Granola ili hrskavi muesli ubraja se među popularnije izbore za doručak iz nekoliko razloga – brzo se priprema, odličnog je okusa i zdrava je. Ili ne? Unatoč zdravom imidžu, neke kupovne vrste mueslija toliko su krcate masnoćama, šećerom i kalorijama da bi ih trebali zaobilaziti u širokom luku. Rješenje – izradite vlastitu domaću granolu jer tada točno znate koji se sastojci u njoj nalaze i koliki je udio šećera. A kao bonus, možete je napraviti baš po svom guštu, uz vama omiljene sastojke (ili ono što trenutno imate u smočnici).
Ovaj osnovni recept za uvijek odličnu domaću granolu savršeno se spaja sa svježim voćem i grčkim jogurtom za dobro zaokruženi, zdravi doručak. I jedan trik – ako nemate svježe voće, u zimskim mjesecima je možete zasladiti domaćim pekmezom i omiljenim bio džemom.
Sastojci
– 200 g pahuljica (zobenih, pirovih, raženih…)
– 100 g narezanih badema
– 50 g suncokretovih sjemenki
– 30 g usitnjenih lanenih sjemenki
– 6 žlica meda ili javorovog sirupa
– 2 žlice kokosovog ulja
– 1 žlica ekstrakta vanilije (po želji)
– prstohvat soli
Kombinacije su zaista nebrojene, jer tri osnovna sastojka (pahuljice, sladilo i ulje) možete kombinirati s dodacima po želji, kao što su:
– orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi…)
– sjemenke (suncokretove, chia, lanene…)
– suho voće (brusnice, grožđice, smokve, datulje…)
– začini (cimet, kardamon, đumbir, klinčić…)
– komadići čokolade, mljeveni kokos…
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte sve suhe sastojke zajedno. Dodajte med i kokosovo ulje (rastopite ga ako nije u tekućem stanju) pa dobro promiješate dok svi sastojci ne postanu „vlažni“ i ljepljivi.
Istresite smjesu u lim za pečenje i poravnajte. Ako želite krupniju granolu, dobro je utisnite. Za sitniju granolu ne trebate – u tom je slučaju možete i par puta promiješati tijekom pečenja.
Pecite oko 20 minuta dok ne dobije zlaćanu boju.
Pustite da se ohladi (može i preko noći). Razlomite je i spremite u staklenke (ovo je savršen trenutak da ubacite sušeno voće ili komadiće kokosa). Na sobnoj temperaturi granola može stajati do 2 tjedna, zamrznuta i do 3 mjeseca.
Poslužite uz jogurt, mlijeko ili grickajte samu, kao snack. Dobar tek!