Njezino ime je Sandra Rončević, a gurmanski svijet u koji nas vodi je sve samo ne crno-bijeli. Boje, okusi i mirisi koje strastveno pretače u tanjure pune slasti prate se na blogu „O slanom & slatkom: o svemu“, a odnedavno i listaju, u opipljivom obliku – riznici priča i recepata koje Sandra naziva knjigokuharicom. Gurmanski spomenar „Mrvu ovog, zeru onog“ njezin je kaleidoskop emocija, sjećanja, okusa, mirisa, boja, radosti, tuge, sreće, ljubavi… koje nesebično, dijeli sa svima.
Sandra surađuje s magazinima i mnogim prehrambenim brendovima za koje osmišljava i piše recepte, stilizira i fotografira pripremljena jela, snima videomaterijale, drži kulinarske radionice i teambuildinge, kao i cooking showove. Osim toga, osmišljava i vodi gastronomske ture za strane turiste i domaće gastroentuzijaste. Njezina deviza nije: „radi ono što voliš pa nećeš raditi niti jedan dan“, baš suprotno – radit ćeš non-stop, ali će ti srce sasvim drukčije kucati.
Od bloga do gurmanskog spomenara
Sandrini prvi recepti sramežljivo su se počeli pojavljivati u medijskom prostoru prije desetak godina. Prvenstveno iz želje da zabilježi ono što kuha, na veselje starih, a potom i novih prijatelja te pratitelja koji su jedva čekali sami isprobati njezine specijalitete. Blog se rodio nešto kasnije, kao sinergija ljubavi prema hrani i kuhanju, prema raznim kuhinjama svijeta i jelima koje je imala priliku kušati na putovanjima pa ih kasnije reproducirati u vlastitoj kuhinji, ali i velikoj ljubavi prema fotografiji i pisanoj riječi.
Sandra Rončević često naglašava kako se ne smatra food blogericom, nego da samo piše, fotka i uživa u hrani, odnosno sve svoje strasti pokušavam objediniti na jednom mjestu – gastroblogu. Nakon bloga, došao je red i na kuharicu koja je puno više od zbirke recepata.
Nit’ knjiga, nit’ kuharica. A sve!
Gurmanski spomenar „Mrvu ovog, zeru onog“ na 440 stranica donosi doživljaj hrane koji Sandra nosi u genetskom kodu, sjećanjima i uspomenama na putovanja. Podijeljena je u devet tematskih poglavlja; od skitnji po Italiji do ljepota Bliskog istoka i Mediterana. Ima i nešto svjetskih klasika, ribljih jela, juha, salata, namaza i onih zalogaja koje spremamo u teglice. Veliko poglavlje je posvećeno prirodnom kvasu, kruhu, pecivima, pizzi, focacci, pogačicama, a sasvim dovoljno ima i slastica. Iako nema klasične podjele na predjela, glavna jela i deserte, ali zato ima brdo recepata koje sami možete složiti u te kategorije i kombinirati ih kako želite.

Kako je i sama napisala u uvodu knjige, Sandra nije oduvijek sanjala da napiše kuharicu. „Više sam maštala kako ću napisati knjigu, zbirku kratkih priča, priča koje me prate kroz život. Točnije, osjećala sam da mi je zadatak napisati zbirku priča – jer ja oduvijek pišem – i na taj način zauvijek održati živima i sačuvati od zaborava sve one koji, na ovaj ili onaj način, već dugo nisu tu, jer ima li ljepšeg načina od čuvanja dragih ljudi u pričama? Da, možda ipak ima – čuvati ih u pričama i zalogajima. U gurmanskom spomenaru. I tako sam jedno jutro ustala i krenula, dan po dan. I napisala svoju knjigu, napisala svoju kuharicu. Dva u jedan“, otkriva Sandra, kojoj smo postavili i 50 brzopoteznih pitanja.
50 brzopoteznih pitanja
1. Da se ne zove „Mrvu ovog, zeru onog“, koji bi bio naslov kuharice?
– Kako misliš da se ne zove? Ne mogu zamisliti da se ne zove “Mrvu ovog, zeru onog” jer sam od dana jedan s tim naslovom nekako srasla.
2. Što svira iz zvučnika dok kuhaš?
– Nick Cave. Tindersticks. The National. Mazzy Star. Wilco. Calexico. Hindi Zahra. Paolo Fresu.
3. Recept iz kuharice kojeg se ne bi odrekla ni za brdo (najfinije) čokolade?
– Baba ganoush. Jer ima to nešto, u isto vrijeme i jednostavno i složeno, u tom svilenkastom zalogaju satkanom od ogaravljenih patlidžana, češnjaka, maslinova ulja, limunovog soka, tahini paste, mrve soli i zere kumina.
4. Talijansko jelo u koje si se zaljubila na prvi griz?
– Parmigiana di melanzane. Čista esencija ljeta. Zbog parmigiane postajem ljetni tip, inače uopće nisam.
