Na ljestvici omiljenih slastica, na kojem vam je mjestu cheesecake? Na našoj se ljestvici nalazi poprilično visoko, no neki ga od nas, zbog nepodnošljivosti laktoze, ne mogu jesti. Zato smo se potrudili pronaći recept bez laktoze i bez jaja, jednu pravu vegansku verziju…
Ovaj cheesecake bez mliječnih proizvoda i jaja jednako je dobar, čak i bolji od bilo kojeg pečenog cheesecakea koji ste dosad kušali. Kremast je, lagan i jednostavno neodoljiv. Ne sadrži ni jaja, pa je sjajna opcija i za vegane.
Sastojci za koru
- 28 komada zlatnih Oreo keksa ili drugih veganskih keksa po želji
- 75 g veganskog maslaca (otopljenog)
Sastojci za kremu:
- 300 ml kokosove kreme (stvrdnuta krema iz konzerve od 400 ml rashlađena u hladnjaku preko noći)
- 150 g sirovih indijskih oraščića
- 500 g krem sira bez laktoze
- 300 g šećera (ili 6-7 žlica agavina slada)
- 60 g kukuruznog škroba
- 1/2 žličice soli
- 5 žlica limunova soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice korice limuna
Za preljev:
- 6 zlatnih Oreo keksa (usitnjenih)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Dodajte kekse u procesor i usitnite ih u mrvice. Otopite veganski maslac pa ga dodajte u procesor i ponovite postupak dok sve mrvice ne budu premazane maslacem. Smjesu ravnomjerno utisnite u kalup u kojem ćete peći tortu. Odložite podlogu sa strane dok pripremate nadjev.
Ohlađenu kokosovu kremu stavite u blender i izblendajte. Potom ubacite indijske oraščiće i ponovno blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Odložite smjesu sa strane. U procesor dodajte dvije tube krem sira bez mlijeka zajedno sa šećerom, kukuruznim škrobom, soli, limunovim sokom i ekstraktom vanilije. Prvo miješajte na maloj brzini, pa postupno pojačavajte dok se sve dobro ne izmiješa.
Smjesi od kokosova vrhnja i indijskih oraščića dodajte malo limunove korice, pa ručno umiješajte sa smjesom krem sira. Nemojte koristiti električnu miješalicu za ovaj dio.
Koru prelijte kremom i zagladite te pecite 60 minuta. Nakon 60 minuta isključite pećnicu, otvorite vrata pećnice i ostavite tortu da se polako hladi sat vremena. Nakon hlađenja u pećnici, izvadite tortu i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je premjestite u hladnjak, idealno preko noći. Kad se potpuno ohladi i stegne, dodajte preljev od mrvica i poslužite.