Klasični pesto alla genovese radi se od pinija (borove sjemenke), češnjaka, soli, listova bosiljka, maslinova ulja i parmezana. Najčešće nalazimo ovu varijantu,kao zeleni umak. Zamjena pinija bademima i dodatak rajčice čine pesto rosso ili pesto alla siciliana. To je crveni pesto, s dosta manje bosiljka.
Domaći pesto umak je standardni sastojak mediteranske prehrane. Koristi se uglavnom s tjesteninom, ali ima i mnoge druge primjene – kao prilog uz pečeno meso, krumpir ili rezane rajčice. Također se dodaje u sendviče, bruschette i razne složene salate. Može se miješati s grčkim jogurtom ili drugim kombinacijama za salatni preljev (dressing), a odlično se slaže i s limunom za preljeve i dressing.
Ako želite probati drugačiju vrstu pizze, pesto se može koristiti kao premaz na tijesto umjesto pelata rajčice. Ponestalo vam je ideja, a uz tjesteninu uvijek radite crveni ili bijeli umak? Može li se zamijeniti paradajz sos? Probajte pomiješati pesto s avokadom u sos – to je odlična alternativa sosu od rajčice. Pesto je doista svestran i praktičan dodatak kuhanju, jednom kad ga počnete koristiti.
Pesto u nutritivnom smislu
U nutritivnom smislu, pesto je pravo malo skladište fitokemikalija. Prije svega, bogat je po sadržaju antioksidanta iz sadržanih sastojaka. Nezasićene masnoće iz maslinova ulja i pinija prevladavaju nad zasićenim iz tvrdog sira. Pesto u kombinaciji ulja i male količine proteina krije tajnu uspjeha. Zahvaljujući kombinaciji, daje notu jače zasitnosti, u odnosu da dodamo samo ulje u jelo.
Veća zasitnost dolazi zbog sira i pinija koje daju svoje proteine u krajnji učinak. Pesto je vrlo zahvalan dodatak receptima jer jelu brzo, ali upečatljivo daje svojstvenu mediteransku notu. Instant je spreman za korištenje, a ako volite sami pripremati svoju hranu, nije ga ni teško napraviti kod kuće.
Domaći pesto umak
Za izradu kontinentalne varijante domaćeg pesto umaka potrebno je nekoliko sastojaka. Par gornjih listića matičnjaka, šaka svježih listova bosiljka, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, popržene sjemenke bundeve, češnjak.
Sastojci
- 50 g sjemenki bundeve (ili pinjola)
- 100 g bosiljka
- 20 g matičnjaka
- 50 g ribanog tvrdog sira (tipa parmezan ili drugi)
- 150 ml ulja (ekstra djevičansko maslinovo, ili bučino ili hladno suncokretovo)
- 2 češnja češnjaka
- po želji – sok limuna, ribana korica limuna, zeleni papar
Priprema
Češnjak i sjemenke bundeve golice staviti u mužar. Pritiskati dok se sjemenke bundeve skroz ne pretvore u glatku smjesu i potpuno ne stope s češnjakom. Kružni pokreti i povremena smjera pomažu ako ruke nisu navikle na pritisak u mužaru.
Dodati potom listove bosiljka i matičnjaka i posoliti. Sve nastaviti miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Bir će lakše ako pritom dodate par kapi ulja. Na kraju dodati ulje do željene gustoće. Ovako pripremljen domaći pesto umak može se spremiti u staklenku i držati u hladnjaku tjedan dana.
Pročitaj i ovo:
- Nutricionist Branimir Dolibašić: Prehranom protiv proljetnog umora
- Nutricionist Branimir Dolibašić: “Ljudi su zbunjeni preporukama oko unosa proteina – evo koliko ih uistinu treba unositi”
- Nutricionist Branimir Dolibašić: „Pravo je vrijeme za intermitentni post!“
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!