Mrkva spada među najbogatije izvore karotenoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta- karoten, koji se u tijelu pretvaraju u aktivan oblik vitamina A. Vitamin A ključan je za rast i popravak tkiva, funkciju štitnjače i mobilizaciju željeza, a blagotvorno djeluje i na vid i imunološki sustav. Mrkve su također dobar izvor vitamina C, B6, kalija i vlakana, a ako znate da je njihova konzumacija povezana i sa zdravstvenim prednostima, treba li vam još razloga da isprobate kolač od mrkve, i to u bezglutenskoj verziji?
Sastojci
– 2 šalice bezglutenskog brašna (ili možete upotrijebiti dvije šalice višenamjenskog brašna za običnu varijantu)
– 2 žličice cimeta
– 1 žličica đumbira u prahu
– 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
– 2 žličice sode bikarbone
– 3/4 čajne žličice soli
– 4 velika jaja, sobne temperature
– 1 1/2 šalice šećera
– 3/4 šalice nezaslađene jabukovače
– 1/2 šalice maslinovog ulja
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 3-4 šalice oguljene i naribane mrkve
Za glazuru
– 500 g krem sira
– 3 žlice javorovog sirupa
– 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 ° C i obložite dno triju kalupa promjera 20 cm s papirom za pečenje. Namastite stranice kalupa.
U zdjeli srednje veličine, pomiješajte brašno, cimet, đumbir, muškatni oraščić, sodu bikarbonu i sol. Odložite sa strane.
U velikoj zdjeli umutite jaja, a zatim dodajte šećer, jabukovaču, maslinovo ulje i ekstrakt vanilije te miješajte dok se sastojci ne spoje.
Dodajte suhe sastojke mokrima i promiješajte dok ne sjedine. Dodajte mrkvu i dobro promiješajte.
Ravnomjerno rasporedite u tri kalupa i stavite u pećnicu. Pecite oko 20 minuta (ili kad čačkalica kojom ste piknuli sredinu kolača ne izađe čista).
Pustite da se ohladi 5 minuta u kalupima za pečenje, a zatim se ih preokrenite na žičani stalak da se ohlade. Dodajte glazuru kad je biskvit potpuno ohlađen.
Pripremite glazuru. U zdjelici srednje veličine pomiješajte krem sir, javorov sirup i ekstrakt vanilije mikserom pri srednjoj brzini, dok se sastojci ne sjedinite.
Nanesite punjenje na prvi sloj biskvita, zatim položite drugi sloj biskvita i ponovite postupak. Na vrh položite treći sloj biskvita i nanesite na vrh ostatak glazure (ako vam je ostalo dovoljno glazure, možete je nanijeti i na stranice torte).
Spremite kolač u hladnjak do 3 dana (ali ne vjerujemo da će tako dugo ostati stajati).
Dobar tek!