Nikolina Dianežević s portala Kuhari.com kaže kako je jedno vrijeme eksperimentirala s bezglutenskom prehranom u kojoj je vječiti izazov napraviti nešto slatko, a ne koristiti brašno. Recept koji je "pokupila" od prijateljice Dajane pokazao se kao jedna od najfinijih biskvitnih torti koje je Nikolina probala. Pa, isprobajmo i mi!
Sastojci za 15 osoba
2 neprskane naranče
280 g blanširanih mljevenih badema
250 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica likera od naranče (npr. Triple Sec ili Cointreau)
6 jaja
Za serviranje
šećer u prahu ili čokoladna glazura
voće po želji
Priprema
– Naranče dooobro oribajte četkicom kako bi uklonili svu nečistoću.
– Ako niste mogli nabaviti neprskane naranče, napravite sljedeće: naranče potopiti na minimalno 10 minuta u toplu vodu kojoj ste dodali žličicu soli, i pobrinite se da su naranče potpuno potopljene u vodi (možete ih opteretiti nekim tanjurom ili još bolje ako imate kuhinjskom prešom). Na ovaj način ćete iz njih izvući pesticide topive u vodi i dalje možete postupati s njima kao s neprskanima.
– Sada naranče stavite u širi lonac i nalijte ih s dosta hladne vode, dovoljno da ih prekrije. Kada voda zakipi, smanjite vatru te naranče opteretite tako što ćete lonac polupoklopiti tanjurom koji će ih držati potpuno potopljene u vodi. Tako ih kuhajte 15 minuta.
– Nakon toga, bacite vodu, isperite naranče pod mlazom vode, ponovno ulijte hladnu vodu i ponovite isti postupak s kuhanjem još 2 puta.
Ovo je odličan i neophodan način kojim se rješavamo gorčine iz naranča – neophodan je iz razloga što u receptu koristimo i narančinu koru, koja je sama po sebi gorka.
– Nakon trećeg kuhanja naranči, ostavite ih da se ohlade. Prerežite ih i uklonite eventualne sjemenke i peteljke.
– Pećnicu uključite na 180°C, a kalup za tortu promjera 24-26 cm obložite papirom samo na dnu.
– Naranče stavite u blender i miksajte dok se ne pretvore u jednoličnu kašu.
– Dodati im blanširane mljevene bademe, šećer, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i liker, te izmiksati dok se sastojci ne povežu.
– Dodati lagano razmućena jaja i opet kratko izmiksajte dok se ne poveže (nije potrebno dugo miksati, tek toliko da se sastojci povežu).
– Smjesu preliti u kalup za pečenje i peći oko 45-50 min – najbolje je provjeriti čačkalicom, iako imajte na umu da je kolač jaako sočan i da uvijek treba biti mrvicu mokar u sredini.
– Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim poslužiti po želji ili s tučenim šlagom i voćem, ili preliveno čokoladnom glazurom.
Dobar tek!