Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
0

Početna stranica Zdravlje Za prste polizat’: Heljda s mladim špinatom, ricottom i gljivama

  • Zdravi recepti

Za prste polizat’: Heljda s mladim špinatom, ricottom i gljivama

Savršeno kremasta heljda, u kombinaciji sa špinatom i ricottom, pružit će nutricionistički zaokružen obrok - baš onakav kakav svi mi trebamo ovih zimskih dana.

  • Posted on 9. prosinca 2019.9. prosinca 2019.
  • 5 min
  • Autor: Promo - B!TONIC
  • Foto: Sandra Rončević
Total
28
Shares
27
0
1
Total
28
Shares
27
0
1

Ako je jelo s rižom rižoto, je li onda jelo s heljdom heljdoto? Šalu na stranu, ovo fantastično, a jednostavno jelo se priprema baš poput rižota, gusto je, bogato i kremasto te osvaja na prvi zalogaj. Uz heljdu, tu su još i mladi špinat, kremasta ricotta i na brzinu poprženi zlatni šampinjoni. U sezoni vrganja i lisičarki, šampinjone obavezno zamijenite ovim divnim šumskim gljivama, izvrsno će se uklopiti.

– Heljda je namirnica koju mnogi baš nekako rijetko pripremaju, točnije, vrlo često čujem kako ne znaju točno što bi s njom. A heljda se može koristiti na iste načine kao i riža. Može se skuhati baš ovako kako sam je skuhala, istom tehnikom kojom se kuha rižoto, može se dodati u variva pa ih na taj način ugustiti, ali i nutritivno obogatiti, može se zapeći u pećnici u složencima, može se dodavati u  prehrani puno više koristi, a posebno ga volimo u palačnikama – pojašnjava Sandra Rončević, autorica ovog recepta i bloga ‘O slanom & slatkom: o svemu.’

Sandra Rončević, autorica bloga “O slanom & slatkom: o svemu”

Heljda je pseudožitarica

Iako je mnogi nazivaju žitaricom, heljda nije žitarica i ne sadrži gluten, stoga je idealna namirnica za sve koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u svojoj prehrani. Izuzetno je hranjiva i bogata dijetalnim vlaknima te mineralima, posebno magnezijem, kao i flavonoidima. I izuzetno je ukusna! Divnog je bogatog, orašastog okusa, odlično čovjeka drži sitim i dobro zagrijava organizam, stoga je heljda idealna namirnica baš za hladne, zimske mjesece.

Špinat – i ljeti, i zimi

Tu je i mladi špinat, povrtnica koja se uzgaja i ljeti, i zimi.

– Špinat, vjerujem, nije potrebno posebno opisivati, no ipak ću napomenuti kako je ova divna lisnata povrtnica prava riznica hranjivih tvari; bogat je magnezijem i ostalim mineralima, klorofilom te brojnim oligoelementima bitnim za ljudsko zdravlje, a ima tako malu kalorijsku vrijednost da ga se stvarno može konzumirati u velikim količinama ili kombinirati s drugim, kalorijski jačim namirnicama – naglašava Sandra.

– Spojite ga s heljdom, baš poput mene! Dodajte i malo kremaste ricotte, ispržite na tavici šampinjone, a za posebni gurmanski doživljaj u svaki tanjur ubacite polovicu fine, kremaste burrate – slasnu kuglicu s poznatim okusom i opnom mozzarelle, a srcem prepunim finog, kremastog vrhnja – pojašnjava Sandra, dok nama rastu zazubice.

Zima je stigla, nahranite se, zagrijte, ali i razmazite!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g heljde
  • 200 g mladog špinata (baby)
  • 200 g ricotte
  • 250 g zlatnih ili običnih šampinjona
  • 2 kom ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • malo mljevenog čilija
  • prstohvat timijana

I dodatno (po želji):

  • 2 kom burrate

Priprema:

Heljdu namočite u vodi i ostavite da odstoji oko 60 minuta, potom je isperite i dobro ocijedite.

Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckanu ljutiku, kratko je propirjajte. Potom dodajte sitno sjeckani češnjak, mljeveni čili i timijan, kratko propirjajte pa dodajte ocijeđenu heljdu. Tostirajte heljdu oko 2-3 minute pa dodajte dio temeljca (kao za rižoto, temeljac dodajte malo po malo). Posolite pa nastavite kuhati, uz dodavanje temeljca. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte oprani, svježi mladi špinat, dobro ga umiješajte u heljdu i nastavite kuhati narednih 10 minuta, uz dodavanje temeljca po potrebi. Heljda bi trebala biti kuhana između 18 i 20 minuta.

Ugasite vatru, dodajte polovicu maslaca i ricottu pa sve dobro izmiješajte. Probajte pa po potrebi i premu ukusu dodatno posolite.

