Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Aleksandra Dojčinović najavljuje zimu cool Lei Lou kolekcijom
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Maja Kljaić
  • Sezona vrhunskih partyja u Splitu produžena “Keep Walking” eventom
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu!
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Ne bacajte koru od banane: Prava je saveznica za lijepu i njegovanu kožu
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Pexels
  • Kako je u Egiptu nastala piramida teška 20 tona – od plastike iz rijeke Nil
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: 100YR CLEANUP
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
342

Početna stranica Zdravlje Nutricionist Branimir Dolibašić: Napravite domaći pesto umak

  • Zdravi recepti

Nutricionist Branimir Dolibašić: Napravite domaći pesto umak

Pesto je tradicionalni umak od bosiljka iz talijanske kuhinje, a za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka

  • Posted on 18. svibnja 2022.18. svibnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Branimir Dolibašić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Total
58
Shares
58
0
0
Total
58
Shares
58
0
0

Klasični pesto alla genovese radi se od pinija (borove sjemenke), češnjaka, soli, listova bosiljka, maslinova ulja i parmezana. Najčešće nalazimo ovu varijantu,kao zeleni umak. Zamjena pinija bademima i dodatak rajčice čine pesto rosso ili pesto alla siciliana. To je crveni pesto, s dosta manje bosiljka.

Domaći pesto umak je standardni sastojak mediteranske prehrane. Koristi se uglavnom s tjesteninom, ali ima i mnoge druge primjene – kao prilog uz pečeno meso, krumpir ili rezane rajčice. Također se dodaje u sendviče, bruschette i razne složene salate. Može se miješati s grčkim jogurtom ili drugim kombinacijama za salatni preljev (dressing), a odlično se slaže i s limunom za preljeve i dressing.

Ako želite probati drugačiju vrstu pizze, pesto se može koristiti kao premaz na tijesto umjesto pelata rajčice. Ponestalo vam je ideja, a uz tjesteninu uvijek radite crveni ili bijeli umak? Može li se zamijeniti paradajz sos? Probajte pomiješati pesto s avokadom u sos – to je odlična alternativa sosu od rajčice. Pesto je doista svestran i praktičan dodatak kuhanju, jednom kad ga počnete koristiti. 

Pesto u nutritivnom smislu

U nutritivnom smislu, pesto je pravo malo skladište fitokemikalija. Prije svega, bogat je po sadržaju antioksidanta iz sadržanih sastojaka. Nezasićene masnoće iz maslinova ulja i pinija prevladavaju nad zasićenim iz tvrdog sira. Pesto u kombinaciji ulja i male količine proteina krije tajnu uspjeha. Zahvaljujući kombinaciji, daje notu jače zasitnosti, u odnosu da dodamo samo ulje u jelo.

Veća zasitnost dolazi zbog sira i pinija koje daju svoje proteine u krajnji učinak. Pesto je vrlo zahvalan dodatak receptima jer jelu brzo, ali upečatljivo daje svojstvenu mediteransku notu. Instant je spreman za korištenje, a ako volite sami pripremati svoju hranu, nije ga ni teško napraviti kod kuće.

Domaći pesto umak

Za izradu kontinentalne varijante domaćeg pesto umaka potrebno je nekoliko sastojaka. Par gornjih listića matičnjaka, šaka svježih listova bosiljka, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, popržene sjemenke bundeve, češnjak.

Sastojci

  • 50 g sjemenki bundeve (ili pinjola)
  • 100 g bosiljka
  • 20 g matičnjaka
  • 50 g ribanog tvrdog sira (tipa parmezan ili drugi)
  • 150 ml ulja (ekstra djevičansko maslinovo, ili bučino ili hladno suncokretovo)
  • 2 češnja češnjaka
  • po želji – sok limuna, ribana korica limuna, zeleni papar

Priprema

Češnjak i sjemenke bundeve golice staviti u mužar. Pritiskati dok se sjemenke bundeve skroz ne pretvore u glatku smjesu i potpuno ne stope s češnjakom. Kružni pokreti i povremena smjera pomažu ako ruke nisu navikle na pritisak u mužaru.