5. U pet riječi: kakva je tvoja knjigokuharica?
– Srčana. Emotivna. Iskrena. Drugačija. Skroz svoja.
6. U što najviše voliš umočiti kruh?
– U maslinovo ulje. U šalšu. U grah i kiselo zelje. U umak od smeđeg maslaca. U bijelu kavu k’o nekad. Ma u sve. Umakanje kruha u jelo ili mazanje tanjura kruhom je nešto najutješnije na svijetu.
7. Da se sada možeš teleportirati bilo gdje na ručak, gdje bi to bilo?
– Dodala bih i vremenski stroj i izabrala bih teleportaciju u prošlost, kod moje pokojne tete Reze, na štruklje na juhu.
8. … a koga bi povela sa sobom?
– Svoga Darka. Da upozna tetu Rezu i da ona upozna njega pa da s rukama sklopljenim na prsima u svojoj nenametljivoj pobožnosti tiho protisne: “Fala Bogu, našla si pravega čovika!”
9. Koje jelo iz kuharice je najmanje fotogenično?
– Heljda s gljivama. Jer heljda i gljive. Sve je smeđe i sve je smuljano. Ali je nevjerojatno fino. Ne bih nikada izbacila niti jedno jelo iz kuharice zbog nefotogeničnosti.
10. Slatko ili slano?
– Slano. Ja sam onaj tipični slani tip koji se u svom najdražem oksimoronu zasladi slaninicom.
11. Miris koje hrane ti uvijek navuče osmijeh na lice?
– Miris hrane iz maminih lonaca i protvana.
12. Koju namirnicu nećemo naći u tvojoj knjizi?
– Avokado. Jer svi imaju recepte s avokadom.
13. Da možeš kuhati bilo kome, tko bi to bio?
– Moja baba Smilja, koja je bila kuharica u dugareškoj kantini, a umrla je kad sam ja imala jedva deset godina. Pamtim ju po bijeloj kavi s kruhom i štrudlu od šljiva. Baš me zanima što bi rekla na moja jela. I na moj štrudl od šljiva.
14. Diplomirala si talijanski jezik i kulturu. Reci nam nešto na talijanskom!
– Vieni che ti faccio un bel piatto di tagliatelle al ragù di carne e che ci beviamo una bella bottiglia di vino, vieni dai!
15. Možeš li nam to i prevesti?
– Dođi, složit ću ti jedan dobar tanjur tagliatella s mesnim raguom i popit ćemo si jednu finu buteljku vina, daj dođi!
16. Postoji li priča ili recept koji nisu stali u knjigu, zbog kojih ti je osobito žao?
– Mislim, pomalo mi jest žao što sam neke priče i recepte morala rezati jer jednostavno nisu stali, no ispričat ću ja njih već – ili u virtuali, ili u nekoj drugoj knjigokuharici, ali ne mogu reći da za nečim osobito žalim.
17. Vino ili pivo?
– Rakija. Okej, vino.
18. Hrana koja te grije bolje od zagrljaja?
– Mamina sarma. Ili punjena paprika. Ma sve mamino, posebno ono što zamrznuto dovučem doma pa jedem kad me zaskoče razne nervoze, stresovi i vremenske stiske.
19. Prvo jelo kojeg se sjećaš iz djetinjstva?
– Bijela kava i kruh. S prstom šećera u šalici na kočije.
20. Kulinarski zakon koji nikada ne bismo smjeli prekršiti (ako želimo fino jesti)?
– Poštivanje namirnice, pravilno izvedene kulinarske tehnike i kvaliteta vs. kvantiteta.
21. U tri riječi: koje osobine mora imati onaj tko želi dobro kuhati?
– Strast, predanost onome što radi i zeru drskosti.
22. Koja su jela s tvojeg bloga totalni hitovi?
– Parmigiana. Recept za starter i pečenje kruha s prirodnim kvasom. Raspucanci s limunom. Brioche peciva. Tim redom.
23. Prvo jelo koje ti nije uspjelo?
– Ne sjećam se koje je bilo prvo, al’ znam da ja borbu vodim s Pavlovom. Ono što svima uspije k’o iz žurnala, meni ode k vragu.
24. Da možeš u knjizi nešto promijeniti, što bi to bilo?
– Ništa. Baš ništa.
25. Najzahtjevniji recept iz kuharice?
– Porchetta. Jer traži par dana pripreme i polagano pečenje pa je zahtjevna zbog vremena, ali ne i zbog samih koraka pripreme. S druge strane, kad je gotova, imaš za četu ljudi i za par dana. I ribollita. Isto traži tri dana, no nakon tri dana… pjesma.
26. … a koji traži najmanje posla?
– Cacio e pepe. Tagliolini al limone. Carbonara. Gotovi su začas. Ali ih se lako zezne ako se srlja s pripremom i ne poznaje tehnika.
27. Najskuplji sastojak koji koristiš?
– Nema takvih. Čak i ono što se čini naoko skupo, poput nekih začina ili bočice paste od vanilije, na kraju nije skupo jer traje jako dugo. Ali evo, volim kvalitetna maslinova ulja koja često drže cijenu.
