U našim krajevima je kelj pupčar, poznatiji kao prokulica, više na glasu kao “zimsko” povrće – ono se mora ispeći, pirjati, opariti ili skuhati da bi se pojelo. No, ako ne promijenite perspektivu i ne pružite sirovim prokulicama priliku, ostat ćete zakinuti za jednu novu i fantastičnu stranu prokulica – prokulica u salati.
Ova se salata sastoji od prokulica, limuna, brusnica, sira, pinjola i pokojeg začina, a osim bogatog okusa, prednost joj je što neće uvenuti u frižideru nakon par sati hlađenja. Ne sadrži osjetljivu zelenu salatu ili neko drugo povrće koje se mora brzo pojesti jer s vremenom izgubi formu i okus, tako da je možete pripremiti u većim količinama i čuvati u frižideru bez straha da će postati nejestiva.
Vrijeme pripreme je 15 minuta, a iz ovog recepta ćete dobiti 4 porcije salate.
Sastojci
- 5 šalica prokulica
- ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još par kapi po želji
- ¼ šalice svježeg limunovog soka
- ½ šalice pinjola, tostiranih
- ⅓ šalice sušenih brusnica
- ⅓ šalice naribanog sira parmezana, pecorina ili ribanca
- ⅓ šalice nasjeckanog vlasca
- par prstohvata soli i svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Ključ ove salate se nalazi u tanko naribanim prokulicama. Ako posjedujete mandolinu za rezanje povrća ili neki drugi sličan rezač izrežite prokulice pomoću njih, a ako ne, pouzdan, oštar nož i mirna ruka će odraditi svoj posao. Dakle, oprane i osušene prokulice tanko narežite. Stavite ih u zdjelu srednje veličine i pomiješajte s maslinovim uljem, limunovim sokom, pinjolima, brusnicama, sirom, vlascem, soli i paprom. Recept preporučuje pecorino ili parmezan, ali poslužit će vam bilo koji tvrdi i suhi sir.
Dobro pomiješajte sve sastojke i ostavite salatu na sobnoj temperaturi 15 oko minuta te je potom probajte i, ako je potrebno, prilagodite začine. Prije serviranja pošpricajte salatu s par kapi maslinovog ulja. Dobar vam tek i – uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Bella Hadid: Salata od 5 sastojaka koja je postala hit na TikToku
- Green Goddess – božanstvena salata koja je osvojila društvene mreže
- Proljetna detoks salata s preljevom od mrkve i đumbira
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!