Šparoge su prava proljetna namirnica koja se najčešće bere od ožujka do svibnja. Od 300 identificiranih vrsta šparoga, samo ih je 20-ak jestivo. Posebno se cijene zbog svog bogatog nutritivnog profila – šparoge sadrže visoke razine folne kiseline te vitamina B2 i B6, a također predstavljaju bogat izvor kalija, željeza, mangana i bakra. Osim toga, od davnina slove i kao afrodizijak. Za karakterističan gorkast okus zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin koji potiču rad jetre, a djeluju i diuretski.
Šparoge na žlicu
Šparoge se pripremaju na različite načine i lako zablistaju u bilo kojem jelu, a među popularnije recepte može se ubrojiti i krem juha od šparoga. Sve što vam treba je jedna vezica šparoga, začini i malo vrhnja.
Sastojci
– 2 žlice maslaca
– 1 češanj češnjaka, nasjeckani
– 1 vezica šparoga, očišćenih i narezanih na komadiće
– sol
– svježe mljeveni crni papar
– 2,5 dl pilećeg temeljca
– 1 dl vrhnja za kuhanje
– svježe sjeckani vlasac, za ukras
– svježe sjeckani kopar, za ukras
Priprema
U posudi rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte češnjak i popržite oko 1 minute.
Dodajte šparoge, začinite solju i paprom pa pržite oko 5 minuta, dok ne dobe zlaćanu boju.
Ulijte temeljac i kuhajte pokriveno, dok šparoge ne omekšaju, ali ostanu zelene, 10 do 15 minuta.
U blenderu ili štapnim mikserom usitnite povrće dok ne dobijete kremastu strukturu. Dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
Začinite po potrebi te ukrasite vrhnjem i nasjeckanim biljem.
Šparoge i losos zajedno
Jednom kad počnete spremati jela u jednoj tavi, poželjet ćete to činiti što je češće moguće. Općenito su jednostavna i zahtijevaju manje čišćenja, a u isto vrijeme spremate i prilog i glavno jelo. Isto je i s ovim receptom, gdje se svi sastojci peku u jednom limu za pečenje – može li jednostavnije?
Sastojci
– pola lososa, s kožom
– 2 vezice šparoga (oko 600 g)
– 2 i pol žlice maslinova ulja
– 1 čajna žličica naribane limunove kore
– 1 žlica svježeg soka od limuna
– 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 1 čajna žličica senfa dijon
– 1/2 limuna, tanko narezanog na kriške (po izboru)
– 1/2 šalice parmezana
– sol i papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Položite losos u sredinu, kožom prema dolje.
U zdjeli pomiješajte 1 i pol žlicu maslinova ulja, limunovu koricu, sok od limuna, 2 češnja češnjaka i senf dijon. Ravnomjerno premažite preko lososa, a zatim začinite solju i paprom. Na vrh lososa položite kriške limuna.
U lim oko lososa položite šparoge, koje ste prethodno začinili preostalom žlicom maslinova ulja i 2 češnja češnjaka, pa posolite.
Pecite u zagrijanoj pećnicu 10 minuta. Izvadite iz pećnice, preokrenite šparoge i posipajte ih parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite dok losos ne bude gotov, još 5 – 10 minuta. Poslužite toplo.
Tart sa šparogama i rajčicama
Svježe šparoge, rajčice i sir već asociraju na lagana ljetna jela, a u kombinaciji s lisnatim tijestom, predstavljaju hrskavi zalogaj koje će nestati u još kraćem roku nego što je to zahtijevala njegova priprema.
Sastojci
– 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
– 10 do 15 stapki šparoga
– 1 žlica maslinova ulja
– 1 crveni luk, tanko narezan
– 1 šalica cherry-rajčica, prerezanih na pola
– 2 jaja
– 1/2 šalice feta-sira
– 1 žličica soli
– 1/2 čajne žličice papra
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane mekan i zlaćan. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Na čistoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijelo i stavite u plitki lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite luk, a zatim posložite šparoge i rajčice. Umutite jaja i prelijte ih preko vrha šparoga. Posipajte feta-sirom.
Pecite oko 25 minuta, ili dok se tijesto ne digne i poprimi zlaćanu boju. Maknite iz pećnice, začinite solju i paprom te pustite da se ohladi nekoliko minuta prije serviranja.
Pročitaj i ovo:
•Topla salata od kvinoje i gljiva
• Salata s pikantnom piletinom i avokadom
• Lagana proljetna salata s cvjetačom i lećom