Iza imena DASH dijete krije se engleska skraćenica za “Dietary approaches to stop hypertension”, odnosno dijetetske preporuke za zaustavljanje/reguliranje hipertenzije. Cilj je sniziti visoki krvni tlak kod osoba koji boluju od hipertenzije i spriječiti visoke vrijednosti krvnog tlaka kod osoba koje spadaju u rizičnu skupinu.
Ova se vrsta prehrane fokusira na smanjenje unosa soli, a plan prehrane predviđa unos do 1500 mg, odnosno 2300 mg po danu. Osnovu prehrane čine cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mliječni proizvodi. Cilj je izbjeći konzumaciju procesirane hrane s visokim udjelom natrija i zasićenih masti, što osim snižavanja krvnog tlaka ujedno dovodi i do gubitka kilograma. Kako zgodno – nije li?
Prema rezultatima istraživanja, osobe koje su slijedile DASH plan prehrane postigle su značajno smanjenje razine krvnog tlaka i rizika od srčanog udara. Za najbolje rezultate, umjesto 2300 mg soli preporučuje se dnevni unos do 1500 mg soli, čime se postiže prosječan pad vrijednosti krvnog tlaka od 11.5 mmHg kod osoba kojima je dijagnosticirana hipertenzija. Prvi se rezultati mogu očekivati već dva tjedna nakon početka DASH plana prehrane.
Za osobe koje kreću s DASH dijetom, Klinika Mayo preporučuje postupno uvođenje zdrave prehrane i smanjenje unosa soli. Bolje rezultate postižu one osobe koje pri provođenju dijete imaju podršku obitelji ili liječnika, kao i oni koji se bave tjelesnom aktivnošću.
Doručak i međuobrok
DASH dijeta s 2000 kalorija i unosom soli do 1500 mg započinje dan s ¾ šalice pahuljica od cjelovitih žitarica, jednom bananom srednje veličine, jednom šalicom nemasnog jogurta, jednom šnitom kruha od cjelovitih žitarica premazan jednom čajnom žličicom maslaca i šalicom soka od naranče. Ako možete tolerirati više razine soli, zamijenite pahuljice mekinjama.
Za međuobrok odaberite ⅓ šalice badema, ¼ šalice grožđica i pola šalice nemasnog jogurta voćnog okusa, bez dodatka šećera – ovaj međuobrok možete pojesti odjednom ili ga rasporediti tijekom dana.
Ručak i večera
Za ručak poslužite salatu od piletine – pilećim prsima sa žara dodajte ¼ šalice celera, malo limunovog soka, malo luka i 3 čajne žličice nemasne majoneze te poslužite uz dvije šnite kruha od cjelovitih žitarica premazanih jednom žličicom Dijon senfa. Uz to odaberite salatu od krastavaca i rajčice s jednom žličicom sjemenki suncokreta začinjenu nemasnim talijanskim dressingom. Ručak završite s pola šalice voćnog kompota u laganom sirupu.
Za večeru pripremite odrezak s dvije žličice nemasnog umaka. Skuhajte šalicu mahuna s pola žličice ulja uljane repice i poslužite uz malo pečenog krumpira, sve uz dodatak nemasnog kiselog vrhnja, sira cheddar sa smanjenim udjelom soli i masti te mladog luka. Pecivo od cjelovitog zrnja s malo maslaca, jabuka i jedna šalica mlijeka sa smanjenim udjelom masnoća zaokružuju cijeli obrok.