Što se tiče omiljenog ulja u kuhinji, pobjedu uvjerljivo odnosi maslinovo ulje zbog svojih blagodati za zdravlje, a osobito za kardiovaskularni sustav. Zbog toga je bučino ulje često zanemareno, a također dolazi s brojnim prednostima. Bučino ulje se proizvodi od hladno prešanih sjemenki bundeve, a potječe iz Meksika, gdje bundeve rastu u izobilju.
Tradicionalno poznato kao “zeleno zlato”, koristi se u kulinarstvu od 18. stoljeća. Budući da se radi o specijalnom ulju, obično košta više od nekih drugih vrsta ulja, ali njegove ga blagodati čine isplativim. Evo koje stručnjaci navode kao najvažnije.
5 zdravstvenih prednosti bučinog ulja
1. Dobro je za srce
Stručnjaci objašnjavaju da bučine sjemenke imaju gotovo isti učinak na organizam kao što to ima maslinovo ulje. Oba ulja sadrže istu vrstu zdravih masti povezanih sa snižavanjem kolesterola, krvnog tlaka i rizika od srčanih bolesti. Ako zbog toga volite gotovo svim jelima dodavati maslinovo ulje, s vremena na vrijeme ga možete zamijeniti bučinim.
2. Popravlja raspoloženje
Jedino je istraživanje, objavljeno u British Journal of Psychiatry, pokazalo da djeca koja pate od depresije i konzumiraju sjemenke bundeve osjećaju poboljšanje raspoloženja. Na ovom području treba obaviti više znanstvenih istraživanja kako bi se bučino ulje posebno povezalo s ovim blagodatima za jačanje raspoloženja (i kako bi se znalo djeluju li i na odrasle), ali stručnjaci kažu da je razlog povezivanja vjerojatno zbog zdravih masti koje se nalaze i u cjelovitim sjemenkama i u bučinom ulju.
3. Djeluje protuupalno
Još jedna prednost konzumiranja bučinog ulja jest to što može zaštititi organizam od kronične upale. Ako se upala ne liječi, može dovesti do mnogih iscrpljujućih zdravstvenih problema, uključujući rak ili pad kognitivnih sposobnosti. Bučino ulje sadrži antioksidanse karotenoide i vitamin E, a antioksidansi igraju veliku ulogu u smanjenju upala.
Međutim, treba napomenuti da u ulju postoje samo tragovi ovih hranjivih sastojaka. Dakle, ako ste prvenstveno zainteresirani za borbu protiv upala, umjesto toga biste se trebali odlučiti za sjemenke jer sadrže veće količine ovih antioksidansa.
4. Dobro je za kožu
Osim što se bučino ulje koristi u kuhinji, ono je također dio mnogih proizvoda za uljepšavanje. Lokalna uporaba pomaže u vlaženju kože, a može biti korisna i u prevenciji akni. Naime, stručnjaci smatraju da masne kiseline u ulju hidratiziraju kožu i pomažu u održavanju razine kolagena, održavajući kožu čvrstom i mladolikom.
5. Sadrži kalij, kalcij i magnezij
Pored vitamina E, ulje sadrži i male količine drugih hranjivih sastojaka, uključujući kalij, kalcij, cink i magnezij – nusproizvod od samih sjemenki bundeve. Iako količine ovih hranjivih sastojaka nisu dovoljno visoke da bi im ulje bučinih sjemenki postalo izvor, zasigurno je bonus.
Također postoji vrlo minimalan rizik za bilo kakve nuspojave, a ako imate određenih zdravstvenih tegoba, najprije se konzultirajte s liječnikom.
Kako je najbolje koristiti bučino ulje?
Bučino ulje ima točku izgaranja od 160 ° C, što znači da ga je najbolje koristiti kao završno ulje. Dodajte ga povrh ribe, pečenog povrća, kao preljev za salatu, a čuvajte u dobro zatvorenoj boci na tamnom mjestu jer mu sunčeva svjetlost može promijeniti svojstva. Ako se pravilno skladišti, može trajati oko dvije godine.
Pročitaj i ovo:
- Maslinovo ulje: Mit u kojeg stručnjaci žele da prestanete vjerovati
- Ulje ploda divlje ruže – regeneracija, hidratacija i anti-aging u jednoj bočici
- Laneno ulje: Klasik među biljnim uljima bogat omega-3 masnim kiselinama
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!