Šparoge su prava proljetna namirnica koja se najčešće bere od ožujka do svibnja, a negdje čak i do srpnja. Od 300 identificiranih vrsta šparoga, samo ih je 20-ak jestivo. Pretežno su zelene boje, ali dolaze i u bijeloj boji – te se uzgajaju ispod zemlje, a zbog izostanka klorofila nema ni prepoznatljive zelene boje.
Posebno se cijene zbog svog bogatog nutritivnog profila – šparoge sadrže visoke razine folne kiseline te vitamina B2 i B6, a također predstavljaju bogat izvor kalija, željeza, mangana i bakra. Za karakterističan gorkast okus zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin koji potiču rad jetre, a djeluju i diuretski.
Kad je riječ o pripremi šparoga, nutricionisti preporučuju divlje i samonikle šparoge koje se pretežno mogu pronaći u krškim područjima. Šparoge zahtijevaju kratku termičku obradu (od 3 do 5 minuta) što znači da će svi ovi recepti biti gotovi u tren oka.
Juha od šparoga
Šparoge se pripremaju na različite načine i lako zablistaju u bilo kojem jelu, a među popularnije recepte može se ubrojiti i krem juha od šparoga. Sve što vam treba je jedna vezica šparoga, začini i malo vrhnja.
Sastojci
– 2 žlice maslaca
– 1 češanj češnjaka, nasjeckani
– 1 vezica šparoga, očišćenih i narezanih na komadiće
– sol
– svježe mljeveni crni papar
– 2,5 dl pilećeg temeljca
– 1 dl vrhnja za kuhanje
– svježe sjeckani vlasac, za ukras
– svježe sjeckani kopar, za ukras
Priprema
U posudi rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte češnjak i popržite oko 1 minute.
Dodajte šparoge, začinite soli i paprom pa pržite oko 5 minuta, dok ne dobe zlaćanu boju.
Ulijte temeljac i kuhajte pokriveno, dok šparoge ne omekane, ali ostanu zelene, 10 do 15 minuta.
U blenderu ili štapnim mikserom usitnite povrće dok ne dobijete kremastu strukturu. Dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
Začinite po potrebi te ukrasite vrhnjem i nasjeckanim biljem.
Šparoge s lososom
Jednom kad počnete spremate jela u jednoj tavi, poželjet ćete to činiti što je češće moguće. Općenito su jednostavni i zahtijevaju manje čišćenja, a u isto vrijeme spremate i prilog i glavno jelo. Isto je i s ovim receptom, gdje se svi sastojci peku u jednom limu za pečenje – može li jednostavnije?
Sastojci
– pola lososa, s kožom
– 2 vezice šparoga (oko 600 g)
– 2 1/2 žlice maslinovog ulja
– 1 čajna žličica naribane limunove kore
– 1 žlica svježeg soka od limuna
– 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 1 čajna žličica Dijon senf
– 3/4 čajne žličice luka u prahu ili granulama
– 1/2 limuna, tanko narezanog na kriške (po izboru)
– 1/2 šalice parmezana
– sol i papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Položite losos u sredinu, kožom prema dolje.
U zdjeli pomiješajte 1 1/2 žlice maslinovog ulja, limunovu koricu, sok od limuna, 2 češnja češnjaka, Dijon senf i luk u prahu. Ravnomjerno premažite preko lososa, a zatim začinite sa soli i paprom. Na vrh lososa položite kriške limuna.
U lim oko lososa položite šparoge, koje ste prethodno začinili s preostalom žlicom maslinovog ulja i 2 češnja češnjaka, pa posolite.
Pecite u zagrijanoj pećnicu 10 minuta. Izvadite iz pećnice, preokrenite šparoge i posipajte ih parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite dok losos ne bude gotov, još 5 – 10 minuta. Poslužite toplo.
Tart sa šparogama i rajčicama
Svježe šparoge, rajčice i sir već asociraju na lagana ljetna jela, a u kombinaciji s lisnatim tijestom, predstavljaju hrskavi zalogaj koje će nestati u još kraćem roku nego što je to iziskivala njegova priprema.
Sastojci
– 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
– 10 do 15 stapki šparoga
– 1 žlica maslinovog ulja
– 1 crveni luk, tanko narezan
– 1 šalica cherry rajčica, prerezanih na pola
– 2 jaja
– 1/2 šalice feta sira
– 1 žličica soli
– 1/2 čajne žličice papra
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane mekan i zlaćan. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Na čistoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijelo i stavite u plitki lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite luk, a zatim posložite šparoge i rajčice. Izmutite jaja i prelijte ih preko vrha šparoga. Posipajte feta sirom.
Pecite oko 25 minuta, ili dok se tijesto ne digne i poprimi zlaćanu boju. Maknite iz pećnice, začinite soli i paprom te pustite da se ohladi nekoliko minuta prije serviranja.
Šparoge u zagrljaju slanine
Šparoge omotane u slaninu ili pancetu čine ukusno predjelo ili prilog. Možete ih pripremiti unaprijed, a zatim peći neposredno prije posluživanja, za savršen spoj mekih šparoga i hrskave slanine.
Sastojci
– 3 vezice šparoga, s odrezanim donjim dijelom
– 400 g slanine
– 3 žlice maslinovog ulja
– 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 2 žlice mljevenog svježeg ružmarina
– sol i svježe mljeveni papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
Premažite šparoge maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom te začinite soli i paprom.
Grupirajte ih u skupine od 3 ili 4 šparoge. Omotajte krišku slanine oko svake hrpice tako da samo vrh i dno šparoga ostane vidljiv.
Položite omotane šparoge na lim za pečenje i pecite oko 20 do 25 minuta.
Šparoge s jajima
Šparoge i jaja vole se javno – jedan od najčešćih načina pripreme je brzinski omlet sa šparogama i dodatkom svježeg povrća, ali funkcioniraju jednako dobro i u kombinaciji s jajem na oko.
Sastojci
– 1 vezica šparoga, odrezanog donjeg dijela
– 4 jaja
– maslinovo ulje
– sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva.
Na lim obložen papirom za pečenje posložite šparoge i premažite ih s 2 žlice maslinovog ulja. Začinite soli i paprom te stavite u pećnicu.
Pecite dok šparoge ne postanu mekane i smeđe na mjestima, oko 15 minuta. Za to vrijeme ispecite jaja na oko.
Šparoge grupirajte u četiri porcije i poslužite uz jaje.
Posjetite Dane istarskih šparuga
Ako vam ovo nije dovoljno šparoga, uvijek se možete zaputiti u Istru po još! Od 21. ožujka do 13. svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima sjeverozapadne Istre dok traju Dani istarskih šparuga.
Šparogurmani, bacite pogled na program manifestacije.
Vidimo se u Istri!