Ove ukusne i hranjive čokoladne granola pločice savršene su za doručak, međuobrok ili desert! Inspirirane okusima klasičnih zobenih keksića s komadićima čokolade, ove pločice će zadovoljiti sve sladokusce i istovremeno ih opskrbiti zdravim sastojcima. Savršene su za cijelu obitelj, uključujući i najmlađe, a recept možete prilagoditi svojim preferencijama.
Sastojci:
- 3 šalice zobi
- 1 šalica rižinih pahuljica
- 1 šalica komadića čokolade (možete koristiti tamnu ili mliječnu čokoladu)
- 1 šalica pekan oraha, tostiranih i nasjeckanih
- ¼ žličice soli
- ⅔ šalice sirupa od smeđe riže (za savršeno vezivanje)
- ½ šalice tahinija
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 165 °C. Obložite tepsiju papirom za pečenje, ostavljajući rubove papira da vise sa strane radi lakšeg vađenja pločica. Premažite papir uljem.
U velikoj zdjeli pomiješajte zob, hrskave pahuljice od smeđe riže, komadiće čokolade, nasjeckane pekan orahe i sol.
U mikrovalnoj pećnici (30 sekundi) ili na štednjaku (oko 1 minutu) zagrijte sirup od smeđe riže, tahini i ekstrakt vanilije.
Dodajte mokru smjesu suhim sastojcima i miješajte dok se sve dobro ne poveže. Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i čvrsto utisnite lopaticom, poravnavajući površinu.
Za mekane pločice pecite 20-25 minuta, dok rubovi lagano ne počnu dobivati boju, a središte ostane mekano. Za hrskavije pločice pecite 30-35 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni, a sredina malo čvršća.
Ostavite pločice da se hlade 10 minuta, a zatim, koristeći papir za pečenje, izvadite iz tepsije i stavite na dasku za rezanje. Narežite ih dok su još tople, ali ih nemojte odmah odvajati. Prije nego što ih razdvojite, pustite ih da se potpuno ohlade.
Uživajte!