35 minuta.
U blenderu velike brzine izmiksajte kuhane kestene, dodajte kokosovo mlijeko, vodu i začine te miješajte sve dok se sastojci temeljito ne sjedine. Prema potrebi dodajte steviju.
Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte chia sjemenke i miješajte dok se sjemenke ravnomjerno ne rasporede.
Ulijte smjesu u četiri staklene posudice i ostavite u hladnjaku preko noći. Po želji ukrasite šlagom, komadićima kestena ili voća. Poslužite i uživajte!
Pročitaj i ovo:
• Video: Pjena od čokolade i kestena
• Kako ispeći kestene bez stana punog dima?