Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim jelima koja ne samo da zadovoljavaju nepce, već i hrane tijelo. Ako tražite savršen recept za ove tople dane, ova ljetna salata s pečenim nektarinama, cous-cousom i fetom je pravi izbor. Recept smo pronašli u e-kuharici “Malo slatko, malo slano” koja sadrži 50 jedinstvenih slatkih i slanih recepata idealnih za vruće ljetne dane.
Ova salata osvaja već na prvi zalogaj! Slatkoća pečenih nektarina savršeno se stapa s kremastom fetom, dok cous-cous dodaje teksturalnu sitost koja zadovoljava glad. Vjerujte nam, ova ljetna poslastica će vas očarati!
Sastojci:
Za cous-cous:
- 3/4 šalice cous-cousa
- 1 žlica maslinovog ulja
- Voda
- Sol
- Suhi mažuran
Za nektarine:
- 4 nektarine
- 1/2 šake suncokretovih sjemenki
- šaka badema
- 100 g feta sira (na kockice)
- maslinovo ulje
- suhi mažuran
Za rajčicu:
- 4 rajčice
- 50 g feta sira
- sol, suhi mažuran
Priprema:
1. Cous-cous pripremite prema uputama s pakiranja. Za pripremu cous-cousa možete koristiti maslinovo ulje i u vodu dodati malo suhog mažurana.
2. Otkoštene nektarine izrežite na četvrtine, složite ih u manji pekač, dodajte im grubo sjeckane bademe i suncokretove sjemenke (možeš koristiti i druge orašaste plodove ili sjemenke). Dodajte kockice feta sira i pokapajte maslinovim uljem.
3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20-ak minuta. Na tavi na malo maslinovog ulja prepecite s jedne i druge strane deblje narezane fetice rajčice, malo posolite i posipajte sa suhim mažuranom. Po rajčici izmrvite feta sir i još malo pecite.
4. Na tanjure izvadite cous-cous i na njega pečene nektarine ili pečene rajčice. Dodajte malo svježeg bosiljka ili svježeg mažurana, a može i koja crna maslina. Na kraju sve pokapajte s maslinovim uljem (a možete i začiniti po svom guštu). Nemojte zaboraviti i čašu bijelog vina.
Svidio ti se ovaj recept? Onda će ti se svidjeti i ostalih 49 recepata iz e-kuharice “Malo slatko, malo slano”
Anamarija i Hrvoje, autori ove ljetne e-kuharice, više od tri godine zajedničkim snagama stvaraju u virtualnom svijetu. Ovi talentirani gastro blogeri često isprobavaju recepte jedno od drugoga, a upravo je tako Anamarija od Hrvoja naučila mnogo o kontinentalnoj hrvatskoj kuhinji, a Hrvoje je zavolio istarsku i mediteransku kuhinju zahvaljujući Anamariji.
Iz zajedničke strasti prema kuhanju rodila se i e-kuharica “Malo slatko, malo slano”. Cilj im je bio kreirati recepte koje čitatelji mogu lako pripremiti, bez dugotrajnog boravka u kuhinji, koristeći pristupačne, svakodnevne i sezonske namirnice. Slana jela u ovoj kuharici obiluju sezonskim povrćem dostupnim tijekom cijelog ljeta, dok su slastice jednostavne, osvježavajuće, s naglaskom na sezonsko voće i laganije sastojke.
Uz e-kuharicu “Malo slatko, malo slano”, ljeto postaje još ukusnije! Kako do nje, otkrivamo ovdje.
Pročitaj i ovo:
- Lubenica, masline i za’atar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate
- Zdravo, fino i zasitno: Osvježavajuća salata od naribanih prokulica
- Zdravo, a zasitno: Salata u kojoj glavnu riječ imaju kozice i avokado