Slanutak je grahorica koju bi zaista svatko trebao imati u svojoj smočnici. Odličan je izvor proteina, načini pripreme slanutka su mnogobrojni, a okus – uvijek fenomenalan! Stoga vam donosimo recept za veganski burger od slanutka, u čiji sastav osim našeg princa grahorica ulazi i razno povrće. Pa, krenimo od liste sastojaka!
Sastojci:
Za vegansku pljeskavicu od slanutka bit će vam potrebno:
- 2 konzerve slanutka (neto 400g)
- 1 celer, sitno nasjeckan
- 1 mrkva, naribana
- ½ luka srednje veličine, sitno nasjeckan
- 1 i ½ čajna žličica češnjaka u prahu
- ½ šalice višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice mljevenog papra
- 2 do 3 jušne žlice biljnog ulja (za prženje)
Nije sve u pljeskavici od slanutka, ne smijemo zanemariti ni sastojke za posluživanje:
- 4 peciva za burger ili 4 velika lista zelene salate
- prilozi po izboru
- umaci i začini po izboru
Priprema:
Ocijedite slanutak i sačuvajte 4-5 jušnih žlica tekućine iz konzervi.
U blenderu, multipraktiku ili štapnim blenderom usitnite slanutak. Cilj je da bude usitnjen tako da su komadići slanutka vidljivi – prisjetimo se, i komadići koji čine mljeveno meso su vidljivi! Ako slučajno pretjerate i usitnite slanutak do stadija kaše, dobili ste humus – što je samo po sebi odlično jer je humus fantastičan umak, ali ćete morati skoknuti do dućana po još slanutka ako želite jesti baš burgere.
U velikoj zdjeli pomiješajte usitnjeni slanutak i ostale suhe sastojke – celer, mrkvu, luk, češnjak u prahu, brašno, sol i papar. Sve ih dobro izmiješajte dok ne budu ravnomjerno raspoređeni u zdjeli. Količinu soli i papra možete prilagoditi po želji, gore navedene mjere su samo provjerena preporuka! A možete dodati i druge začine u smjesu, poput kurkume, kajenskog papra, vlasca ili slatke paprike.
Potom u zdjelu umiješajte jednu žlicu tekućine iz konzerve slanutka i opet dobro promiješajte smjesu. Nastavite dodavati po žlicu sve dok se smjesa ne poveže: znat ćete da možete prestati s dodavanjem tekućine kada od smjese budete mogli formirati pljeskavicu koja zadržava svoj oblik. Zatim oblikujte četiri pljeskavice i postavite ih na pleh za pečenje na kojem ste već raširili masni papir za pečenje.
Sljedeći korak je mali trik kojim ćete osujetiti raspadanje pljeskavica prilikom kuhanja: stavite pleh u zamrzivač na par minuta da se sastojci pljeskavica još bolje povežu kako bi pljeskavica očvrsnula i bolje zadržavala svoj oblik. No nemojte da vam ovaj trik ulije lažnu sigurnost – svejedno oprezno rukujte s pljeskavicama kada ih budete premještali iz pleha u tavu ili okretali u tavi!
Dok čekate da pljeskavice još malo očvrsnu, zagrijte i namastite uljem tavu u kojoj ćete ih pripremati. Pljeskavice pecite 3 do 4 minute na svakoj strani dok ne dobiju bogatu zlatnu boju.
Poslužite ih s prilozima i umacima po izboru, u pecivu ili ih umotajte u listove salate. Slanutak je jako zahvalna namirnica za kombiniranje s drugim namirnicama i okusima tako da možete koristiti raznovrsne priloge. Mi vam preporučujemo rajčicu, crveni luk, kapare, avokado, sitno nasjeckani svježi kupus i vegansku majonezu. Dobar vam tek i do kuhanja!
Pročitaj i ovo:
- Veganski burrito s Pico De Gallo salsom i guacamoleom
- Veganuary: Donosimo recepte koji pomažu u prevenciji bolesti i zaštiti okoliša
- Sensorial Cream Scrub: Veganski piling za vlasište, lice i tijelo koji oduševljava