Ovaj recept je zdrav, jednostavan i ukusan, a s njime ćete dobiti oko osam čašica jogurta. Poslužite ga uz žitarice, bobice i svježe voće, a ne zaboravite i na hrskave bademe, suncokretove sjemenke ili sjemenke bundeve. Mogućnosti je zaista mnogo, a na vama je da se poigrate.
Sastojci:
- 4 šalice nemasnog mlijeka
- ¼ šalica nemasnog jogurta
Priprema:
- Zagrijte mlijeko u loncu na srednje jakoj vatri miješajući dok ne proključa i dok kuhinjski termometar ne pokaže 180 stupnjeva.
- Nakon toga pažljivo ulijte mlijeko u manju, čistu posudu i ostavite da tamo stoji, često ga miješajući dok se ne ohladi na 110 stupnjeva.
- Zatim pomiješajte jogurt s pola šalice mlijeka temperature 110 stupnjeva pa vratite smjesu natrag u toplo mlijeko.
- Pokrijte posudu i zamotajte je čistom kuhinjskom krpom kako bi smjesa ostala topla. Stavite ju na toplo mjesto, primjerice u pećnicu na 200 stupnjeva – ugasite je nakon 5 minuta, ali ju ostavite da tamo stoji sve dok se ne zgusne, otprilike 8-12 sati.
- Nakon toga ga hladite oko dva sata, a jogurt će se dodatno zgusnuti u hladnjaku.
Ovaj jednostavan recept omogućuje vam da s lakoćom napravite domaći grčki jogurt koji je savršena baza za brojne kombinacije. Možete ga poslužiti uz žitarice, svježe voće, orašaste plodove ili sjemenke, stvarajući tako nutritivno bogat obrok koji će oduševiti cijelu obitelj. Isprobajte različite dodatke i uživajte u svakodnevnim zdravim obrocima, znajući da ste sami napravili nešto tako ukusno.
Pročitaj i ovo:
- 7 jednostavnih načina da grčki jogurt pretvorite u kreativan obrok
- Evo zašto biste trebali prestati izlijevati vodenastu tekućinu iz jogurta
- Kruh od jogurta i borovnica – slatki zalogaj koji možete jesti i za doručak