Ako ste veći obožavatelj lazanja od Garfielda, onda je ovo recept kojeg trebate isprobati. Ukusno i ‘utješno’ jelo kao stvoreno za uživanje tijekom cijele godine, ugodit će cijelom vašem tijelu, a dolazi i s dodatnim plusom: bez glutena je!
Sastojci za bolonjez od gljiva:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 bijeli luk, narezan na kockice
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 1 mala mrkva, ribana
- 400 g gljiva, tanko narezanih
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1 žlica balsamico octa
- 2 žlice miješanog talijanskog sušenog bilja (bosiljak, origano, timijan)
- 400 g nasjeckanih rajčica
- 240 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica kukuruznog brašna, pomiješana s 2 žlice hladne vode
Sastojci za lazanje:
- 12 listova lazanja bez glutena
- 500 ml bešamela od riže
- po želji veganski sir, naribani
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi. Dodajte luk, češnjak, naribanu mrkvu, sol i papar te pirjajte nekoliko minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte gljive i pire od rajčice. Pomiješajte da se sastojci sjedine.
Dodajte ocat, začinsko bilje, nasjeckane rajčice i povrtni temeljac. Pustite da zavrije pa smanjite na laganoj vatri. Dodajte smjesu od kukuruznog brašna i pirjajte oko 10 minuta dok se ne reducira i zgusne.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Prethodno skuhajte listove za lazanje, prema uputama na pakiranju. Dodajte malu količinu bešamela na dno posude, toliko da prekrije dno.
Potom dodajte sloj listova za lazanje, a na vrh namažite 2 žlice bešamela. Zatim prelijte još bolonjeza. Ponavljajte do posljednjeg sloja listova lazanja. Prelijte ostatkom bolonjez umaka. Zatim po vrhu zagladite ostatak bešamela. Po želji dodajte malo ribanog veganskog sira. Pecite 20 min i uživajte!