Zagrijte drugu tavu, dodajte maslac pa dodajte na četvrtine narezane šampinjone. Popržite ih do zlatne boje, na kraju ih malo posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.

U duboke tanjure stavite heljdu sa špinatom, pospite gljivama te po želji u svaki tanjur dodajte polovicu burrate.

B!TONIC nutricionistički osvrt

Ovaj nutritivno vrlo zanimljiv recept, raznolika lepeza namirnica koja kreira puni nutritivni profil za jedan kvalitetan obrok. Prva asocijacija za špinat i heljdu je definitivno magnezij, dvije mineralima vrlo bogate namirnice, ne samo magnezijem već i željezom kojih u ovom receptu ima u respektabilnim količinama, u jednoj porciji se nalazi gotovo 50% osobne dnevne potrebe za tim dragocjenim mineralima.

dr.sc. Sebastijan Orlić, B!TONIC nutricionist i edukator

– U ukupnoj količini u ovom receptu se može naći gotovo 600 mg magnezija, dakle u obitelji sa 4 osobe svaka će osoba u ovom kvalitetnom obroku unijeti 150-ak miligrama ovog vrijednog i esencijalno bitnog minerala. Također, ako analiziramo makronutrijente, u ovom receptu se nalazi u grubo 60g proteina, 175g ugljikohidrata i 70g masti, dakle vrlo nutritivno bogat profil i dobar koncept kompletnog obroka za cijelu obitelj. Za sportski orijentirane osobe i obitelji, ali ne samo njih, definitivno razmisliti o dodatnim izvorima proteina kako bi ispunili dnevne potrebe organizma za proteinima u prehrani – tvrdi dr.sc. Sebastijan Orlić, B! TONIC nutricionist i edukator.

Heljda i špinat su apsolutne zvijezde u svojim „obiteljima“, žitarica i zelenog povrća, stoga imaju veliku preporuku za redovnim uključivanjem u našu svakodnevnu prehranu. Kako su potrebe organizma za mineralima na dnevnoj bazi ključne za potrebe našeg tijela preporučuje se nadopuna dodacima prehrani koji sadrže biološki kvalitetne kemijske forme minerala.

Magnezij često nedostaje

– Kad spominjemo magnezij  kao česti nedostatak u modernoj prehrani, znanstveno je dokazana činjenica da organske soli magnezija imaju neusporedivo bolju bioraspoloživost naspram anorganskih soli poput magnezijevog oksida ili sulfata. Magnezij citrat i glicinat predstavljaju dvije organske soli sa najboljom bioraspoloživosti. Kad se diskutira o željezu, znanstveno je potvrđena činjenica da željezne soli sa +2 valencijom željeza poput fumarata i sulfata imaju bolju bioraspoloživost od ostalih formi željeza – smatra nutricionist Orlić.

U proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda nalazi se 10 minerala u ponajboljoj kemijskoj formi za apsorpciju u kombinaciji sa vitaminom C koji je ključan za ugradnju tih minerala u naš organizam.

U suradnji sa znanstvenicima sa sveučilištom u Beču dizajniran je proizvod koji sadrži magnezij citrat i zeljezo fumarat u dozama koje upotpunjuju naše dnevne potrebe za esencijalnim mineralima uz kvalitetnu i nutritivno bogatu svakodnevnu prehranu. Također u proizvodu se nalazi i osam dodatnih minerala od kojih svaki ima bitnu funkciju za funkcioniranje enzima koji sudjeluju u procesima dobivanja energije u ljudskom organizmu.

Više pronađi na www.btonic.hr.

Pročitaj i ovo:

  • Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 kiselinama
  • Žene, ovo je 10 zlatnih savjeta koji će vas dovesti do zdravog i ispunjenog života (bez obzira na godine)
  • VIDEO: Kardio trening od 30 minuta ubrzava metabolizam i sagorijeva kalorije
Total
28
Shares
27
0
1
Prethodni članak
  • Poliklinika Bagatin

Poliklinika Bagatin je najbolja međunarodna klinika za estetsku kirurgiju u 2019.

  • Posted on 8. prosinca 2019.8. prosinca 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Poliklinika Bagatin
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdravi recepti

Vata, pitta, kapha: Što voli jesti tvoja doša?

  • Posted on 11. prosinca 2019.12. prosinca 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ukusno i zdravo: Domaći kukuruzni kruh bez glutena

  • Posted on 7. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vruća čokolada: 5 koraka do zdravije verzije omiljenog zimskog napitka

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrava zamjena za kavu: Isprobajte prefini latte od đumbira

  • Posted on 28. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Niskokalorični smoothie s potpisom doktorice Alenke Brozine

  • Posted on 27. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)

  • Posted on 12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • 2
    Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
0
Najnovije objave
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.