Proljeće i ljeto su vrijeme roštilja i pečenja, ali povrće na žaru nije jedini prilog kojeg možete spremiti. Humus, svačiji omiljeni umak, ima i svoju pečenu verziju koja će oboriti s nogu sve koji mu samo i primirišu. Ovaj recept je napravljen s pećnicom na umu, ali, realno, od humusa pečenog ispod peke vas dijeli samo – posuda s poklopcem.
Sastojci
Za humus će vam biti potrebno:
- 2 konzerve slanutka
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- 4 velike žlice maslinova ulja
- 2 velike žlice tahini paste
- 2 – 3 češnja češnjaka
- 2 limuna, iscijeđena
- sol i papar po želji
Za posip od pinjola će vam trebati:
- 1/4 šalice pinjola
- 2 velike žlice neslanog maslaca
- 1 čajna žlica čili pahuljica
Priprema
- Uključite pećnicu i pustite je da se zagrije na 200 stupnjeva Celzija.
- Ocijedite i isperite slanutak te ga osušite krpom. Inače je za postizanje kremastog humusa preporučeno sačuvati jednu do dvije žlice vode iz konzerve u kojoj se čuvao slanutak – aquafabe. To je voda koja nastane kao nusprodukt kuhanja slanutka, a ključna je za postizanje pjenastog i laganog humusa. S obzirom na to da ovaj humus ide u pećnicu, za ovaj recept je možete preskočiti.
- Iscijedite limune i ogulite češnje češnjaka: možete ih, ali i ne morate nasjeckati jer će se blender svakako pobrinuti za to da se usitne.
- Nakon što ste pripremili sve sastojke, usitnite ih blenderom ili štapnim mikserom. Kada postignete teksturu glatkog pirea, testirajte okus pa po potrebi dodajte još soli, papra ili limunovog soka.
- Pustite humus da se malo poveže i posvetite se pinjolima tako da na suhoj tavi bez ulja na srednjoj vatri tostirate pinjole sve dok ne počnu rumeniti. Pazite da ne zagore – maknite ih s vatre već kada dobiju nježnu rumenu boju. Potom u tavu dodajte maslac i dajte mu vremena da se otopi, miješajući pritom kako bi maslacem natopili sve pinjole. Nakon što se maslac otopi, u tavu uspite pahuljice čilija, pomiješajte, te sadržaj tave pirjajte još dodatnih 1 do 2 minute.
- U posudu za pečenje dimenzija oko 20 puta 5 centimetara ulijte humus. Po vrhu rasporedite prepržene pinjole, te sve pecite oko 20 do 25 minuta.
- Humus će za vrijeme pečenja narasti pa pazite da vam u posudi ostane viška prostora za dizanje. Pečeni humus je najbolji odmah iz pećnice te je tad spreman za posluživanje s tostiranim kruhom, krekerima, tortiljama ili narezanim povrćem. Dobar vam tek!
Pročitaj i ovo:
- Humus ili guacamole? Može oboje u ovom umaku od avokada i slanutka
- Baba ganoush – namaz od patlidžana i tahinija
- Muhammara – začinite dan brzim i finim orijentalnim namazom od paprike
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!