Sva je hrana jedinstvena kombinacija pet elemenata – vode, vatre, zemlje, zraka i prostora – baš kao i tijelo svake osobe. Način na koji reagiraju ta dva sustava određuje je li neka namirnica dobra ili loša – s obzirom na to koja doša prevladava, određene su namirnice dobrodošle na tanjuru, a druge malo manje. U svakom od tih recepata naići ćete na ghee, pročišćeni maslac koji se tradicionalno koristi u ayurvedi kao osnovna masnoća za pripremu svih jela. Budući da snižava razinu kolesterola u krvi, regulira probavu i pomaže apsorpciju hranjivih tvari, vrijedi mu dati šansu, zar ne?
Doša: vata
Oni s prevladavajućom vatom obično imaju tanak i krhak okvir, lagane kosti. Vata ima suhu kožu i kosu te hladne ruke i noge. Voli uzbuđenja i nova iskustva, dobro joj leži multitasking. Budući da je vata suha, hladna i lagana, odgovaraju joj masne, zagrijavajuće i teške namirnice.
Curry s umakom od indijskih oraščića
Ovaj šareni recept u indijskom stilu vrlo je prilagodljiv. Možete kombinirati kombinaciju povrća prema ukusu i dostupnosti – isprobajte bundeve, šparoge, grašak, slatki krumpir, brokulu ili bilo koje povrće koje trenutno imate u hladnjaku.
Sastojci
– 1/4 šalice indijskih oraščića, natopljenih preko noći
– 2 žlica gheeja ili kokosova ulja
– 1 čajna žličica kurkume
– 1/2 čajne žličice sjemenki kumina
– 8 listova curryja
– 2 čajne žličice mljevenog svježeg đumbira
– 1 malena čili papričica
– 1 čajna žličica korijandera
– 1/2 čajne žličice timijana ili ružmarina
– 1 i pol čajna žličica soli
– 3 krumpira
– 1 šalica mrkve
– 1 šalica mahuna
– 1 šalica cvjetače
– 2 šalice narezanog špinata
– 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema
Isperite natopljene indijske oraščiće i u blenderu ih izmiksajte s jednom šalicom vode dok ne dobijete „mlijeko“.
Zagrijte ghee na tavi. Dodajte kurkumu i tostirajte 15 sekundi, a zatim dodajte sjemenke kumina. Tostirajte još nekoliko sekundi, dok sjemenke ne potamne i oslobode svoju aromu. Pomiješajte listove curryja, đumbir i čili papričicu te tostirajte još nekoliko sekundi, a zatim dodajte korijander, timijan i sol. Odmah ulijte mlijeko od indijskih oraščića i pustite da zakipi. Dodajte krumpir, pokrijte i kuhajte 10 minuta.
Dodajte mrkvu, mahune i cvjetaču, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok povrće ne postane mekano, oko 20 minuta. Po potrebi podlijevajte vodom. Ubacite špinat i kuhajte još 5 minuta.
Po vrhu pospite svježe nasjeckani peršin i poslužite vruće.
Doša: pitta
Pitta doša je srednje tjelesne građe, masne kože, sklone pjegama i madežima. Logična je, organizirana i dobre memorije, ambiciozna je i praktična, voli avanturu i izazove. Odgovara joj rashlađujuća i lagana hrana, kojom dominiraju slatki, gorki i oporo-trpki okusi. Za pittu je važno jesti u pravo vrijeme i održavati vatreni element u ravnoteži, inače se vatra u njoj okreće protiv nje same.
Kelj i batat u zagrljaju
Ovo šareno i zadovoljavajuće jelo bogato je manganom, kalcijem, bakrom, vlaknima i vitaminima skupine B. Slatki krumpir uravnotežuje kelj, a pinjoli na vrhu daju dozu hrskavosti.
Sastojci
– 1 velika glavica kelja
– 3 žlice gheeja
– 1 luk
– 1 crvena paprika
– 3 češnja češnjaka
– sok od pola limuna
– 3 srednje velika slatka krumpira
– 1/4 šalice pinjola
– sol i papar, po ukusu
Priprema
Stavite pinjole u suhu tavu i tostirajte, oko 3 minute. Odložite sa strane.
Zagrijte 1 žlicu gheeja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i popržite oko 5 minuta, zatim dodajte papriku i češnjak te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte kelj, kuhajte oko 10 minuta dok ne postane mekan. Začinite soli i paprom, dodajte sok od limuna i dobro promiješajte. Maknite s tave.
Na istoj tavi zagrijte 2 žlice gheeja. Dodajte slatki krumpir i promiješajte, kuhajte netaknuto oko 5 minuta. Promiješajte, po potrebi dodajte ghee. Kuhajte 5-10 minuta dok ne postane mekan, začinite soli i paprom prema ukusu. Dodajte batat kelju, dobro promiješajte i pospite tostiranim pinjolima.
Doša: kapha
Kapha doša u pravilu ima jaču i čvršću građu, glatku i sjajnu kožu. Po prirodi je mirna i opuštena, govori melodično i polako. Suosjećajna je, stabilna i pouzdana. Kapha preferira toplu, suhu i laganu hranu s obiljem svježeg voća i povrća. Svaka hrana koja ja začinjena svidjet će se kaphi.
Smeđa riža s lećom
Smeđa riža i leća dovoljno su zasitne da zaboravite na sljedeći obrok, a dodatak povrća, začina i đumbir čine ovaj zdravi recept neodoljivim za cijelu obitelj.
Sastojci
– 3/4 šalice smeđe riže
– 3/4 šalice žute leće
– 6 i pol šalica vode
– 1/3 čajne žličice kurkume
– sol i papar, prema ukusu
– 1/3 šalice sitno nasjeckane mrkve
– 1/3 šalice graška
– 1/3 šalice floreta cvjetače
– 1 žlica gheeja
– 1 čajna žličica sjemenki kumina
– 3 žlice đumbira, sitno nasjeckanog
– 2 čajne žličice češnjaka, sitno nasjeckanog
– 1/4 šalice korijandera, grubo nasjeckanog
Priprema
Isperite i ocijedite smeđu rižu i žutu leću. Stavite ih u lonac s vodom, kurkumom i velikim prstohvatom soli. Pustite da zakipi, a zatim smanjite toplinu i kuhajte dok riža i leća ne omekšaju.
Dodajte mrkvu, grašak i cvjetaču te kuhajte još 10 minuta ili dok povrće ne postane mekano. Maknite s vatre.
U međuvremenu zagrijte ghee u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sjemenke kumina, pustite da pucketaju 30 sekundi, dodajte đumbir i češnjak te popržite još 30 sekundi ili dok ne počne smeđiti.
Smjesi riže i leće dodajte vodu kako bi se postigla konzistencija guste kaše. Dodajte sol i papar po ukusu te poslužite s usitnjenim korijanderom, tostiranim začinima, jogurtom i chutneyjem po svom izboru.
Pročitaj i ovo:
• 10 ayurvedskih savjeta za dobru probavu i ravan trbuh
• Ayurvedska kućna ljekarna