Malo koja torta može se pohvaliti reputacijom kakvu nosi Pavlova koja je ime dobila po gracioznoj ruskoj balerini te uvijek iznova oduševljava čitave generacije ljubitelja slastica. Njezina hrskava vanjština i nježna, kremasta unutrašnjost čine savršeni kontrast, a voće kojim je nadjevena odlična je osvježavajuća komponenta, osobito za toplije dane koji nam dolaze. I koju god da ste poslasticu odlučili raditi za Uskrs, Pavlova će se sjajno uklopiti na vaš obiteljski stol.
Sastojci:
- 4 velika bjelanjka
- 225 grama šećera u prahu
- 2 žličice (vrhom ravne) kukuruznog škroba
- 2 žličice bijelog vinskog octa
- 300 mL tučenog slatkog vrhnja
- 350 grama prepolovljenih jagoda
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 160° Celzijusa bez ventilatora ili na 140° s ventilatorom.
- Na list papira za pečenje iscrtajte krug promjera 23 centimetra
- Bjelanjke stavite u veliku posudu i miješajte pjenjačom dok ne postani čvrsti i pjenasti, zatim postepeno dodajte šećer (žlicu po žlicu) te promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Pomiješajte kukuruzni škrob i vinski ocat te uz miješanje ulijte u smjesu s bjelanjcima.
- Sjedinjenu smjesu izlijte na iscrtani krug tako da rubovi budu povišeni naspram sredine, odnosno napravite udubljeni prostor za nadjev te smjesu stavite na pečenje, važno je da temperaturu pećnice smjesta smanjite na 150, odnosno 130 stupnjeva s ventilatorom te pecite 1 sat dok biskvit ne očvrsne na dodir i poprimi blijedo bež boju.
- Nakon sat vremena isključite pećnicu i ostavite biskvit unutra dok se potpuno ne ohladi.
- Zatim nadjenite Pavlovu tučenim vrhnjem i jagodama te ju stavite u hladnjak na sat vremena prije posluživanja.
Napomene
- Koristite pjenjaču, a ne mikser jer je izrazito važno da zadržite pjenastu teksturu smjese s bjelanjcima
- Prilikom hlađenja biskvita nakon pečenja ostavite zatvorena vrata pećnice ako želite što mekšu unutrašnjost
- Neka vas ne zabrinjava krhki ili raspuknuti biskvit, upravo takav je savršen
Pročitaj i ovo:
- Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
- Bezglutenska torta od limuna s potpisom Jamieja Olivera
- Bezglutenska torta od mrkve za prste polizat’
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!