Ova nas torta nekako odmah asocira ne tople ljetne večeri i druženje s najdražima. Riječ je o ultimativnoj torti od limuna bez glutena i laktoze. S citrusnom glazurom, Jamie Oliver garantira da će vam se svidjeti. Osim torte, od ove smjese možete napraviti i male kolačiće – cupcakese. Smjesu jednostavno podijelite u kalup za muffine s 12 rupa i pecite 15 do 20 minuta ili dok čačkalica ne izađe potpuno suha.
Sastojci:
- 300 g margarina bez mlijeka (pogodno za pečenje, na sobnoj temperaturi)
- 300 g običnog brašna bez glutena
- 300 g zlatnog šećera
- 4 velika jaja
- 3 limuna
- 2 naranče
- 2 žličice praška za pecivo bez glutena
- ½ žličice ksantanske gume
- 100 g ledene glazure
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Podmažite margarinom kvadratni lim za torte od 20 cm, a dno obložite masnim papirom i posipajte stranice brašnom bez glutena. U zdjeli tucite margarin i šećer oko 5 minuta, ili dok ne budu svijetli i tečni.
Zatim dodajte jaja, naribanu koricu dva limuna i jedne naranče pa promiješajte dok se ne sjedini. U posudu prosijajte brašno, prašak za pecivo i ksantansku gumu. Umiješajte sok od jednog limuna i pola naranče dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu.
Smjesu izlijte u lim za tortu, izravnajte do rubova, pa stavite na srednju policu vruće pećnice na 35 minuta. Ostavite da se hladi 5 minuta prije nego što tortu izvadite iz lima za pečenje, a zatim ostavite da se potpuno ohladi dok pravite glazuru.
Kombinirajte šećer za glazuru s koricom i sokom od pola limuna i pola naranče. Nakon što se torta ohladila, na vrh razmažite glazuru, naribajte malo limuna i naranče i poslužite.
Pročitaj i ovo:
- Lakše ne može: Recept za kruh bez glutena s potpisom Jamieja Olivera
- Bez pečenja i bez glutena: Fantastični čokoladni tart
- Čudo od keksića: Kolačići sa sezamom su bez glutena, veganski i paleo-friendly
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!