Vlakna su neizostavan dio zdrave prehrane s obzirom na njihov povoljan utjecaj na probavu i crijevnu mikrofloru. Pritom smanjuju rizik od kroničnih bolesti i pomažu pri regulaciji kolesterola. Nadalje, hrana bogata vlaknima donosi i druge blagodati zbog bogatstva mikronutrijenata.
Česta je zabluda da hrana bogata vlaknima nije ukusna. Dovoljno je spomenuti kruške, jagode i orašaste plodove i već postaje jasno da to nije slučaj. Preporučen dnevni unos vlakana iznosi negdje između 25 i 35 grama, no zabrinjavajuće velik udio populacije debelo je ispod te brojke. Manjak vlakana u prehrani može se nepovoljno odraziti na zdravlje, a u nastavku donosimo nekoliko mogućih znakova upozorenja koje vam tijelo šalje.
Neredovita i tvrda stolica
Poznato je da manjak vlakana u prehrani uzrokuje zatvor, no to nije sve: čak i kad zatvor popusti, stolica često bude pretvrda te otežano prolazi kroz crijevni trakt. Vlakna pridonose zadržavanju vode u stolici što olakšava pražnjenje crijeva.
Neprestana glad
Vlakna stvaraju osjećaj sitosti. Naime, ona se ne razgrađuju jer ih naše tijelo ne koristi te im stoga treba više vremena za prolazak kroz probavni sustav. To je poželjno jer tako organizam ima više vremena da upije vitamine i nutrijente iz hrane.
Umor
Ako se osjećate tromo, nedostatak vlakana jedan je od mogućih krivaca. Unos vlakana pridonosi stabilizaciji razine šećera u krvi jer usporava oslobađanje nutrijenata tijekom probave. Tako se molekule šećera iz unesenih ugljikohidrata sporije otpuštaju te razina šećera u krvi ne varira previše. Vrtoglavi skokovi nisu poželjni jer su praćeni jednako naglim padovima koji dovode do umora, stoga je bolje držati se zdrave sredine.
Povišen kolesterol ili krvni tlak
Vlakna su povezana s nižom razinom kolesterola u krvi, ali i nižim krvnim tlakom. Istovremeno povisuju razinu takozvanog dobrog kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Ako ste se pronašli u nekom od navedenih znakova, učinite si uslugu i poradite na unosu vlakana. Tijelo će vam biti zahvalno.