Šparoge su čest gost raznih jela diljem svijeta, a popularan su sastojak kajgana, juha i variva. Mogu se pripremati na bezbroj različitih načina, a osim toga su i lijep ukras na tanjuru. Ipak, njihova najvažnija karakteristika je to što njihova konzumacija donosi brojne potencijalne zdravstvene prednosti.
Imaju dobar omjer hranjivih tvari i kalorija
Šparoge su odličan izvor hranjivih tvari, ali su istodobno i iznimno niskokalorične. Hranjive tvari esencijalne za funkcioniranje ljudskog organizma koje sadrže šparoge su vlakna, folna kiselina, kalij, fosfor te vitamini A, C, E i K. U sebi sadrže i male količine drugih mikronutrijenata, poput željeza, cinka i riboflavina. Posebno je izvrstan izvor vitamina K, koji je ključan za zdravlje kostiju.
Dobar izvor antioksidansa
Antioksidansi su spojevi koji pomažu u zaštiti vaših stanica od štetnih učinaka slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji pospješuje starenje, kronične upale i bolesti. Antioksidansi djeluju protuupalno, antivirusno i antikancerogeno te tako smanjuju rizik od upalnih bolesti, a često nalaze u zelenom povrću, što uključuje i šparoge.
Poboljšavaju rad probave
Dovoljan unos vlakana je preduvjet zdravog rada probavnog sustava, a samo pola šalice šparoga sadrži 1,8 grama vlakana, što je 7% potrebne dnevne doze vlakana. Šparoge su posebne po tome da su osobito bogate vlaknima netopivim u vodi, koji dodatno potiču pražnjenje crijeva. Šparoge sadrže i malu količinu topivih vlakana koja hrane prijateljske bakterije u crijevima, poput Lactobacillus bakterija koje su ključne za dobar imunitet.
Benefiti tijekom trudnoće
Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, poznatije kao vitamin B9, a bogate su i folatom, koji je važan za rast stanica i formiranje DNK – te je zbog toga važno da tijekom trudnoće trudnice dobivaju potrebnu količinu te tvari, posebno u ranim fazama trudnoće. Pola šalice šparoga pokrije 22% dnevne potrebe trudnice za folatom.
Osim proizvodnje DNK, folat je važan i za stvaranje crvenih krvnih stanica – sve u svemu, jako je važan za zdrav razvoj djeteta. Folat možete naći u šparogama, zelenom lisnatom povrću i voću.
Snižavaju krvni tlak
Visoki krvni tlak pogađa više od milijarde ljudi diljem svijeta te je glavni čimbenik rizika za razvijanje srčane bolesti ili dobivanje moždanog udara. Jedan od načina za smanjenje krvnog tlaka je smanjiti unos soli, a povećati unos kalija. Kalij opušta stijenke krvnih žila i potiče izlučivanje viška soli kroz mokraću te tako smanjuje krvni tlak – a šparoge su odličan izvor kalija.
Lako ih je inkorporirati u prehranu
Praktičnost je nekad važnija od hranjivosti. Na kraju dana, ako nije lako dostupna, svestrana, ukusna i laka za pripremu, čak i najzdravija namirnica na svijetu vam neće biti od koristi jer je nećete htjeti skuhati. A osim što su hranjive i fine, šparoge su stvarno kameleoni smočnice – možete ih pripremiti na stotinu načina.
Svježe šparoge kuhajte u kipućoj vodi, pecite na roštilju, kuhajte na pari, pirjajte… Možete kupiti i šparoge iz konzerve, koje su prethodno skuhane i već spremne za jelo. Odlične su kao prilog u salatama, pomfritu, fritajama, tjestenini…. Potrebno je samo malo mašte.
Pročitaj i ovo:
- Šparoge i kvinoja bowl: Zdjela prepuna zdravih i hranjivih sastojaka
- Slasna fritaja sa šparogama najpoznatijeg Golog kuhara
- Kovač sa šparogama i pire krumpirom by Dino Galvagno
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!