28. Na što u tvojoj kuhinji mirišu blagdani?
– Na bademe i koricu naranče. I na pečenu bundevu.
29. Riža ili pašta?
– To je kao da pitaš majku koje dijete više voli.
30. Da možeš kuhati s bilo kime, tko bi to bio?
– Nisam nikada o tome razmišljala… al’ evo, prije bio to bio čopor zaigrane djece, nego netko poznati.
31. Najdraži citat?
– Ako ne gradiš svoje snove, netko drugi će te zaposliti da mu pomogneš graditi njegove. (ne znam tko je to rekao)
32. Strana kuhinja koju bi htjela detaljnije istražiti?
– Vuku me kuhinje Sjeverne Afrike, Srednje Azije i Dalekog Istoka.
33. Jelo koje te uvijek podsjeti na dom?
– Kelj s faširanim šniclima. Pohana piletina. Police sa špekom i dinstano kiselo zelje. Frigane srdele i grah-salata. Juha s prst masnoće i domaćim rezancima.
34. Omiljena rečenica iz knjigokuharice?
– Bogatstvo je kad ti jedna mater da bundevu, a druga ju ispeče.
35. Kulinarski uzor?
– Moja mama koja iz “ničega” napravi nešto i to bude tako jako fino. Yotam Ottolenghi. Massimo Bottura.
36. Chef čiju bi kuharicu uvijek kupila?
– Yotam Ottolenghi.
37. Kulinarski trend kojeg zaobilaziš u širokom luku?
– Ma ja ni ne pratim kulinarske trendove.
38. … a jelo?
– Ja niti jedno jelo ne zaobiđem, a trebala bih!
39. Koliko si najviše vremena potrošila da snimiš fotografiju hrane?
– Sat, dva. Ne znam. Ponekad ostavim pripremljeni set i kako se mijenja svjetlo ja fotografiram pa mi se čini da fotkam pola dana.
40. Tko te (gotovo) uvijek može razveseliti?
– Moji prijatelji rasuti svuda po svijetu.
41. Tri kulinarske pogreške koje se ne opraštaju?
– Prekuhana pašta, rascvjetana riža i “živi” luk u juhama i varivima.
42. Koji recept bi nam preporučila za lijeno nedjeljno popodne?
– Pogačice sa sirom. Još tople. Pa jedna vuče drugu. Ili rižoto s trevizanskim radičem i dimljenom scamorzom, to mi je tako nedjeljni recept. Savršeno tjera strah od ponedjeljka.
43. Piće ili napitak koje (vjerojatno) nismo probali, a trebali bismo?
– Rakija od kruške tepke. Tepka je jedna od naših najstarijih sorti krušaka koja izumire.
44. Omiljeni kulinarski trik koji možemo i pročitati u kuharici?
– Imam super trik kod parmigiane; umjesto pohanja patlidžana, ja ih pržim na maslinovom ulju, a onda u hladni umak od rajčica dodam dva jaja koja odlično povežu slojeve.
45. Ima li nešto što nisi voljela jesti kad si bila mala, a sada obožavaš?
– Cušpajze i špinat na mlijeku. Nisam to mogla smisliti. Dugo, dugo, sve tamo do sredine svojih dvadesetih.
46. Desert koji može biti gotov za 15 minuta kad nam treba „slatki fiks“?
– Na brzinu grilane breskve s tučenim grčkim jogurtom i medom. Ili topli čokoladni kolač pečen u šalici. Ili dobre stare palačinke s domaćim pekmezom od šljiva.
47. Žlica ili vilica?
– Žlica. Ja žlicom pojedem i ono na vilicu, al’ vilicom teško mogu ono na žlicu.
48. Recept na koji si najviše ponosna?
– Teško mi je izdvojiti samo jedan recept. I ne bih rekla da sam ponosna, nego sretna kad vidim da su recepti u upotrebi, da ljudi po njima kuhaju i da im se sviđaju jela spravljena po mojim receptima. I da svima uspijevaju; što znači da su recepti pogođeni i da su detaljno napisani. Nema veće sreće nego kad mi netko ponosno pošalje fotku svoga jela pripremljenog po mojim receptima.
49. Postoji li nešto čime bi se voljela baviti u životu (a još nisi)?
– Da. Voljela bih više raditi rukama, baviti se više zemljom i proizvodnjom, nego papirima i virtualama. Imam već neke ideje spremne!
50. Od čega ti srce uvijek brže zakuca?
– Od dolaska doma. K njemu ili k mojima. I mirisa svježe pečenog kruha.
Pročitaj i ovo:
- Sanja Mijac: “Recepti na mom blogu su jednostavni, isprobani i bude neke bezbrižne uspomene”
- Hungry Mile: “Sve ono što radim nije ni 20 posto onoga što mogu”
- Marko Bakes: “San mi je imati svoju slastičarnicu ili neku modernu pekarnicu”

Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