Dodati potom listove bosiljka i matičnjaka i posoliti. Sve nastaviti miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Bir će lakše ako pritom dodate par kapi ulja. Na kraju dodati ulje do željene gustoće. Ovako pripremljen domaći pesto umak može se spremiti u staklenku i držati u hladnjaku tjedan dana.

Pročitaj i ovo:

  • Nutricionist Branimir Dolibašić: Prehranom protiv proljetnog umora
  • Nutricionist Branimir Dolibašić: “Ljudi su zbunjeni preporukama oko unosa proteina – evo koliko ih uistinu treba unositi”
  • Nutricionist Branimir Dolibašić: „Pravo je vrijeme za intermitentni post!“

Naturala Life br. 14

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
58
Shares
58
0
0
Branimir Dolibašić, mag. nutr.
Branimir Dolibašić, mag. nutr.

Branimir Dolibašić je nutricionist s dugogodišnjim iskustvom u vođenju nutricionističkog savjetovališta. 2020. pokreće Nutriskop savjetovalište za primijenjeni nutricionizam. U praksi kao nutricionist radi savjetovanje njegujući individualni pristup i personalizirani pristup prehrani, dijetetiku, prehranu po nutrigenetici, sportsku prehranu, diet coaching. Osim toga, provodi edukacije i aktivno istupa u medijima. Voditelj je i urednik Nu3skop TV emisije o hrani i prehrani na Full TV.

Prethodni članak
  • Zdrave priče

Nesanica: Prirodni načini koji pomažu u borbi protiv poremećaja spavanja

  • Posted on 17. svibnja 2022.17. svibnja 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Menopauza: 6 neočekivanih, ali učestalih problema s kožom

  • Posted on 18. svibnja 2022.18. svibnja 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Chrissy Teigen: Zdravija verzija banane split celebrity kuharice

  • Posted on 17. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Chia puding s mljevenim orasima i voćem

  • Posted on 13. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Sara Kostović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Posted on 4. listopada 2022.4. listopada 2022.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Proteinski kruh koji je gotov u tren oka

  • Posted on 11. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
  • 1 min
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Jamie Oliver: Semifreddo bez glutena koji je ukusan u svako doba godine

  • Posted on 29. srpnja 2022.29. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Ledeno osvježenje od viška kefira i smoothieja

  • Posted on 27. srpnja 2022.27. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Ljetno osvježenje stiže u obliku ljubičastog i zelenog sladoleda

  • Posted on 22. srpnja 2022.22. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdravi sladoled od dinje primamit će vas svojom bojom, a zatim i okusom

  • Posted on 15. srpnja 2022.15. srpnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Zrinka Zekulić
  • Foto: Zrinka Zekulić
Najnovije
  • Koja je tajna doživotnih ženskih prijateljstava?

    • Posted on 13. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Movember je: Žene, pošaljite svog muškarca na pregled prostate!

    • Posted on 12. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Panoramski kotač glavna je atrakcija ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

    • Posted on 11. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: PROMO
    Pročitaj
  • Prof. Mislav Gjurić: Društvene mreže su povod da sve više ljudi želi korigirati nos

    • Posted on 11. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • 6 min
    • Foto: Poliklinika SInteza
    Pročitaj
  • Napravite sami – maska za lice od bundeve koja ‘briše’ godine

    • Posted on 11. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Aleksandra Dojčinović najavljuje zimu cool Lei Lou kolekcijom
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Maja Kljaić
  • 2
    Sezona vrhunskih partyja u Splitu produžena “Keep Walking” eventom
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • 3
    Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu!
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 4
    Ne bacajte koru od banane: Prava je saveznica za lijepu i njegovanu kožu
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Pexels
  • 5
    Kako je u Egiptu nastala piramida teška 20 tona – od plastike iz rijeke Nil
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: 100YR CLEANUP

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
342
Najnovije objave
  • Ne propustite Interliber – ove knjige su ‘vruća roba’ koju svi traže
    • Posted on 11. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • dm potvrdio vodeću poziciju i ostvario promet od 2,68 milijardi kuna
    • Posted on 10. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • U prepunoj Galeriji AMZ-a otvorena je izložba radova polaznika 17. Fotosofije
    • Posted on 10. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Upoznajte prirodnu kozmetiku Helena čija je baza mlijeko slavonskih koza!
    • Posted on 10. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Nikola Zoko
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.