Obožavam jabuke i deserte s jabukama. Tako su nekako posebno utješni i topli, tako jako podsjećaju na dom, tako su iskonski. Iako je netko meni drag davnih dana rekao da su mu jabuke najgluplje voće za deserte i da su deserti s jabukama totalno bez veze, ne vjerujem da bi taj isti netko odbio komad ove torte. Torta od jabuka s kardamomom i mrvičastim posipom je najjednostavnija torta ikad. I najmirisnija. Obična, a tako divna – ovom tortom stajem u obranu svih deserata s jabukama. Pomozite mi u tome.
Sastojci (za kalup promjera 22-24 cm)
- 500 g narezanih jabuka (3-4 jabuke gala ili jonagold)
- 3 žlice soka od limuna
- 2-3 žlice meda
Sastojci za podlogu
- 185 g glatkog pšeničnog brašna tip 00 ili 550
- 4 g praška za pecivo
- 1 žličica kardamoma
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 50 ml mlijeka
Za mrvičasti posip
- 75 g glatkog pšeničnog brašna tip 00 ili 550
- 45 g sitnijih zobenih pahuljica
- 70 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
- 55 g šećera
- 85 g hladnog maslaca
Priprema
Jabuke ogulite, narežite na tanje ploške, dodajte im sok od limuna (da jabuke ne potamne) i izmiješajte. Napravite mrvičasti posip: u zdjelu stavite brašno, zobene pahuljice, šećer, sjeckane tostirane lješnjake i hladni narezani maslac koji prstima utrljajte u navedene sastojke. Dobit ćete mrvičastu nepovezanu smjesu.
Napravite podlogu: u drugoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu. Dodajte jedno po jedno jaje i svaki put izmiksajte. U posebnoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kardamom pa to dodajte smjesi od maslaca i jaja, dodajte i mlijeko i sve zajedno dobro izmiksajte. Dobit ćete gustu lijepo povezanu smjesu.
Dno kalupa promjera 22-24 cm obložite papirom za pečenje, a stranice kalupa premažite kockicom maslaca. Na dno kalupa žlicom nanesite smjesu za podlogu i poravnajte. Utisnite prvi sloj narezanih jabuka pa po njima nepravilno rasporedite preostale jabuke i prelijte ih medom. Pospite pripremljenim mrvičastim posipom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (tradicionalno pečenje) i pecite 50-55 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, ohladite prvo kratko u kalupu, a potom i na rešetki za hlađenje pa narežite na kriške i poslužite. Po želji dodajte tučeno slatko vrhnje, sladoled ili preljev od vanilije.
Pročitaj i ovo:
- Torta od kokosa: Poslastica bez koje više nećete moći zamisliti ljeto
- Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj
- Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!