Kreativnost u kuhinji ne poznaje granice, ali onoga trenutka kada nastupi glad – nerijetko nestane. No istina je da čak i kada mislimo kako nemamo konkretne namirnice, možemo napraviti fina i brza jela. Međuobroci su jela koja najčešće pate od manjka kreativnosti, koju u pravilu čuvamo za planirana, glavna jela. Zato vam donosimo par zdravih, veganskih recepata kojima ćete uz minimum truda razveseliti svoje nepce i u vrijeme međuobroka!
Punjeni krastavci
Sastojci:
- 1 krastavac
- veganski jogurt ili humus
- ½ avokada
- miks sjemenki suncokreta, lana, bundeva i sezama
Priprema:
Operite krastavac i odrežite onu količinu koju želite pojesti te je prepolovite po dužini. Žlicom uklonite sjemenke, odnosno, malo izdubite središnji dio krastavca. Napunite krastavac veganskim jogurtom, pospite miksom sjemenki i pokrijte ploškama avokada.
Ako ne koristite isključivo veganske proizvode, možete izabrati i neki od sirnih namaza, a ako imate vremena, par minuta tostirajte sjemenke na tavi. Također, ovaj je recept odličan način za potrošiti onu jednu polovicu avokada koja vam je ostala od obroka prije.
Smoothie od breskve i banane
Sastojci:
- 2-3 breskve iz konzerve kompota od breskve, ocijeđene
- 1 banana, smrznuta
- šalica bademovog mlijeka
Priprema:
Priprema ovog osvježavajućeg smoothieja je veoma jednostavna: u blenderu ili drugom aparatu za usitnjavanje hrane pomiješajte breskve, bananu i bademovo mlijeko, usitnite ih do željene teksture i gustoće uživajte!
Hrskavi trokutići
Sastojci:
- par listova rižinog papira
- tahini
- javorov sirup
- veganski jogurt
Priprema:
Potopite list rižinog papira u zdjeli mlake vode i pustite ga da se namače 10 – 15 sekundi. Potom premjestite list na tanjur ili neku drugu ravnu površinu. Na sredinu papira stavite žlicu tahinija i par kapi javorovog sirupa (ili nekog drugog tekućeg zaslađivača) i pomiješajte ih zajedno.
Presavijte rižin papir dvaput popola da dobijete oblik trokuta. Zagrijte tavu s par kapi ulja dok ne postane jako vruća pa ispecite trokutiće dok ne dobiju smeđe zlaćano boju s obje strane. Pazite da se tijekom kuhanja međusobno ne dodiruju, jer će se sigurno zalijepiti jedan za drugog!
Preporuka za serviranje: servirajte uz veganski jogurt jer su ovi slasni trokutići stvoreni za umakanje.
Ako ne volite ili nemate tahini, umjesto njega možete koristiti maslac od kikirikija, a umjesto javorovog sirupa med ili neki slatki džem, poput onog od šumskog voća.